fbpx НАЧАЛО » ЩОРИ

ЩОРИ

Качество до най-малките детайли

Щори за всеки вкус! Многообразието от модели за офиса, дома и всяко едно открито или закрито пространство е впечатляаващо. С нас може да изберете модел със стил, материал, предназначение, начин на монтиране и всичко, което е от значение за Вас.

Вижте различните модели вътрешни и външни щори:

Предлагаме ви богат избор от модели, размери, форми и цветове, класически, и нестандартни видове щори. Вие изберете кави да бъдат те, а ние ще ги изработим и монтираме по най-добрия начин.

По време на обработката ние обръщаме внимание и на най-малките детайли като скоби, странични водачи, стълбици, ограничители, верижки за управление, и всичко останало за да постигнем перфектният дизайн.

Без значение дали сте привърженик на интериорния или екстериорния дизайн, ние имаме решение за вас.

Използвани материали: Алуминий; дърво; текстил; PVC.

-Често задавани въпроси-

Избора на щори е свързан с вида прозорец, помещението, размера, вашето усещане и разбира се възможността за монтаж. Всеки модел има своите предимства и недостатъци. Помислете за плюсовете и минусите на всеки от тях.

Ролетните щори са силно препоръчителни за нашият климат. Предлагат отлична слънцезащитна функция, термоизолация, шумоизолация и защита от взлом. Външните венециански щори са друг модел предпочитан  в страната, който ви предлага прецизен контрол на светлината.

Тук основен критерии е помещението! През последните години алуминият стана все по-популярен материал за щори и е подходящ за почти всяко едно помещение със своя елегантен и актуален ефект, той е здрав и лесен за почистване. Дървото е друг модерен избор, който може да даде на стаята ви топло, уютно и природно усещане, но не се препоръчва за влажни помещения. Щорите от плат са с най-голяма разновидност и се избират предимно за спалня, детска стая и хол.

Естетически погледнато е добре да се съобразим с обзавеждането и цветовете в помещението. Трябва да се има предвид, че светлите цветове при щорите от плат пропускат повече светлина в помещението.

В случай, че не откриете щорите които търсите, свържете се с нас за повече информация.

От нас може да очаквате качествена изработка, безкомпромисен монтаж и гаранция, оптимални срокове за доставка и монтаж.

Всички ние, по един или друг начин, се изправяме пред необходимостта да украсим нашите прозорци. Било то, за защита от пряка слънчева светлина, любопитни погледи, за създаване на уютна атмосфера или хармоничен завършен вид на нашия дом.

 Един от най-удобните и популярни варианти за декорация на прозорци, без съмнение, са разнообразието от щори. Тук идва въпроса, какви да бъдат те и познаваме ли добре този продукт? 

В тази статия сме се постарали да ви дадем повече информация за продукта, различните модели, материали и характеристики.

Съдържание:Щорите, които някога са били атрибут на скучните и сиви офиси (история), сега се използват активно за интериорен и екстериорен дизайн на апартаменти и къщи. 

Те заемат малко място, отлично изпълняват функцията за защита от слънце и любопитните очи, и най-важното е, че може да придадът уникален дизайн на сградата отвън, с избора на ефектните външни ламелни или невероятна атмосфера и романтично усещане с избора на  фото-щори.

На купувача днес се предлагат външни и вътрешни щори с различни дизайни, материали и цветове, а широката гама се превръща в истинско изтезание за неподготвен човек.

По-добре е да се информирате и да бъдете готов за покупка, така ще имате по-голяма увереност и познания как да  изберете щори за вашия дом, какви са предимствата и недостатъците на различните видове, и коя опция за модел е най-добра във всеки отделен случай.


 №1. ПРЕДИМСТВА И ВИДОВЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Съвременните модели, независимо от дизайнерските особености, имат следните предимства:

 • икономично пространство и лек дизайн;
 • практичност и лекота на използване;
 • функционалност;
 • широки възможности за регулиране на потока слънчева светлина;
 • лесна поддръжка;
щори

Щорите уверено се конкурират с обичайните завеси и пердета и често печелят в това състезание. Освен това, за запазването на пространство на балкона, това е почти единственият подходящ вариант.

Свикнали сме, че те се състоят от тънки ламели, свързани помежду си. Но, в зависимост от вида и начина на монтаж, те са разделени на вертикални и хоризонтални . В допълнение, голяма част от тях често включва текстил, в които вместо ламели се използва парче плат, като роло или плисе щори.

щори
Вертикални ленти

№2. МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ И МОДЕЛИ

За производството на щори могат да се използват следните материали:

 • пластмаса;
 • метал;
 • плат;
 • дърво;

Възможна е и мултифункционална опция , когато два или повече материала се комбинират едновременно. Дизайнът и видът на използвания материал значително влияят върху характеристиките и обхвата на щорите.

щори за прозорци

 Пластмасови щори

Този вариант за прозорци е широко използван в кухни, на балконибани и доста често в всекидневни. Пластмасата се използва за създаване, основно, на хоризонтални щори и сред основните й предимства са:

 • ниска цена;
 • хигиенични и лесни за подръжка;
прозорци
PVC ламели

Обаче, доста хора признават, че пластмасата не е естетически приятна за домашна употреба, но това е въпрос на вкус. Останалите недостатъци са свързани със самия материал, който може да стане жълт, да се деформира от силното слънце и да се счупи.  

Щори от плат

По популярност, платнените щори се нареждат далеч пред тези изработени от пласмаса. Тектила се използва за създаване на роло, вертикални, римски, плисе и дует, Ден и Нощ щори или тип „японска стена“. Предимства:

Плата за производството е предимно полиестер, който е плътен, устойчив на изгаряне и лесен за почистване.

вертикални
Вертикални текстилни ленти

Производителите обикновено покриват тъканта със специални импрегнации, които предпазват щорите от изгаряне, прах и миризми, така че, грижата за щората спада до минимум. 

Ламелите на вертикалните щори от плат могат да бъдат с различни височини и форми, така че да могат да оформят всеки отвор на прозореца и да го направят оригинален. 

Те могат да бъдат всякакви цветове или шарки, а на обратната страна  те могат да имат специално покритие, което да не позволява преминаването на светлината (плат – blackout) – щори подходящи за спалнята.  

Дървени щори

Ако трябва да изберете модел за интериора но искате да запазите естетиката в дома си, може да се ориентирате към класическите венециански щори изработени от дърво. Основните им предимства са :

 • красив външен вид, благодарение на естествения материал – дърво;
 • екологична съвместимост;
 • способността да ги поддържате в отлична форма;
 • издръжливост;
щори
Дървени ламели

Дървото е подходящ материал за хоризонтални щори за прозорци. Може да се използва повече или по-малко скъпите дървени материали (корк, канадски Basswood, боядисан бор) или ценните (венге, розово и червено дърво). Цената във всеки случай е няколко пъти по-висока от тази за аналозите от пластмаса и плат.

 Произведените от дърво евтини щори са крехки и скоро ще започнат да избледняват на слънце и ще настъпи промяна на цвета. Живота на качествените модели ще продължи дълго и няма да се поддава на влиянието на температурата. 

Мокро почистване на дървесината е противопоказно – подходящо е само забърсване със сух парцал или четка. От дърво не се препоръчва изработката на големи размери – те ще изглеждат масивни/тежки и трудни за ръчно управление – вдигане/спускане.  

Алуминиеви щори

Металните модели са изработени обикновено от леки метали като алуминия. Това е евтиният вариант които обикновено се използват в производствени сгради, но също така са приложими в кухни и всекидневни, таванско помещение или сгради с високотехнологичен стил. 

Ламелите могат да бъдат перфорирани, за да създадат необичаен светлинен ефект. Предимствата включват лесна поддръжка, устойчивост на UV, влага, огън. Основният недостатък е, че подлежат на лесна деформация, но пък цената им – е ниска.

щори
Вътрешни хоризонтални алуминиеви

№3. ХОРИЗОНТАЛНИ ЩОРИ

Какъв модел да изберете за отваряне на малък прозорец?

Определено хоризонталните са за предпочитане. Тяхната универсалност се крие във факта, че те могат да се използват за прозорци с почти всякакви размери и дори за наклонени тавански прозорци или нестандартни форми.

Предимства:

 • заемат минимално пространство;
 • възможности за регулиране на слънчевата светлина, тъй като хоризонталните лайстни се въртят до желания ъгъл. Могат да бъдат отворени до желаното от вас ниво или до пълното откриване на прозореца;
 • проста инсталация и разнообразие от възможности за монтаж: върху крилото на прозореца, в отвора на прозореца, над прозореца;
 • голям избор от цветове;
 • Лекота на управление;
щори за прозорци

Основен минус е лесната деформация на тънките ламели изработени от пластмаса или алуминий, високата цена на варианта произведен от дърво.


№4. ВЕРТИКАЛНИ ЛЕНТИ

Те най-много приличат на добре познатите ни завеси, могат да бъдат направени от плат или с вертикални алуминиеви ламели. Дизайнът представлява система от вертикални ламели, които са фиксирани в горната част на корниз/греда, а по-долу са свързани с пластмасова или метална верижка.

 Широчината на ламелата обикновено е 89 или 127 мм: при по-големи помещения се използват широките ламели, при малки – тесните ламели ще изглеждат по-хармонични. Дължината може да бъде до перваза на прозореца или до пода.

Предимства:

 • отличен външен вид;
 • разнообразие от дизайн;
 • практичност и дълготрайност;
 • Простота в управлението;
 щори
Вертикални ламели и в тон с дизайна на помещението

Недостатъци на практика почти няма, но може да се намери такъв с факта, че те не са съвсем компактни.


№5. РОЛО ЩОРИ С КУТИЯ И ВОДАЧИ

Такъв модел имат обикновените роло и щорите Ден и Нощ. В основата на дизайна е кутия, която е здраво закрепена към крилото на прозореца и в която се крие навитият плат. Системата е специално проектирана за да бъде максимално компактна. Материалите за изработка са алуминий, пластмаса и плат.

Тъй като монтирането се извършва близо до стъклото, покриват напълно светлия отвор. Щорите не влияят на свободното отваряне на отваряемите крила на прозорците и вратите, тъй като те са здраво закрепени към тях.

щори
Монтаж върху ПВЦ дограма

№6. ПЛИСИРАНИ ИЛИ ЩОРИ ТИП РОЛО

Щорите с пояснителното име – роло, могат да се категоризират към хоризонталните щори. Тук, вместо ламели, се използва непрекъснато парче плат : при навиване се навива върху тръбна ос и напълно се освобождава отвора на прозореца, а в разгънато състояние напълно се покрива. 

Чрез управление на височината на платното можете да постигнете желаната степен на осветеност. Тъканта може да бъде всеки цвят, бродиран с мъниста, камъни, има оригинален дизайн, а с такива възможности щорите ще бъдат истинска декорация. 

От предимствата отбелязваме компактността, отличния външен вид и лекотата на контрола, но е по-добре да не се допуска продължително излагане на опушване/сажди и силни миризми.

щори
Роло щори

  Плисе щорите също са изработени от плат, а понякога от хартия, които специални машини обработват с образуването на хоризонтални гънки придавайки плисираната му форма, от където идва и името.

Този вид щори за прозорци са компактни и се инсталират предимно в светлия отвор на прозореца и основното предимство е възможността за изпълнение на сложна конфигурация с нестандартни размери и вид прозорци.

щори
Разчупените плисе щори

№7. РАЗМЕР И НАЧИН НА МОНТАЖ

Размерът зависи не само от параметрите на отварянето на прозореца, но и от избрания тип конструкция и от характеристиките на инсталацията. За да бъде всичко  наред. Хоризонталните щори могат да бъдат фиксирани:

 • на крилото. Ширината на щорите трябва да бъде 30 мм по-голяма от ширината на стъклото. Дължината съответства на дължината на самия прозорец, но е по-добре да се отдели от него 1,5-2 см, така че щорите да не лежат на прозореца;
 • в отвора. Измерванията се извършват в няколко точки, като отворът на прозореца може да бъде малко по-различен от идеала;
 • на стената. Ширината трябва да е поне 10-15 см по-широка от отвора на прозореца, дължината се избира по свое усмотрение;
 • на тавана. Ширината и височината са по желание на клиента, важното е да покрива прозорец от всички страни.
щори
Начин на монтаж

Вертикалните щори се монтират както следва:

 • в отвора. Ширината на щорите в този случай ще бъде равна на ширината на отвора минус 2 см, от дължината на отвора се спада 1 см;
 • на стената. Широчината трябва да бъде по-широка от отвора на прозореца с 10 см или повече. Дължината зависи от това дали ще са до перваза или до пода, но между подовата настилка и щорите е по-добре да оставите около 5 см;
 • на тавана. Широчината задължително надвишава ширината на прозореца с 10-15 см, а дължината се определя като при монтажа на стена. Когато перваза на прозореца е равен на стената, дължината трябва да бъде поне 5 см повече от разстоянието от тавана до перваза на прозореца или може да е равна на височината на помещението минус 5 см;
схема
Монтаж на вертикални щори

*Когато конструкцията е монтирана на стена, таван или в прозоречен отвор, използвайте самонарезни винтове.


№8. УПРАВЛЕНИЕ

Управлението може да бъде:

 • ръчно най-простият, най-евтиният и най-често срещаният вариант. За този тип управление се използват манивели, верижки и въжета. Важно е само достъпът до системата за управление да е колкото е възможно по-удобен;
 • дистанционното управление осигурява наличието на електрическо задвижване с мотор инсталиран в щората, бутони и пулчета за дистанционно управление. Тази опция е за обемисти тежки системи, когато грдата/корниза е твърде високо или когато достъпът до прозореца е труден;

система умна къща“ ще позволи отваряне и затваряне на вашите щори с предварително зададено време, без човешка намеса.

бутон на стената за дистанционно управление
Автоматика – бутин на стената

№9. ЩОРИ ЦВЕТОВЕ

Дизайнерите използват няколко основни принципа за избор на цвят:

 • в тона на стените, по-точно няколко нюанса по-тъмни или по-леки – това е изгоден вариант;
 • в тон на мебели или текстил– това решение ви позволява да създавате много интересен и стилен интериор;
 • контрастиращ оттенък е подходящ само ако интериорът е украсен в неутрални цветове и в един цветен диапазон, тогава щорите ще станат акцент;
 • Универсален вариант , който е подходящ в 90% от случаите, е бял;
фото засенчване
Щори цветове

Не е необходимо да се спрете на едноцветните щори за прозорци – можете да изберете опцията с няколко цвята или дори да се отпечата снимка/картина . Основното е, че те трябва да се се вписват хармонично в интериора. *Колкото повече, текстури и цветове се използват в стаята, толкова по-здържан трябва да е цвета на щорите.

Кой модел за къде е подходящ?

За кухнята е по-добре да изберем практически пластмасови или алуминиеви щори, за спалните подходящи са щори от плат, без значение вертикални или хоризонтални, за дневната увеличете уюта с естетическите дървени щори, в детската стая можете да използвате по-компактните и практични ролетни щори, които ви дават възможност да изберете плат с рисувани анимационни герои. Ако все пак желаете, можете да ги комбинирате с пердета и завеси, като разбира се всичко трябва да е преценено откъм дизайн, монтаж и специфика на продуктите.


№10. ДЕТАЙЛИ – КРАЙНОТО ДОКОСВАНЕ

Компетентният избор на щори изисква внимание към детайлите. От своето качество и изпълнение ще зависи лекотата на работа и външния вид на конструкцията на щората. Обикновено са оборудвани с такива аксесоари:

 • Корниз/греда– елементът, към който са прикрепени щорите. Изработени от алуминий или дърво, пластмасовите аналози са с кратък живот. При роло щорите гредата се заменя с метална тръбна ос, върху която се навива тъканта;
 • Куки/колички– елементи за закрепване на ламелите на вертикални щори към корниз/греда, обикновено са изработени от пластмаса;
 • Верижка за управление използва се за управление на роло, Ден и Нощ, вертикални щори;
 • Тежестите се използват във вертикални щори, рол и Ден и Нощ, за да държат плата опънат;
вертикални
Щори

Допълнителни елементи

Може да се използват допълнителни елементи, например ергономична дръжка или декоративна лента. Всички метални части трябва да са хромирани или поцинковани. Елементите на аксесоарите са закрепени така, че ако е необходимо, те лесно могат да бъдат заменени, цветът им е възможно най-близък до цвета на продукта.

И накрая, след инсталация задължително тествайте новите ви щори, отварянето и затварянето им 10-15 пъти подред ще ви покаже крайния резултат на продукта и инсталацията. Качественият продукт ще работи гладко, без да ви затруднява или скърца.

вътрешни модели
Вътрешни щори

Начало↑

Както забелязахте тези 10 съвета се отнасят за вътрешни щори. Ако вие желаете нещо повече от слънцезащитната функция на вътрешните модели и искате да разберете повече за видовете и различни модели външни щори, прочетете нашите статии:


 〉 ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ


 〉 УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ