fbpx НАЧАЛО » ЩОРИ » ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

Стил и текстил!

Стилните вертикални щори са продукт проектиран като иновативнен заместител на пердетата.

Ето защо, щорите с вертикални ламели са си заслужили популярност и търсене сред купувачите. Основната функция на този модел щори е да предпазват помещенията от проникването на слънчева светлина, но често се използват и за затваряне на складови помещения и ниши.

Огромен плюс на вертикалните щори е, че осигуряват прецизен контрол на светлината в помещението и са идеалното решение за покриване на големи панорамни прозорци. Вижте и уникалните перде щори, които са подобни на вертикалните.

Вертикални текстилни щори са практичният и стилен съвременен отговор на завесите. И както повелява законът на модерния дом или офис – контролът, издръжливостта и качеството са от изключително значение. Богатата гама цветове и текстил, избора между две стандартни ширини 89мм и 127 мм ще ви провокира да вложите сърце и душа в избора на този неизменен елемент от интериора.

 За по-голямо удобство при употребата на вертикални щори, механизмът за управление на щорите може да се монтира вляво или вдясно, а за да отговорят на всички изисквания, лентите могат да се събират вляво, вдясно, в двата края или в средата. 

Сега стилът е във вашите ръце! 

Предимства: богата цветова гама; разнообразни материали, в зависимост от желаното затъмнение; специално обработен текстил, който не задържа прах и миризми. 

Подходящи за: витрини и прозорци, плъзгащи се врати.

Цените се актуализират! Направете запитване за вашата лична оферта.

Ако имате нужда от съвет или искате да направите поръчка, оставете заявка в уебсайта или ни се обадете на 088 357 9000


Спецификация

Този модел на вътрешни щори, познат ни като вертикални щори се състои от алуминиева релса/греда, текстилни или алуминиеви вертикални ламели. Вътре в гредата е инсталиран механизъм, с който се управлява движението на ламелите – ляво/дясно и коригиране на градуса.

 • Изработени от изключително трайни и висококачествени материали
 • Защитете стаята от пряка слънчева светлина и любопитни очи
 • Вертикалните щори могат да се използват за различни помещения (апартаменти, офиси, кетъринг организации, басейни).
 • С тяхна помощ можете да затворите големи отвори, подходящи са за витринни прозорци, да разделите или отделите отделни части от стаята

Моделът с ленти от плат, имат зашит джоб в долният край, в който се поставя тежест за да държи ламелите опънати.


ХАРАКТЕРИСТИКИ

вътрешни вертикални щори предимства и недостатъци:

СлънцезащитаДА
Прецизно регулиране на светлинатаНЕ
100% затъмнениеНЕ
ШумоизолацияНЕ
Визуална защитаДА
 Богата цветова палитраДА
 Възможност за принт „фото щори“ДА
МоторизацияНЕ
Характеристиките са на база клиентско мнение!

ИНФОГРАФИКА

Вертикални щори в графичен формат, предназначено да направи структората на щората лесно разбираема с един поглед.

инфографика
 1. Ъгъл за декоративен корниз
 2. Декоративен корниз – прикрива релсата
 3. Планка за декоративен корниз
 4. Планка за монтаж – към нея се захваща релсата чрез „клик“
 5. Г-образна планка за монтаж на стена или таван
 6. Винт и гайка за захващане на планките
 7. Удължител към Г-образна планка
 8. Релса – вътре в нея се намира целя механизъм осигуряващ свижението на ламелите около оста и ляво/дясно
 9. Въже регулиращо отваряне/затваряне
 10. Количка носеща ламела – монтират се в релсата като са захванати една към друга за да се регулира растоянието между тях
 11. Главна/крайна количка носеща ламела
 12. Подвеждащ механизъм
 13. Тапа на релса
 14. Зегерка за ос
 15. Механизъм за управление
 16. Краен ограничител колички
 17. Шестоъгална ос за управление на градуса на ламела
 18. Ограничител след първа количка
 19. Краен водач на въже
 20. Конектор
 21. Кардан
 22. Държач ламели
 23. Алуминиев ламел
 24. Синджир за регулиране градуса на ламелите
 25. Въже за управление отваряне/затваряне
 26. Тежест за въжето за управление
 27. Ламел от плат
 28. PVC синджир за ламели от плат
 29. Метален сиджир за ламели от алуминий
 30. Тежест за ламели от плат

ламели ленти

 1. Ширината на ламелите на може да бъде 127мм или 89мм
 2. Вертикалени щори с ламел 127мм в отворено положение(събрани ламели) и затворено положение
 3. Щори вертикалени с ламел 89мм в отворено положение(събрани ламели) и затворено положение
 4. Релса (греда) – в нея е целият механизъм за управление на вертикалната щора
 5. Количка – част от механизма за управление на щората (на количката се закача ламела)

щори от плат

Монтж на вертикални щори

Един доста различен като работа и вид модел вътрешни щори е именно моделът вертикални щори. Основната разлика е в това, че те единствено регулират вертикално градуса на светлината която прониква в помещението.

Към вертикалните модели, спадат също и щорите тип Японска стена, но поради широките вертикални платна те нямат възможност да регулират градус на въртене на ламелите.


монтаж таван, стена и в ниша

Монтажа на вертикални щори може да се извърши на таван, стена или в светъл отвор. При монтажа на стена се използват допълнително „Г“- образни планки.


 • Закрепването на вертикални щори към стената или тавана  се извършва с дюбели и винтове. 

как се монтират вътрешни щори

 1. Монтаж на стена. При този вид монтаж се използва допълнителна Г-образна планка.
 2. Монтаж на таван.
 3. Монтаж на таван, дължина на ламела до пода.
 4. Монтаж в нишата на прозореца.

Вертикални щори под наклон

възможен монтаж под наклон

Друг голям плюс който притежава и отличава модела, е възможноста за монтаж дори при проектирани прозорци с неправилна форма или под ъгъл. Препоръчително е движението на вертикалната щора да е в посока към по-високата точка.


монтаж
Монтаж в четири стъпки

 1. Монтиране на планката с винт и дюбел. При монтажа на планките е важно да се спази растоянието от стената и да се има предвид издадеността на дограмата – дръжките за управление.монтаж на релса на щора
 2. Монтиране на релсата(гредата) в планките. Тук е важно да гредата да се монтира правилно, индикация за това е да се чуе „щракване“. 
 3. Поставяне на ламелите/лентите. Основният елемент, вертикалните ленти, се закачат на куките на релсата.
 4. Поставяне на тежести в джобовете в долната част на ламелите, върху които се поставя ограничителния синджир.

Управление на вътрешни вертикални щори

Двете опции за управление на вртикални щори са, преместване на ламелите встрани и регулиране на ъгъла на въртене на ламелите. За преместването на лентите се използва текстилно въже с тежес в долния си край, а за регулиране на ъгъла на въртене на ламелите се използва синджир/верижка.


управление ляво/дясно и около оста

 1. Въже за управление отваряне/затваряне
 2. Синджир за регулиране градуса на ламела

управление на щорите
движение на лентите

 • Вертикални щори с едностранно управление на ламелите/лентите. При този вариант, въжето за управление ляво/дясно и синджира за управление на градуса на ламела са инсталирани от едната страна на щората. 

щори вътрешни

 • Вертикални щори с двустранно управление – при този вариант движението на ламелите ляво/дясно е разделено на две в двата края на релсата(гредата). Регулирането на градуса на ламелите, остава от едната страна на релсата.

Вертикалните щори могат да се видят не само в обществени помещения, но и в уютни апартаменти и украсяват къщата дори по-добре от най-красивите завеси. Широко използвани в офиси, лечебни заведения и в обикновени жилищни сгради, поради тяхната практичност и естетически свойства. Конструирани са така, че да са удобни за управление. Днес разнообразието от цветове, текстури и конфигурации е толкова широко, че не е трудно да се направи избор какъв модел вертикални щори ще подхожда на интериора.


вертикални щори

 Добре известно е че, много широките просторни прозорци могат да бъдат трудни за покриване. Имайки предвид голямото разнообразие от модели и видове щори, именно моделът с вертикални ламели,  предлага чудесна опция за покриване на огромни витринни прозорци. Но, те ли са най-добрият вариант за вас? Нека да се опитаме да ви дадем по конкретна информация за тях.

Предимства на вертикални щори

Тук възниква въпроса каква е разликата между вертикалните и хоризонталните щори? Освен тази , че ламелите са разположени вертикално, а не хоризонтално. Основните разлики са няколко:

 • Естетични качества. Ако хоризонталните щори се различават с прост и изчистен дизайн, вертикалните щори декорират не само прозореца а цялата стая.
 • Възможност за покриване на голяма площ с един корниз (релса). Хоризонталните щори обикновено се състоят от тесни ламели и са предназначени за монтаж директно на  прозореца. Вертикалните модели имат различни широки ламели и лесно покриват площта на големи прозорци, арки и входове.
 • Разнообразие от материали за производство. За разлика от хоризонталните щори, които са направени предимно от алуминий, вертикалните щори се изработват от алуминий и текстил.
 • Широка гама от цветове и текстури. Щорите с текстилни ламели ви предлагат голямо разнообразие от платове, текстури и цветове. Те могат да бъдат гладки или релефни, едноцветни или с различни цветове на ламеките.

цветове на вертикални щори

Вертикални ламели

 • Лесни за употреба. При отворени щори те се събират в един от двата или и двата края на прозореца, а не в горния край както при хоризонталните. Така те  продължават да бъдат декоративен елемент. Хоризонталните събрани в горния край на прозореца, не играят декоративна роля.
 • Практичност. Те са по-лесни за почистване от прах. Вариантите от плат не изискват хигиенни процедури, тъй като те са импрегнирани със специален състав, който не позволява натрупването на прах. Но ако все пак възникне необходимост от почистване на щорите, ламела може да се измие.
 • Управление. Многофункционалността им е друго голямо предимство. Имате възможност не само да отворите щората напълно, но и с регулиране градуса на ламелите да позволите да влезе толкова светлина колкото желаете.
 • Ефективен печат на снимки. Вертикалните щори позволяват да поставите снимка с висока резолюция върху тях, и по този начин да създадете съвсем ново настроение в дома си.

фото щори

Те обаче не са най-добрата опция за всеки прозорец, тъй като не позволяват да бъдът фиксирани в долния край. Едно често срещано оплакване е, че те могат да бъдат доста шумни при управление на ламелите. Също така има затруднение при моторизацията, която е доста скъпа. Въпреки това, те си остават чудесна и достъпна опция за тези големи стъклени зони във вашия дом или офис.


Вертикални щори

6 основни правила за избор на перфектните щори

By sunnyblind  /  октомври 10, 2020
1). Стил За да изглеждат щорите перфектно, трябва...
Read More

Щори за баня – как да избера?

By rzamen  /  юли 2, 2019
Щори за баня?! Разбира се, прозорецът в банята...
Read More

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

By sunnyblind  /  октомври 14, 2018
Прозорците и щорите са от съществено значение за...
Read More

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 22, 2018
Предимствата на външните щори, и в случая ролетните, е...
Read More

Други Продукти