fbpx

Archives

 • -
прахово боядисване цветове

Прахово боядисване – Електростатично пръскане

Прахово боядисване е слой покритие от полимерни прахове, които първо се напръскват върху повърхността на продукта и след това се подлагат на полимеризация при определена температура в специална полимеризационна пещ.

Основната технология на прахово боядисване

 1. Подготовка на повърхността за боядисване – включва отстраняване на замърсявания и оксиди, обезмасляване и фосфатиране, за да се увеличи адхезията и да се предпази продукта от корозия.
 2. Поставяне на слой прахова боя върху боядисаната повърхност в камерата за отлагане.
 3. Топене и полимеризация на прахово покритие в полимеризационната пещ. Образуване на покриващия филм. Охлаждане и втвърдяване на боята.

За големи обеми на производство или преработка на големи части се използва транспортна система (конвейер). С негова помощ, боядисаните продукти лесно се преместват от станция на станция. Принципът на неговата работа е, че боядисаните части се поставят на колички, които се движат по релсите. Транспортната система ви позволява да извършвате процеса на прахово боядисване без прекъсване, поради което значително се повишава производителността.

В началото на процеса на прахово боядисване частите се поставят върху транспортната лента. Преди боядисване, частите се третират с почистващ препарат, след това се изплакват с чиста вода. Преминават още и процедури на  фосфатиране и антикорозионно третиране.

След това частите се изсушават. За да стане това, те преминават през специална фурна, за да изсъхнат, за да се предотврати проникването на влага, след което се охлаждат.

В следващата стъпка на процеса на прахово боядисване, частите се поставят в камера за боядисване или пръскане, където праховата боя се разпръсква върху частта с електростатичен пистолет под действие на сгъстен въздух. При разпръскването частиците на боята придобиват положителен електрически заряд.

Под въздействието на електростатични сили, частиците на праха са с положителен заряд и се привличат с повърхността която е с отрицателен заряд.

След това частите подложени на прахово боядисване се поставят в пещта или в камерата за втвърдяване за около 10 минути. Температурата в пещта достига 150-220 градуса. Тук праховите частици се топят и фиксират върху боядисаната повърхност. След образуването на покриващия филм, частите се охлаждат и отстраняват от конвейера.

Електростатичното пръскане днес е най-популярният метод за прахово боядисване.

Безопасност

 • Праховите бои използвани при прахово боядисване могат лесно да се възпламенят в близост до открити източници на огън. Концентрацията на прах във въздуха трябва да се следи надеждно, за да се осигури безопасно работно пространство.
 • Въпреки липсата на запалими разтворители, всеки органичен материал като прах може да образува взривоопасно вещество във въздуха.
 • При боядисване трябва да се избягва вдишването на праховата боя, тъй като това може да увреди белите дробове и защитните мембрани на тялото.

Основни области на приложение на прахово боядисване

 • на всякакви метални компоненти за продукти;
 • оцветяване на готови метални изделия, които могат да издържат на нагряване до 200 градуса по Целзий;
 • оцветяване на керамични и стенни камъни;
 • МДФ оцветяване, стъкло.
 • Особено популярно е при боядисването на различните видове метални щори.

боядисване на щори

Списъкът на продуктите, които могат да бъдат боядисани с прахови бои, е доста широк. Има индустрии, в които процентът на консумация на прахови бои нараства особено бързо.

Пример за това е покритието на вътрешната повърхност на тръбите за сондажни нефтени кладенци и изпомпване на нефт, работещи в условия, при които фактори като повишено налягане, високи температури и присъствие на корозивни среди, могат да имат разрушителен ефект върху почти всички, с рядко изключение, покрития.


 • -
сгъваеми врати

ВРАТИ ТИП ХАРМОНИКА – ИНТЕРИОРНО РЕШЕНИЕ

Врати Хармоника

Жилищeто се измерва предимно в квадратни метри. А не всеки може да се похвали с много “квадратни метри“ . Въпросът за спестяване на използваемото пространство в малки апартаменти винаги е бил, е и ще бъде актуален. За да се спести място, хората прибягват до много дизайнерски трикове. Точно за такива апартаменти има компактни мебели и дизайнерски техники, които ви позволяват да използвате наличното пространство без проблем. Наред с другите неща за малкото пространство, експертите препоръчват използването на необичайния дизайн на вратите хармоника.

При създаването на сгъваеми врати от типа хармоника, производителите се опитват да сведат до минимум теглото на конструкцията. Защото теглото влияе върху скоростта, с която механизмите се износват.

Другото име на този модел врата е „акордеон“, идвайки от процесът на отваряне и затваряне, защото прилича на свирещия музикален инструмент.

Специфичния дизайн врата тип „хармоника“

сгъваема врата

Погледната отстрани вратата напомня вертикалните щори. Панелите са прикрепени в горната си чат към релса, която е в основата на движението на вратата. Ако погледнем устройството на вратата по-подробно, можем да видим, че отделните платна са свързани помежду си и в горната си част са прикрепен към релсата. Когато вратата се отвори, свързаните панели се  свиват, което прилича на акордеон. Дизайнът дава вид на нагънато платно от вертикални пана.

предимства

 1. Най-важното предимство, приписано на тези врати, е, че те спестяват много пространство. Ако вратите за отваряне се нуждаят от площ с радиус, равен на тяхната ширина (това е най-малко 600 мм), тогава вратите от типа “хармоника“ ще изискват само 100-150 мм от тази зона.
 2. Също така, предимствата им включват лесна инсталация. Трудно е да не се съглася с това, тъй като всъщност инсталирането на вратата хармоника не е по-трудно, отколкото инсталирането на завеса или вертикална щора.
 3. Друго предимство е евтината цена. В сравнение с другите видове интериорни врати, тук цената е доста по ниска.

недостатъци

 1. Звукоизолацията практически не съществува – поради голямото разстояние под и над нея и цепнатините между отделните платна.
 2. Не запазва миризми в стаята – същите посочени в точка едно, допринасят за лесното разпространение на миризма в целия апартамент.
 3. Понякога съществува проблем с не добро управление. Възможните причини са в релсата или неправилен монтаж.

Мнозина смятат, че вратите на хармоника са съвременни продукти, но малцина знаят, че подобни модели сгъваеми врати са съществували в продължение на няколко века.

Дизайнът на вратите хармоника може да бъде от PVC панел или PVC панел с стъкло.

Тези врати се вписват много интересно в интериора. Днес вратата тип хармоника може перфектно да се използват в дизайна на къщи и апартаменти.


 • -
прах щори

8 НАЧИНА ДА НАМАЛИТЕ КОЛИЧЕСТВОТО ПРАХ В АПАРТАМЕНТА

Около 18 кг прах може да нахлуе в тристаен градски апартамент за период от една година. Напълно е невъзможно да се отървем от него, но да намалим количеството, е напълно възможно.

Запознайте се с няколко прости правила

Правило номер 1. Правете редовно мокро почистване

Намирайте време да измиете с мокър парцал пода в коридора всеки ден! Така, мръсотията и прахта от обувките няма да се втурнат към останалите помещения. Почистете хубаво около нощни шкафчета, чекмеджета, рафтове, домакински и електрически уреди. Особено много прах се събира върху телевизионния екран и монитора на компютъра.

Правило номер 2. Не използвайте метла

Ако използвате метла се издига много прах във въздуха, затова използвайте прахосмукачка. По-добре с воден филтър. И след това с влажна кърпа или, много по-ефективно, с почистващ препарат и пара.

Правило номер 3. „Изтупайте“ праха.

Изтупвайте завивките и покривалата на леглата и мека мебел поне веднъж седмично. По-добре на улицата или от балкона. Това важи и за облеклото, особено вълнени. Между другото, през зимата понякога си струва да го замразите – поставяйки го на балкона, така че акарите и другите микроорганизми да бъдат унищожени.

Правило номер 4. Помислете за външни ролетни щори

Много от вас са запознати с огромните предимства на външно ролетните щори, а едно от тях е именно спирането на прахта на границата на прозореца. При напълно спуснато положение, през прозореца няма да влезе почти никаква прах.

Правило номер 5. Гребен, стил и косата ви в банята.

След като сте сресали и оформили косата си, веднага премахнете „прекрасните остатъци“. Редовно се грижете и събирайте козината и на домашните любимци (котки, кучета).

Правило номер 6. Не изтривайте праха с четка

Този много сладък аксесоар на всички киноманиаци в ежедневието е безполезен, защото не събира прахта, а го разпръсква в стаята.

Правило номер 7. Премахнете праховите колектори.

Разпръснати списания, неглижирани библиотеки, дрехи, висящи на столове, разхвърляни обувки, възглавници и килими … Прахът я обожава! Ако има възможност да ги премахнете или подредите – не се колебайте. Също така в кухнята, изхвърляте кошчето всеки ден, дори и да не се е напълнило.

Правило номер 8. Вземете си няколко вътрешни растения.

Например, хлорофит. Той е много популярен, защото е лесен за отглеждане, а не капризен – вирее на топлина, студ, сянка и слънце добре. Колкото по-мръсен е въздухът, толкова му е по-добре: в кухните с газови печки, в стаите за пушачи, листата му стават сочни и зелени. Четири такива саксии ще изчистят въздуха от малка стая, и в края на пролетта започва да цъфти.

За съжаление, правила как да се сложи край на прахта веднъж завинаги, няма. Прахът го има, и ще продължава да го има. Но ако се уморите да се борите с нея, можете да измамите! Намерете известно време – за да заглушите осветлението в апартамента. И така няма да се вижда 🙂


 • -
мухъл

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МУХЪЛА В НАШИЯТ ДОМ

Животът в стая, засегната от плесен, не е безопасен за здравето. В процеса на развитие мухълът произвежда отровни вещества, които засягат белите дробове, червата, кожата и сексуалната система на човека. Плесенните гъбички предизвикват заболявания на горните дихателни пътища и причиняват алергии. Ето защо е необходимо да се бори с небезопасният мухъл!

Как да се борим с мухъла?

Най-добрият начин да се борите с гъбичките е да регулирате микроклимата във вашият дом. Всеки знае, че в един топъл, влажен микроклимат, плесента се разраства особено бързо. Ето защо, за да се отървем от този бич, е необходимо, преди всичко, да проветрим стаята и да се отървем от прекомерната влажност.

Методи за борба с мухъла и плесените:

– Провтрявайте стаята за 5-15 минути 2-3 пъти на ден;

– Не изсушавайте батерията. В този случай голямо количество влага влиза във въздуха;

– Не покривайте студените и влажни стени с килими или други платове и плоскости. Поради спада на температурата може да се появи мухъл;

– Не съхранявайте в килера мокри или влажни неща;

– Не затваряйте вратите на баните, оставете отворено за изравняване на температурата и влажността.

Превантивни мерки свързани с реконструкция на жилището

Огромният проблем с мухъла идва от прекалената херметизация и недостатъчно вентилация на нашият дом.

На дневен ред седи въпросът, каква дограма да избера? PVC или алуминиева? Коя фирма за изолация да избера? Какъв вид изолация да използвам? Всичко тези въпроси с една единствена цел, топлоизолация и шумоизолация на нашето жилище.

Но, от друга страна седи проблемът с мухъла и появата му, именно след смяна на дограмата или поставяне на изолация.

Какво можем да направим по въпроса?

 • Клапи за приток на въздух. Тези клапи имат вградени датчици които засичат покачената влажност в помещението и пропускат свеж въздух. Така сухият зимен въздух отвън се смесва с влажния въздух в помещението и влажността намалява.
 • Нискоемисионни стъклопакети. Този вид стъклопакети имат ниско ниво на топлопреминаване, така стъклото отвътре остава по-топло с няколко градуса. По този начин се спира конденза по стклото.
 • Външни ролетни щори. С монтаж на външни ролетни щори се получава въздушен джоб между стъклото и щората, който допълнително топлоизолира и регулира температурата вън/вътре.

Какво да правим при вече наличен мухъл

Антисептичен грунд

Най-добре доказаното средство за премахване на мухъл е специален антисептичен грунд, който се продава в магазините за строителни материали. Грундът помага да се отървете от мухъл и да предпазва от появата му в бъдеще.

белина 

Не толкова ефективен, колкото горния пример, но в същото време по-малко токсичен. С използването на белина можете да се отървете от почти всички видове мухъл в къщата. Активното вещество в него е натриев хипохлорит. Той убива и двата вида плесени. С белина можете да почисти плочките в банята, стъклото, пода, но имайте предвид, че се обезцветят под влиянието на избелващото и свойство.

В допълнение, белина излъчва сурови и токсични пари и корозира кожата на ръцете. Ето защо, преди да започнете работа, добре проветрете стаята и използвайте гумени ръкавици. Обработва със смес от 1 част белина и 10 части вода.

оцет 

Обикновеният оцет от кухнята е слаба киселина и може да унищожи почти всяка плесен. Той, за разлика от белината, нма опасни изпарения. Оцетът се нанася върху плесенясали повърхности с пистолет или се избърсва с влажна кърпа. След един час изплакнете с вода и проветрете стаята. За да се предотврати появата на мухъл, оцет трябва да се пръска на проблемната област всяка седмица.

Амониев алкохол

Амоняк лесно убива гъбички върху твърди повърхности, като плочки или стъкло, но това не е ефективен за отстраняване на мухъл от порести материали.

За да се отървете от плесента с помощта на амоняк, той се смесва наполовина с вода и  получената смес се пръска върху заразената област. Оставете няколко часа, след което изплакнете.

Сода за хляб 

Содата за хляб премахва гъбичките и е известен като естествен и безопасен домакински почистващ препарат. За разлика от други продукти, които съдържат агресивни химикали. Чаена лъжичка сода се разтваря в чаша вода и се разпръсква върху мухъла. По-добре е да не се измива содата от повърхността напълно, така тя ефективно я предпазва от повторната поява.

 


 • -
прозорци

КАК ДА ЗАПАЗИМ ПРОЗОРЦИТЕ ЧИСТИ ЗА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ

„Ох,няма повече прозорци за почистване!“ – Много домакини въздъхват след приключването на това начинание. Почистването на прозорците е една от най-омразните домакински задачи. Това не е изненадващо, в края на краищата почистването на прозорците, отнема време и е изтощителна работа.

Запазете ги чисти за по дълго време благодарение на щорите

Въпреки че собствениците на външни ролетни щори не са напълно освободени от почистване на прозорците, те трябва да изпълняват неприятното задължение много по-рядко.

С монтаж на външно ролетни щори, вие получавате надеждна защита срещу дъжд, прах, навявания и мръсотия. Въпреки, че това не работи денонощно, след като щорите са отворени през светлата част на денонощието, но можете да бъдете сигурни, че ще предпазите скоро измитите прозорци няма да са отново мръсни и зацапани.

Проблемите с плесените по прозореца, дължащи се на дъждовната вода, могат да бъдат предотвратени благодарение на ролетните щори.

Ролетните щори са надеждна защита от топлината отвън през горещите летни дни. В допълнение, те не само защитават от слънцето и мръсотията, но и от крадците. Всички тези предимства означават, че щорите добавят стойност към вашият дом.

Почистването на прозорците може да бъде лесно

За да почистите прозорците добре, ще ви  помогнем с няколко интелигентни съвета за почистване. Всички вие сте запознати с многото препарати за прозорци, но можем ли да почистим и без тях?

Добрите стари баби знаят: прозорците са най-добре почистени с оцет! Измиването с оцет предотвратява оставянето на ивици и следи, тъй като добавеният му намалява съдържанието на варовик във водата.

Може да се добави течен препарат за изплакване (в допълнение към оцет) който се използва за автоматични съдомиялни машини. Най-добре е мокрото почистване да се извършва с кърпа от микрофибър.

Избърсването и сухото триене се извършват (суха) микрофибърна кърпа или добре познатият ни начин с намачкан вестник. При почистването с вестник трябва да се има предвид печатарското мастило, то може да се размаже и да зацапа допълнително.

Между другото, прозорците не трябва да се почистват на слънце! Слънчевата светлина гарантира, че прозорците ще изсъхнат, преди да сте приключили почистването с мократа кърпа от микрофибър.

Един друг стар трик е почистването с ракия! Но, много хора смятат, че тя има много по-добро приложение… 🙂

 


 • -
ветроупорни завеси

ВЕТРОЗАЩИТНИ ЗАВЕСИ ЗА ТЕРАСИ, ВЕРАНДИ, БЕСЕДКИ

Търсите нещо, за да затворите беседка, тераса или веранда от дъжд, вятър, сняг, прах и листа? Идеалното решение са ветрозащитни завеси. Поради прозрачния PVC материал, често се използват и за барбекюта, зимни градини, заведения.

Нуждаем ли се от тях?

Днес много хора използват беседката в задния двор, верандата или дори терасата, като място за почивка със семейство или приятели. Но, идва смяна на сезоните и топлите летни дни са заместени от студ и времето за прекарване на любимото място вече не е удобно.

Как да удължите времето за почивка на терасата, верандата или беседка

За да можем да продължим да се наслаждаваме на любимото място, без да се притесняваме от дъжд, вятър, насекоми и дори сняг, прозрачни PVC завеси / кристали / или както се наричат ветроупорни или ветрозащитни завеси, е идеалното решение. Прозрачните завеси перфектно задържат топлина, което ви дава възможност да ги използвате освен през пролетта, лятото, есента и в зимния сезон.  Те се изработват от Прозрачен PVC материал устойчив на UV, като дебелината може да е различна в зависимост от производителя.

Освен това, завесите се инсталират бързо и, ако е необходимо, бързо се навиват нагоре.

Монтаж на ветрозащитни завеси

Инсталират се според това какъв модел ветроупорни завеси сте избрали – статична, с механизъм или с кутия и водачи. При инсталиране на PVC ветрозащитни завеси в топлия сезон не трябва да се изпъва максимално силно, тъй като настъпването на студеното време ще промени размера си. Когато се инсталира на студено, опънете максимално. Друго предимство на ветрозащитните завеси е лекото им тегло.

 

Грижа за ветрозащитните завеси

Тъй като са изработени от PVC материал, ветрозащитните завеси не изискват специални грижи, но трябва да се спазват някои прости правила:

 1. Ветрозащитните завеси се почистват с помощта на почистващи препарати, мека четка или гъба.
 2. Забранено е използването за измиване и почистване с бензин, разтворители, спирт, ацетон и други активни вещества.
 3. Забранено е измиването на PVC завеси на открито в студения сезон при температури под 5 °С.
 4. Не се препоръчва използването на завесите при температури под -7 °

 

РАЗТЕГЛЕНА МРЕЖА /ПРОСЕЧЕНА ЛАМАРИНА/ – ПРЕДИМСТВА

By sunnyblind  /  август 28, 2018
Просечената ламарина...
Научи Повече

ПОЛИКАРБОНАТНИ ПЛОСКОСТИ ЗА НАВЕСИ И КОЗИРКИ

By sunnyblind  /  август 27, 2018
Различните производители...
Научи Повече