Archives

 • -
щори в детската

ИЗБОР НА ЩОРИ ЗА ДЕТСКА СТАЯ

Когато се заемете да обзавеждате детската стая, ще трябва да помислите и за декорацията на прозорците. Вместо остарелите и досадни завеси, все повече хора залагат на многообразието от модели вътрешни и външни щори. С тяхна помощ е лесно да регулирате нивото на светлина в помещенията по всяко време на деня, което създава допълнителен уют и комфорт.

Как да изберем щори за детска стая?

За да имате лесен контрол на осветеността в детската през деня, най-удобното устройство са именно щори за детска стая. Сънят на детето ви ще е спокоен и дълбок, тъй като с помощта на щорите, прозореца ще е защитен от ярката външна светлина през деня.
На първо място, се вземат под внимание възрастта на децата, полът и личните предпочитания. Важно е, щорите да са хармонично съчетани с цялостния интериор на стаята. Защото те са едно от първите неща които хората виждат в дома ви. Вертикалните щори стигащи до пода са подходящи за по-големи деца, тъй като малките бебешоци и огромното им любопитство могат да доведат до разкачване/скъсване на свързващата верижка на тежестите по време на игра. Те се препоръчват за стаята на тийнейджъра.

За детската стая най-добрият вариант са продуктите, изработени от плат, които имат няколко предимства:

 • Компактен външен вид;
 • без опасност за децата;
 • функционалност;
 • практичност, простота на управление.

Алтернативното решение – фото щори за дтеската стая със снимка или изображение. Те обаче са по-малко практични от обикновените продукти. С времето или възрастта, вкусовете и предпочитанията на детето се променят, така че, героя от карикатурата ще стане нежелан в интериора на детската стая. По-добре е да се спрете на цветни и ярки продукти, които няма да загубят интерес през годините. Особено, ако няколко деца с различни интереси и вкусове споделят една детска стая.

Все пак, фото щорите имат и свойте плюсове:

Възможността да изобразите уникална картинка върху роло щори или щори с вертикални ламели е не само красива, но атрактивна.


щори с картинки


Изберете вида на щорите

Видовете щори за детска стая са хоризонтални и вертикални.

Как да решим кой тип е по-подходящ за детска стая?

 • хоризонтален


щори за детска стая

 


Това е традиционен тип щори с хоризонтални ламели, които могат да променят позицията си, както и да се движат нагоре или надолу.
В допълнение, за разлика от вертикалните щори, хоризонталните щори са направени от твърди материали: пластмаса, алуминий, и дърво.

 • вертикален


щори за детска стая


Разликата им се състои във вертикалното разположение на ламелите и в контрола – те могат да бъдат прибрани от ляво на дясно или обратно, както и от краищата към центъра или от центъра двете посоки. Друга особеност е, че вертикалните ламели се изработват само от текстил или алуминий.

Кое е по-добро за момичетата и кое за момчетата

Добре е да избирате щори предвид възрастта и пола на детето/децата. Особено, ако в една детската има две или повече деца. Не се занимавайте с баналното решение – те да са сини или розови. По-добре е да ги оставите неутрални, съчетани с други елементи от дизайна на стаята. Ако имате желание да ги направите ярки – спрете на жълто или зелено.

Предимства на щората

Щорите са по-евтини от текстилните пердета и завеси. Когато ги купувате, получавате хигиеничен, непретенциозен продукт, който се почиства с прахосмукачка и влажна гъба. Не е необходимо те да бъдат демонтирани за да бъдат измити. Трябва да имате предвид че, не трябва да използвате силни и абразивни препарати при почистване на щори от плат.
В допълнение, независимо дали са щори за детска стая или за друго помещение, те са снабдени с прост механизъм, който е лесен за използване, като ги позиционирате в желаното положение. Тези продукти имат широка гама модели и са изработени от различни материали. Можете да купите щори онлайн
или специализиран магазин.


 • -
щори за хол

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната / хола може да бъде много разнообразна. От индивидуалните вкусови предпочитания на собствениците, на които им е писнало от завесите и пердетата, до това да създадете специфичен интериорен стил.
Много хора са убедени, че щорите са обикновена алтернатива на завесите. Но днесе все повече дизайнери използват именно щорите, когато проектират декорацията на хола. В нашата статия ще се опитаме да разгледаме различни варианти за декориране на прозореца на дневната с помощта на различните модели щори. И също така ще проучим характеристиките и проблемите, свързани с такъв дизайн.

Какви видове щори са подходящи за хола?

Има най-различни видове и модели щори, но кои от тях са подходящи за декориране на прозорците във всекидневната? За да си отговорим на този въпрос, можем да разгледаме основните типове щори. Нека да го направим:

Вертикални щори. Този вид щори получи името си от вертикалните ленти които са в основата на дизайна им. В момента такива щори са доста често срещани. Въпреки това, тяхната популярност отслабва поради основни структурни недостатъци.

Хоризонтални щори. Тези щори се различават от вертикалната конструкция, тъй като нейните ламели са фиксирани хоризонтално. Това е най-популярният тип щори. Тъй като е най-практичен и лесен за почистване.

Роло щори. Това са вид щори, които се навиват в горната си част върху метална ос, с помощта на въже/верижка или мотор. Недостатъкът на роло щорите може да бъде фактът, че поради спецификата на конструкцията те не са в състояние да регулират процента на естественото осветление по такъв начин като хоризонталните и вертикалните модели. Но това не ги прави непрактични. Все пак да не забравяме, че те имат разновидност наречена роло щори Ден и Нощ, която е така проектирана за да се елиминира този минус.

Римски щори. Изработени от текстил, римските щори се различават със своята уникална система на управление. Те се напластяват при вдигане, като долния пласт се прибира под горния.

Щори Яонска стена. Този модел е вдъхновен от Японската култура. Превърнат в щори, той представлява вертикални пана които се застъпват с няколко сантиметра.

Външни щори. Предназначени за цялостна външна защита на прозореца. Този тип щори по същество изпълняват ролята на слънцезащитен продукт, предпазвайки жилището от силните слънчеви лъчи. Обаче, те имат и редица други предимства свързани с подготовката на дома за зимата.

Изборът на определен вид щори за хола зависи от индивидуалните характеристики на помещението, от стила на интериора и от вашите вкусови предпочитания.

Защо избираме щори?

Въпросът, дали да изберем щори или завеси си задава почти всеки решил да декорира прозорците. Но защо все повече хора се спират на щори за всекидневната или другите стаи? Нека разгледаме някои от техните предимства.

1. Щори, за разлика от завесите, се справят доста по-добре с настройването на интензивността на естественото осветление в хола. Те могат да бъдат леко повдигнати или напълно отворени. Някои варианти имат възможност да регулират осветеността чрез регулиране на вертикалните или хоризонталните ламели или чрез два различни по структура плат – при щорите от плат.
2. Щорите от плат наречен „блекаут“ се справят много по-добре с функцията да не пропускат светлина в стаята. Някои видове щори спират външната светлина с до 99%, а само завеси, изработени от много плътна и тежка тъкан, могат да се похвалят със сходни показатели. Такива завеси са подходящи за малък кръг интериорни стилове, така че възможността за използването им е силно намалена.
3. Тежките, плътни завеси, които могат да засенчат една стая, променят визуално помещението, като намаляват обема на хола, докато щорите изглеждат компактни и „не крадат“ от пространството.
4. Щори не изискват специални грижи, не е необходимо периодично да се отстраняват за пране. При някои видове щори, обикновено е достатъчно да се избършат от прах понякога и така грижите са изчерпани.
5. Щори имат лесен и интуитивен механизъм за управление, въпреки че и при завесите няма нищо трудно при управлението, винаги съществува риск от откъсване на куката или пръстена, когато преместваме завесите по продължение на релсата/корниза. При управлението на щори такива рискове са изключени.

Избор на материал за щори

Избирайки щори за всекидневната, не забравяйте да обърнете специално внимание на материала, от който са направени. В зависимост от материала има щори от:

• Плат;
• Алуминий;
• Хартия;
• Дърво;

Всеки от тези материали има свои предимства и недостатъци, така че преди да направите избор, помислете за останалата декорация на хола си и я съчетайте с декорацията на прозорците, за да избегнете лошия дизайн.
Обобщавайки, ние отбелязваме, че щорите за хола са съвсем приемлив вариант, особено предвид предимствата им в сравнение с пердетата. Важно е обаче да запомните, че завесите също имат много предимства, така че някои дизайнери предлагат комбиниране на щори и завеси. Такава странна симбиоза понякога образува великолепна декорация не само на прозореца на дневната, но и на целия интериор на стаята.


 • -
щори

КОИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДОМА?

 

Изборът на щори за дома, трябва да бъде съобразен с интериора и декорацията на помещението в което ще се монтират. Но кой е най-правилният избор и как да се ориентираме за вид, модел и цвят?  

Важно е, стаята да не заприлича на скучен офис или учебно заведение. Защото това все пак е вашият дом и трябва да бъде уютен, комфортен и красив. Когато отидете на гости или наблюдавайки съседските прозорци, ще забележите, че обикновено хората избират едноцветните и не много светли тонове. Едноцветните щори в наше време често имат утилитарен характер и рядко подобряват външния вид на стаята.

Докато правилно избраните щори могат да обновят вида на прозореца и стаята като цяло, придавайки ви добро настроение. Днес изборът на щори е разнообразен, като основно се делят на външни и вътрешни. Разнообразието от цветове може да задоволи всеки вкус.На пазара се предлагат както изчистени, така и разноцветни платове с различна текстура, с ярки и плътни тонове, а дори с изображение по ваш избор (фотощори).

Нека ви припомня защо са необходими щори за вашият дом: в светъл пролетен или летен ден, слънцето е не само много силно, а по някога дори изгарящо. Ето защо, наличието на слънцезащитен продукт на вашият прозорец, ще ви позволи да контролирате проникването на слънчевите лъчи в помещението, а щорите са продукт подходящ за това.

Какво представляват щорите?

Щори – заместител на конвенционалните завеси, който осигурява удобна възможност за гладко регулиране на осветеността и видимостта през прозорците в или от помещението. Различните модели се справят с тази задача по различен начин. Ако се спрем на външни щори, те почти не играят роля в декорацията на интериора а по скоро разкрасяват домът ни отвън. Вътрешни щори – тук разнообразието е наистина впечатляващо! Тук ги разделяме на хоризонтални и вертикални, класически и нестандартини, а материалът за тяхното производство е алуминий, плат, PVC, дърво, бамбук.

Кои от тях да изберем?

Ако говорим за популярност, то най-използваните са хоризонтални алуминиеви щори, което отчасти се дължи на факта, че това е исторически първият вид/модел (в началото ламелите са изработвани от дърво).

Днес обаче хората все повече предпочитат щори от плат с импрегнирана тъкан, което ги прави прахоотблъскващи, антистатични и антибактериални, а това улеснява грижите за този тип продукти. Единственото помещение за което не са особено подходящи е, кухнята. Силно предпочитани са за декориране на детска стая, защото те са лесни за управление, безопасни и можете да поръчате фото печат с любимите си детски герои върху тях.

Обикновените хоризонтални щори са подходящи за почти всяко помещение, в къщата се използват в спалнята, кухнята, килера. Освен това, те са единственият модел, който може да бъде монтиран между рамките на прозореца, като по този начин ги предпазва от прах и мръсотия. Най-бюджетния вариант е пластмасовата версия на изпълнение, но те могат да бъдат направени от нискокачествена пластмаса, което ще доведе до деформиране след известно време. Много красиви са дървените щори, те са на принципа на венецианските щори, изработени от тънки дървени ламели.

Вертикалните щори обикновено имат ламели от плат със ширина 89мм или 127мм. На вертикалните ламели е лесно да се приложи фотопечат, което позволява да се увеличи тяхната декоративна стойност. С тяхна помощ можете да подобрите вида на помещения с ниски тавани, защото вертикалните редове визуално повдигат тавана. Голямо тяхно предимство е, че успешно скриват геометричните неравности на прозорците. Съществува и модел с алуминиеви вертикални ламели, но те са по груби и не подходящи за дома. Друг различаващ се вид са плисе щори. Плисто е успешна алтернатива на традиционните видове, които се вписват добре в интериора.

Начини на монтиране

Всички видове щори могат да бъдат монтирани по различни начини:

На стената. С този метод ще се покрие целият прозорец. Може да се използва както за хоризонтални така и за вертикални.

На тавана. Основните разлики от първия метод са малко. С този метод на закрепване щорите ще покрият и стената над прозореца. Инсталирането на вертикални щори се извършва най-често по един от тези два начина.

На рамката. Монтажа на рамката или в светлия отвор е подходящ предимно за моделите роло и плисе. Той придава прибран и чист вид на помещението.

Не забравяйте, че щорите са модерни, красиви и практични. Ето защо, играйте с цветове и съживете домашната атмосфера. Успех с вашия избор!


 • -
щори за спалнята

КАКВИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА СПАЛНЯТА И ИМА ЛИ ПРАКТИЧЕН ВАРИАНТ ЗА ВСЕКИ ДОМ?

Щори за спалня

Спалнята е стая за почивка, която трябва да бъде надеждно защитена от външни погледи и утринно слънце, запазвайки атрактивен интериор. Разбира се, че разнообразието от завеси и щори за спалня е огромен, но напоследък все по-често се инсталират щори в спалнята. Разнообразието от оригинални дизайни предоставят на стаята необходимата защита, не заемат много място, не изискват сложни специфични грижи и могат да бъдат съчетани с всеки стил.

щори в спалня


Предимства и недостатъци на вертикалните и хоризонтални модели щори в спалнята

Избирайки между двете версии, най-често собствениците предпочитат хоризонтални щори за спалня. Това не е изненадващо, имайки предвид, че хоризонталните видове щори са доста разнообразни и включват не само хоризонталните ламелни щори от алуминий и дърво, а и щорите от плат – роло, плисе, римски и техните модели Ден и Нощ.

Различни по дизайн, материал и всеки модел със своята си оригиналност, имат една едничка цел – да ви позволяват да контролирате степента на осветеност в стаята. Почти всички хоризонтални щори могат да бъдат автоматизирани, а монтажът може да бъде в светъл отвор, на стена или на таван. С избора на модел с кутия и водачи и плат Blackout за пълно затъмнение, ще се наслаждавате на спокоен и сладък обеден сън.

щори за спалня


 

Въпреки това, вариантът с вертикални щори не трябва да бъде незабавно отхвърлен.

Система, макар и масивна, но в една просторна стая, ви дава възможност да покриете не само прозореца а цялата стена. Това ги прави идеалният вариант щори за спалня. Те не само ще осигурят надеждна защита от външните фактори – слънце и любопитни погледи, но също така ще създаде уникален декор във вашата спалня.

Към вертикалните щори включваме и щори тип „Японска стена“. Доста интересен и разчупен дизайн, с големите си платна и възможността да са с различен цвят, този модел щори ще преобрази вашата спалня и ще и придаде източен стил.

щори за спаня стая


Без значение дали ще се спрете на вариант с хоризонтални или ще предпочетете вертикални щори, важно е да декорирате така вашата спалня, че да бъде най-уютното кътче в домът ви. Избора на цвят, може да бъде в различен нюанс, да остане възможно най-близо до цвета на стените или да комбинирате няколко цвята. Друг много различен и красив вариант, са фото щорите. Те ви дават възможност да използвате снимка по ваш избор.

Ако ви е нужно повече от вътрешна декорация, изберете външни ролетни щори. Този модел щори за спалня ще ви осигурят пълна тъмнина през деня, допълнителна топлоизолация през зимните дни и ще спират горещината през лятото, предлагат ви още шумоизолация и така необходимата в днешни дни защита срещу взлом.


 • -
венециански щори

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

Tags : 

За стопаните на дома кухнята заема важно място. Не е изненадващо, че една жена, която се запознава с нов апартамент или къща, преди всичко обръща внимание на кухнята. Можем да кажем, че кухнята е свързващата връзка на всички стаи в апартамента или къщата.
Кухнята традиционно е развила много функции. Кухнята не е само „офис на жените“.
Тук, при приемането на храна, семейството може да събира и обсъжда тези въпроси, за които все още нямат достатъчно време.
Кухнята също така до голяма степен функционира като хол. В края на краищата често каним гостите в кухнята да пият чай или просто да си поприказваме.

Начинът, по който е обзаведена кухнята ни, влияе на настроението ни, когато седнем там, да се храним или имаме гости.
Кухненският прозорец, който не се поддържа и не е декориран, със сигурност не допринася за създаването на уютна и топла атмосфера в кухнята.

При избора на щори трябва да се вземат под внимание личните вкусове на собственика на кухнята, нейния интериор и размери. Важни фактори също са: дали имате слънчева страна на сградата и дали самата кухня е тъмна или светла. Така че в една малка кухня въпросът за спестяване на свободно пространство е особено важен.
При избора на щори за кухня трябва да имате предвид фактори като: размер на прозорците, площта на кухнята – колко голяма е тя и колко интензивно приготвяте храна, разстоянието от прозореца до масата.


Хоризонтални щори или широко известни като Венециански щори


Вътрешни венециански щори

Вътрешни венециански щори


Хоризонталните щори също понякога се наричат венециански щори. Те се състоят от хоризонтално разположени ламели. Можете да фиксирате щорите на тавана или на стената. Широчината на ламелите е средно от 2 до 5 см. Те са достатъчно силни, за да издържат на силните пориви на вятъра, когато прозорецът е отворен. Венецианските щори могат да бъдат изработени и от дърво. Лесно се почистват с влажна кърпа, което е много важно за кухнята.


вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори


Вертикални щори


щори вътрешни

вертикални щори


В сравнение с хоризонталните щори вертикалните щори са неустойчиви на силни ветрове. Вертикалните щори предлагат по-голям избор на цветове, така, че лесно може да намерите подходящият за вас.. Някои от платовете за вертикални щори са импрегнирани, така те не позволяват натрупването на прах по щората. Неудобството при тях е, че не могат да се фиксират в долния край и обемът им е по голям. Но вертикалните щори ви дават възможност да избирате най-различни картини, който могат да бъдат щамповани върху щорите.  Ако трябва да създадете наистина уникална картина, тя ще се определя от редица изисквания и общата цена ще се увеличи.


вертикални-щори вертикални-щори вертикални-щори


Плисе щори


плисе щори

Плисе щори


Плисе щорите получават това име благодарение на формата наподобяваща акордеон. Те се различават с огромен брой форми и размери, което ги прави подходящи и за кухни с нестандартни форми на прозорците. Плисе щорите ви дават възможност за индивидуален дизайн. В зависимост от материала или настройката, можете или да блокирате напълно светлината, или да я пропуснете само частично. Лесни за поддръжка, плисе щорите имат възможност да се почистват с вода и препарат, виж статията:  ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

 


плисе щори плисе щори плисе щори


 

 

Римски щори


римски щори

Римски щори


Римските щори са един интересен и различен интериорен слънцезащитен продукт, когато се вдигат, се набират по интересен начин придавайки интересен дизайн на помещението. Те могат да бъдат изработени с плат по ваш избор, подбран според интериора на вашата кухня. Римските щори са изключително елегантни, лесни за поддръжка и могат да бъдат монтирани на всякакви прозорци. Едни различни щори – римски щори.


римски щори римски щори римски щори


Роло щори Ден и Нощ


 

щори ден и нощ кухня

Щори Ден и Нощ


Роло щорите Ден и Нощ също като вертикалните щори се изработват от текстилен материал, което позволява изработка в различни цветове. Тази разновидност на обикновените роло щори, е доста интересна и добре проектирана. Дава ви възможност да регулирате осветеноста в помещението или да откриете прозореца напълно. Наричани още зебра щори заради редуващите се прозрачна с плътна ивици, щорите Ден и Нощ се вписват идеално в почти всяка кухня.


щори ден и нощ щори ден и нощ щори ден и нощ


  Разбира се избора е лично ваш, важното е да се съчетае практичното с красивото излъчване, но без да подценяваме важните неща. Който и модел щори да изберете интериора на вашата кухня ще е подобрен, както и атмосферата вътре в помещението.


Материалите от които са изработват щорите са следните:


материали за щори

Материали за щори


 1.  Плат.  Римските щори, вертикалните щори, роло щорите, плисе щорите се изработват от плат. В сравнение с други материали, те са най-малко подходящи за кухнята , защото абсорбират миризми и се почистват по-трудно.
 2. Метал. Най-често – това е алуминий, другите метали не са подходящи за вътрешна употреба. Алуминиевите щори са леки, издръжливи и устойчиви на мръсотия. Не абсорбират миризмата и се почистват лесно.
 3. Дървото. Уютен „дом“ материал приближаващ ни до природата.
 4. Пластмаса. Пластмасовите щори не абсорбират миризмите, почисват се лесно, устойчиви са на влага и високи температури. На практика те не реагират на дългосрочно излагане на слънчева светлина и не се деформират. При избора на евтина бяла пластмаса те могат да станат жълти с течение на времето.

Ако все още не сте взели решение, разгледайте техничестките харектеристики на различните модели щори в нашият сайт: щори.com


КАК И ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЛИСЕ ЩОРИ?

By sunnyblind  /  май 23, 2018
Пазарът на стоки за обзавеждане на жилището непрекъснато...
Научи Повече

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

By sunnyblind  /  февруари 19, 2018
През последните години богатият избор на роло щори...
Научи Повече