Archives

  • -

РАЗТЕГЛЕНА МРЕЖА /ПРОСЕЧЕНА ЛАМАРИНА/ – ПРЕДИМСТВА

Просечената ламарина е сред най-използваните мрежи в жилищната архитектура. Използва както в промишленото производство като блиндиращ елемент, така и в архитектурата като естетически или структурен елемент. С този продукт лесно можете да дадете пространство на вашето въображение. 

Как се произвежда?

Разтеглената мрежа/ламарина се произвежда  от листове ламарина чрез студено формоване, извършвано от преси с различни сили. При този процес едновременно срязва и разтяга листа ламарина, създавайки така наречената просечена мрежа. По този начин крайната дължина на листа може да варира в зависимост от избрания тип метал.

Разтеглената режа може да бъде произведен от алуминий, неръждаема стомана, поцинкована, мека стомана, мед и други метали.

Най-често срещаните модели са квадратни, ромбовидни и шестоъгълни, въпреки че много компании произвеждат по-сложни модели и варират в зависимост от вида на приложението.

просечена ламарина просечена ламарина просечена ламарина разтеглена ламарина просечена мрежа разтеглена мрежа мрежа

Какви са предимствата?

Разтеглените мрежи са направени от твърд лист и нямат заварки: това означава изключително лесно оформяне и последваща обработка. Освен това, по време на изработката няма отпадъци или стърготини от материал, особеност, която води до значителни икономии и за околната среда. Просечената /разтеглена/ ламарина може да бъде поцинкована и прахово боядисана във всички RAL цветове.

 

Приложение

Съпротивлението, което характеризира тези продукти, позволява значително използване в строителството и дърводелството. Тези продукти са отлични и за места за непрекъснато преминаване, като например търговски центрове и летища. В индустрията разтеглените мрежи отговарят на действащите разпоредби за предотвратяване на аварии.


  • -
поликарбонатни плоскости

ПОЛИКАРБОНАТНИ ПЛОСКОСТИ ЗА НАВЕСИ И КОЗИРКИ

Различните производители на поликарбонатни плоскости предлагат свои собствени продукти, като винаги изтъкват своето „високо качество“. Всички твърдят, че са в пълното съответствие с изискванията на индустрията и потребителите: висока якост, дългосрочна гаранция срещу пожълтяване, устойчиви на валежи (дъжд, сняг, градушка) и температурна издръжливост, трайност. Обаче, как може един купувач да направи правилния избор?

Нека да започнем с основите

Ако се обърнете към фирма за изработка на навес за тераса, ще е добре да се запознаете от кой производител закупува поликарбоната който използва. Качественият продукт е изработен от безупречни суровини и с модерно оборудване. Без тези условия качествен продукт просто не е възможен! Самоуважаващият се производител купува само първични суровини от водещите световни производители.

Защо е важно това за нас?

Срокът на експлоатация на поликарбонатна плоча, нейната якост и прозрачност директно зависят от качеството на слоя, който го защитава от ултравиолетова (слънчева) радиация. Недостатъчната дебелина и неравномерното разпределение на повърхността на UV-защитата – да не говорим за нейното отсъствие – водят до бърза промяна в свойствата на поликарбонатите. Визуално това е „пожълтяване“, „замъгляване“ на плоскоста. Но е важно да разберем, че деградацията засяга не само оптичните, но и физическите свойства на материала. Налице е разпадане на междумолекулните връзки в поликарбоната, плоскоста става мека и крехка. Субстанцията, използвана за направата на UV защита, е много скъпа и много производители я пестят – защото е невъзможно да се определи качеството на покритието с просто око.

Ако решите да спестите пари и да закупите поликарбонатна плоскост без подходяща защита, тогава най-вероятно ще бъдете разочаровани след няколко години – или дори месеци – пластмасата ще пожълтее, ще се напука, ще се разпадне, а в най-лошия случай – ще загуби форма си и ще се деформира.

Видове и свойства

Поликарбонатните плоскости са материал който е получен по изкуствен път, с големи оптични и механични свойства, които му дават редица предимства. Основно се делят на два вида, клетъчен и монолитен поликарбонат.

Различните свойства на поликарбонатът, поради които намира голямо приложение, са:

  • Висока светопропускливост;
  • Удароустойчив;
  • Термопластичност;
  • Гъвкавост;
  • Топлопроводност;
  • Издръжливост във високи температурни граници от -40 до 120 °С

Здравина и надежност

Съществува връзка между теглото на поликарбонтаните плоскости и тяхната здравина. Допълнителен критерий за качеството на плоскостите е правилното разпределение на материала в стените на плочите и усилващите елементи. При прекалено дебели външни стени на плоскоста, поликарбоната става мек на допир, тъй като усилващите елементи стават твърде тънки. Този вариант има по-лоши експлоатационни свойства и по-кратък експлоатационен живот, отколкото поликарбонатните листове с нормална плътност.

Правилна инсталация

Много важен и прецизен трябва да е и процесът на инсталиране на клетъчен или монолитен поликарбонат. Въпреки очевидната простота, инсталирането на поликарбонатни покрития често не се извършва правилно. Следователно, преди да започнете монтажа, е необходимо внимателно да проучите препоръките на производителя, за да избегнете евентуални грешки при монтажа. Или можете да използвате услугите на опитен инсталационен екип.

Спомнете си съветите ни преди да направите покупка на навес, пергола или козирка с поликарбонатна плоскост, а моментната радост от въображаемите спестявания няма да бъде заменена от дълбокото разочарование по късно.