Archives

  • -
щори

КОИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДОМА?

 

Изборът на щори за дома, трябва да бъде съобразен с интериора и декорацията на помещението в което ще се монтират. Но кой е най-правилният избор и как да се ориентираме за вид, модел и цвят?  

Важно е, стаята да не заприлича на скучен офис или учебно заведение. Защото това все пак е вашият дом и трябва да бъде уютен, комфортен и красив. Когато отидете на гости или наблюдавайки съседските прозорци, ще забележите, че обикновено хората избират едноцветните и не много светли тонове. Едноцветните щори в наше време често имат утилитарен характер и рядко подобряват външния вид на стаята.

Докато правилно избраните щори могат да обновят вида на прозореца и стаята като цяло, придавайки ви добро настроение. Днес изборът на щори е разнообразен, като основно се делят на външни и вътрешни. Разнообразието от цветове може да задоволи всеки вкус.На пазара се предлагат както изчистени, така и разноцветни платове с различна текстура, с ярки и плътни тонове, а дори с изображение по ваш избор (фотощори).

Нека ви припомня защо са необходими щори за вашият дом: в светъл пролетен или летен ден, слънцето е не само много силно, а по някога дори изгарящо. Ето защо, наличието на слънцезащитен продукт на вашият прозорец, ще ви позволи да контролирате проникването на слънчевите лъчи в помещението, а щорите са продукт подходящ за това.

Какво представляват щорите?

Щори – заместител на конвенционалните завеси, който осигурява удобна възможност за гладко регулиране на осветеността и видимостта през прозорците в или от помещението. Различните модели се справят с тази задача по различен начин. Ако се спрем на външни щори, те почти не играят роля в декорацията на интериора а по скоро разкрасяват домът ни отвън. Вътрешни щори – тук разнообразието е наистина впечатляващо! Тук ги разделяме на хоризонтални и вертикални, класически и нестандартини, а материалът за тяхното производство е алуминий, плат, PVC, дърво, бамбук.

Кои от тях да изберем?

Ако говорим за популярност, то най-използваните са хоризонтални алуминиеви щори, което отчасти се дължи на факта, че това е исторически първият вид/модел (в началото ламелите са изработвани от дърво).

Днес обаче хората все повече предпочитат щори от плат с импрегнирана тъкан, което ги прави прахоотблъскващи, антистатични и антибактериални, а това улеснява грижите за този тип продукти. Единственото помещение за което не са особено подходящи е, кухнята. Силно предпочитани са за декориране на детска стая, защото те са лесни за управление, безопасни и можете да поръчате фото печат с любимите си детски герои върху тях.

Обикновените хоризонтални щори са подходящи за почти всяко помещение, в къщата се използват в спалнята, кухнята, килера. Освен това, те са единственият модел, който може да бъде монтиран между рамките на прозореца, като по този начин ги предпазва от прах и мръсотия. Най-бюджетния вариант е пластмасовата версия на изпълнение, но те могат да бъдат направени от нискокачествена пластмаса, което ще доведе до деформиране след известно време. Много красиви са дървените щори, те са на принципа на венецианските щори, изработени от тънки дървени ламели.

Вертикалните щори обикновено имат ламели от плат със ширина 89мм или 127мм. На вертикалните ламели е лесно да се приложи фотопечат, което позволява да се увеличи тяхната декоративна стойност. С тяхна помощ можете да подобрите вида на помещения с ниски тавани, защото вертикалните редове визуално повдигат тавана. Голямо тяхно предимство е, че успешно скриват геометричните неравности на прозорците. Съществува и модел с алуминиеви вертикални ламели, но те са по груби и не подходящи за дома. Друг различаващ се вид са плисе щори. Плисто е успешна алтернатива на традиционните видове, които се вписват добре в интериора.

Начини на монтиране

Всички видове щори могат да бъдат монтирани по различни начини:

На стената. С този метод ще се покрие целият прозорец. Може да се използва както за хоризонтални така и за вертикални.

На тавана. Основните разлики от първия метод са малко. С този метод на закрепване щорите ще покрият и стената над прозореца. Инсталирането на вертикални щори се извършва най-често по един от тези два начина.

На рамката. Монтажа на рамката или в светлия отвор е подходящ предимно за моделите роло и плисе. Той придава прибран и чист вид на помещението.

Не забравяйте, че щорите са модерни, красиви и практични. Ето защо, играйте с цветове и съживете домашната атмосфера. Успех с вашия избор!


  • -
щори за спалнята

КАКВИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА СПАЛНЯТА И ИМА ЛИ ПРАКТИЧЕН ВАРИАНТ ЗА ВСЕКИ ДОМ?

Щори за спалня

Спалнята е стая за почивка, която трябва да бъде надеждно защитена от външни погледи и утринно слънце, запазвайки атрактивен интериор. Разбира се, че разнообразието от завеси и щори за спалня е огромен, но напоследък все по-често се инсталират щори в спалнята. Разнообразието от оригинални дизайни предоставят на стаята необходимата защита, не заемат много място, не изискват сложни специфични грижи и могат да бъдат съчетани с всеки стил.

щори в спалня


Предимства и недостатъци на вертикалните и хоризонтални модели щори в спалнята

Избирайки между двете версии, най-често собствениците предпочитат хоризонтални щори за спалня. Това не е изненадващо, имайки предвид, че хоризонталните видове щори са доста разнообразни и включват не само хоризонталните ламелни щори от алуминий и дърво, а и щорите от плат – роло, плисе, римски и техните модели Ден и Нощ.

Различни по дизайн, материал и всеки модел със своята си оригиналност, имат една едничка цел – да ви позволяват да контролирате степента на осветеност в стаята. Почти всички хоризонтални щори могат да бъдат автоматизирани, а монтажът може да бъде в светъл отвор, на стена или на таван. С избора на модел с кутия и водачи и плат Blackout за пълно затъмнение, ще се наслаждавате на спокоен и сладък обеден сън.

щори за спалня


 

Въпреки това, вариантът с вертикални щори не трябва да бъде незабавно отхвърлен.

Система, макар и масивна, но в една просторна стая, ви дава възможност да покриете не само прозореца а цялата стена. Това ги прави идеалният вариант щори за спалня. Те не само ще осигурят надеждна защита от външните фактори – слънце и любопитни погледи, но също така ще създаде уникален декор във вашата спалня.

Към вертикалните щори включваме и щори тип „Японска стена“. Доста интересен и разчупен дизайн, с големите си платна и възможността да са с различен цвят, този модел щори ще преобрази вашата спалня и ще и придаде източен стил.

щори за спаня стая


Без значение дали ще се спрете на вариант с хоризонтални или ще предпочетете вертикални щори, важно е да декорирате така вашата спалня, че да бъде най-уютното кътче в домът ви. Избора на цвят, може да бъде в различен нюанс, да остане възможно най-близо до цвета на стените или да комбинирате няколко цвята. Друг много различен и красив вариант, са фото щорите. Те ви дават възможност да използвате снимка по ваш избор.

Ако ви е нужно повече от вътрешна декорация, изберете външни ролетни щори. Този модел щори за спалня ще ви осигурят пълна тъмнина през деня, допълнителна топлоизолация през зимните дни и ще спират горещината през лятото, предлагат ви още шумоизолация и така необходимата в днешни дни защита срещу взлом.


  • -
историа на щорите

РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЩОРИТЕ

  През 21-ви век щорите, заедно със завесите са най-често използваните продукти които използваме, за да се скрием от слънчевите лъчи.  Щорите биват най-различни, включително венециански щори, вертикални щори, ролетни щори и много други. С вас ще разгледаме накратко историята на щорите, от самото им начало та чак до днешни времена.

Щорите в древни времена


Най-ранната информация за използването на  щори датира от вековете на номадските племена в африканските и азиатски пустини. Тези примитивни хора използвали обикновенни листове с които покривали прозорците на жилищата си, за да блокират суровото пустинно слънце.

С течение на времето много древни цивилизации са използвали щорите, за да задоволят най-важните човешки потребности – да осигурят подслон и охлаждане от слънцето, а също и да си осигурят малко лично пространство. Древните египтяни например, използвали  тръстики от могъщата река Нил, за да се предпазят от слънцето, чрез  този материал те са си осигурявали и възможност в сградата да навлезе и свеж бриз. Древните китайци предпочитали  да направят щорите от бамбук, и интересно,  бамбукът все още се използва често и за направата на щори дори днес.

Щори в средновековието и отвъд


Щори в началото


Историята на хоризонталните щори не е напълно ясна, но се вярва, че концепцията е открита преди хиляди години от египтяните, макар, че те вероятно са направени само от фиксирани ленти/ламели. След това се смята, че концепцията и предназначението се местят към Персия, Китай и Индия. Както гласи легендата, великият изследовател Марко Поло ги носи от Китай в края на 1200-те години, но това е спекулативно, тъй като той не споменава нищо подобно в своите записки. Каквато и да е истината, в началото на 1700 г. те се появяват по европейските търговски пътища, по-специално на източно италианското крайбрежие, близо до Венеция. Тези все още сравнително базови щори били повдигани и спускани с низ, свързан с редица релси. Този вид щори,  все още се използва и днес и не случайно те носят името „венециански щори“ идващо от градът  който популяризира видът. По време на колониалната епоха, венецианските щори от 1700 г. може да се видят в богатите къщи, магазини, църкви и обществени сгради, особено във Франция, Англия и техните колонии. Можем да видим това в картините и илюстрациите от тези години.


щори-история


По време на индустриалната революция, венецианските щори започнали да се произвеждат  масово и скоро станали обичайни в домакинствата в цяла Западна Европа.


щори


Ето кратка хронология на забележителната история на венецианските щори:

  • 1757 – френски занаятчия рекламира щори с регулируеми ламели
  • 1760 – Били инсталирани в църквата „Св. Петър“, Рим
  • 1767 – Англичанинът Джон Уебстър започва да ги продава от своя магазин за тапицерии във Филаделфия
  • 1769 – Едуард Беван патентова първите венециански щори, Лондон Англия
  • 1841 – Джон Хампсън изобретил механизъм за контролиране на ъгъла на венецианските щори, Ню Орлиънс
  • 1936 – Въвеждане на алуминиева венецианска щора

Проектирането на щорите преминава през основен редизайн, през 70-те години, с въвеждането на първата „алуминиева“ мини-щора „. Тази по-малка, по-лека и по-евтина версия на венецианската щора разширява пазара на щорите за  прозорци. През 80-те и 90-те години възобновяването на широките венециански щори, като моделът направени от дърво (известни ни и до днес като дървени щори), са направили хоризонталните ламелни щори по-популярни от всякога.

Модерни щори


венециански щори

Щори


През 20-ти век ние започнахме да виждаме много нови неща в ролетните щори, като се появиха различни видове и материали. Докато венецианският стил на щорите остава популярен, нараства тенденцията да се монтират  вертикални щори. Освен това римските щори също станаха популярни – те са подобни на венецианските щори като управление, но вместо да имат множество ламели, римските щори са били направени от едно парче платно.


римски щори

римски щори


В 21-ви век, вълнуващи неща се случват в света на щорите и традиционните стилове като венециански и вертикални,  бързо се заменят с ролкови щори, много от които имат автоматизирани функции, които им позволяват да се регулират чрез дистанционно управление. В някои случаи дори, е възможно венециаските щори да бъдат свързани безжично с интернет, което ни позволява да контролираме щорите чрез нашите мобилни устрийства! Тази тенденция отразява движението към автоматизация в цялото домакинство, като функции е възможна моторизация и на външна тента, осветителни системи и още много други, които се контролират чрез автоматизирана технология.

Щори за баня – как да избера?

By rzamen  /  юли 2, 2019
Щори за баня?! Разбира се, прозорецът в банята...
Научи Повече

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

By sunnyblind  /  октомври 14, 2018
Прозорците и щорите са от съществено значение за...
Научи Повече

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 22, 2018
  Предимствата на външните щори, и в случая ролетните,...
Научи Повече

  • -
щори за врата и прозорец

КАКВИ ЩОРИ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА СТАНДАРТЕН ПРОЗОРЕЦ С БАЛКОНСКА ВРАТА

 

Балкон – една от задължителните части на почти всеки апартамент. Съответно, в това число влиза и балконската врата и прозорец. Вдъхновени от примерите на различни дизайнери в интернет пространството, ние анализирахме и визуализирахме  различни варианти на монтирани щори върху дограмата на балконските врата и прозорци.

По-надолу ще ви представим различните варианти на щори за вашият прозорец и врата. Защо? Защото абсолютно всеки ъгъл на нашият дом може и трябва да бъде красив.


Вътрешни хоризонтални алуминиеви щори или по- известни като вътрешни венециански щори.

хоризонтални щори


Това са може би, най-често предпочитаните щори за дома и офиса. Те са изключително лесни за монтаж, с малко усилие няма да ви е нужен специалист и ще можете да си ги монтирате сами. Толкова популярни  тези щори се предлагат както от специализирани фирми производители, така и от големи вериги магазини в определени размери , разбира се. Предлагат се различни модели, начини на монтиране и цветове.


Роло щори

роло щори


Роло щорите са широко предпочитани,  поради своята компактност и широка цветова гама. Те са идеалните щори за детската стая, те позволяват изрисуването на цветни картинки върху плата на щората. Щорите тип Роло са силно предпочитани и заради лесното управление, при тях имате въже­­(синджир) с който управлявате щората нагоре надолу.


Щори ден и нощ

щори ден и нощ


Щорите ден и нощ, по известни като зебра щори са една разновидност или по скоро подобрение на роло щорите. При тях плата се редува от тъмни и прозрачни ивици. Плата е двоен, при засичане на прозрачна с прозрачна ивица се получава именно зебра ефектът, редуват се тъмна и светла ивица на щората. А когато се нагласят тъмна върху светла ивица, се получава пълно затъмнение (зависи от избора на цвят на плата).


Дървени щори

хоризонтални дървени щори


Елегантност и лукс подчертана от естествени материали. Дървените щори или дървени венециански щори, са от типа на вътрешните хоризонтални щори(вътрешни венециански щори). Различават се с по-широк ламел, не е извит и е изработен от дърво. За да се спрете на този вариант, ще трябва да заложите по-голям бюджет.


Вертикални щори

Вертикални щори


Вертикалните щори са едно по-различно решение, те представляват вертикални ламели от плат или алуминии с ширина 89мм или 127мм. Управлението им се състои както в движението на ламелите ляво/дясно, така и в градуса на ламелите. По този начин  вие можете да отворите напълно, наполовин или прецизно да завъртите ламелите да пропускат толкова светлина колкото ви е нужна. Тук цената зависи най-вече от избора на ламелите, материал/плат.


Плисе щори

Плисе щори


Плисе щори.. тук говорим за истински и неподправен лукс! Този вариант на щори, е наистина уникален! Единственият модел щора който позволява изработването и експлоатацията на толкова нестандартни размери. Плисе щорите имат голяма разновидност като управление, вид и начин на монтаж.


Римски щори

Римски щори


Римските щори не се използват много често, но са доста интересно решение. Римските щори се монтират идеално както на прозореца така и в рамката на вратите. По този начин те са фиксирани и няма да се люлеят при отваряне, затваряне на вратата.

В допълнение, римските щори ви дават възможност да използвате плат по ваш избор, така вие можете да направите вашите нови римски щори и покривката на масата, спалното бельо или тапицерията на дивана с еднакъв плат или цвят. Римските щори са лесни за поддръжка, те се управляват без да докосвате плата – това ги предпазва от прекалено бързо замърсяване.


Японски щори или щори тип Японска стена

щори японска стена


Японските щори са доста интересни с подчертана източна елегантност, със своите широки и прави платна  без нито една гънка, те изглеждат прости и обикновени. Именно тази визуална простота е толкова привлекателно елегантна. В състояние да контролират всеки нюанс при избора на полупрозрачен плат и  различен цвят за всяко платнище.  Ако изберете този вариант, вие можете да покриете цялата стена а не само прозореца и вратата, това ви осигурява по добро засенчване.


 

Всичките ни предложения до тук, са за интериорни щори!

Те ще подобрят визуалният ефект вътре в помещението, но ефектът от слънцезащита е по-ефективен с външи щори. Ето защо, ще ви предложим и външни щори с изглед отвън.


 

 

 

Външни ролетни щори

Външни ролетни щори


Тук нещата са почти ясни или поне за повечето от вас. Това са онези щори които виждаме на почти всяка сграда/фасада и са предимно в бял цвят. Този вариант на щори, ви дава много повече от слънцезащита… те имат идеални топло и шумоизолационни свойства, защита от взлом и недоброжелателни погледи. Тези щори се изработват от PVC, алуминии или в комбинация от алуминиеви кутия и водачи и PVC ламели. Ако изберете варианта изработен от алуминии, то вие сте направили една дългосрочна инвестиция. Алуминиевите ламели са запълнени с полиуретанова пяна – допринасяща за по-високото ниво на топлоизолация и шумоизолация. Външните ролетни щори изработени от алуминии ви дават още едно предимство, алуминият като материал може да се боядисва прахово в цвят по ваш избор от каталога RAL или дървесен декор. Ролетните щори изработени от PVC  са в стандартен бял и кафяв цвят, те не могат да се боядисват.


Външни ламелни хоризонтални щори или външни венециански щори

външни хоризонтални щори


Щори с подчертана грация и доказани качества. Широко използвани за бизнес сгради и обществени сгради. Монтирането на външни ламелни щори при големи обекти дава,  възможност да бъдат инсталирани и допълнителни  датчици за слънце, вятър, температура, както и включването на управлението на щорите, към  управлението на останалите ви домашни или офис електроуреди. По-известни като външни венециански щори, те имат няколко варианта, като основната разлика е в ламела, те биват C-образни, Z-образни или S-образни.


 

 

Разбира се вие може да предпочетете елегантността и широката покривност на добре познатите ни пердета/завеси. Тук ние можем да ви представим моторизирана греда.


моторизиран корниз


На  нея вие можете да закачите всяко перде, ново или старо. Това ви дава възможност да го управлявате с дистанционно управление.

 


Щори за баня – как да избера?

By rzamen  /  юли 2, 2019
Щори за баня?! Разбира се, прозорецът в банята...
Научи Повече

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

By sunnyblind  /  октомври 14, 2018
Прозорците и щорите са от съществено значение за...
Научи Повече

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 22, 2018
  Предимствата на външните щори, и в случая ролетните,...
Научи Повече