Archives

 • -
избор на щори

6 основни правила за избор на перфектните щори

1). Стил

За да изглеждат щорите перфектно, трябва да определите стила на интериора на стаята, неговите характеристики, недостатъци и предимства. Например в екостила е по-оптимално да се използват щори, изработени от дърво или от бамбук.

2). Инсталация

Монтажът към крилото на прозореца, е за предпочитане където размерът на прозореца е малък. Ако има прозорци с нестандартни размери: сводести, тавански, ъглови е добре щорите да се монтират на тавана или стената.

3). Размери

Важно е да се вземат размери правилно, най-добре е да използвате помощта на специалист!

4). Въпрос на вкус

Ако се чудите между избор на хоризонтални или вертикални щори, тук трябва да разчитате повече на собствения си вкус и естетически предпочитания. Но ако избирате щори за малка стая, обърнете внимание на хоризонталните щори, защото те не заемат много място.

5). Материал

Сред разнообразието от материали за производство на щори (дърво, алуминий, плат и др.) е необходимо да изберете този, който би била подходяща за помещението в което смятате да поставите щори.

6). Цвят

Цветовата гама играе съществена роля при закупуването на щори. Те трябва да се комбинират с мебелите, цвят на стените, дограмата и др. Ако стаята е боядисана в един цвят, по-добре е да използвате щори в ярки, контрастни нюанси. За кухнята дизайнерите препоръчват използването от светли щори, те създават атмосфера на комфорт в стаята. В спалнята е подходящо да се монтират ролетни щори заради високото ниво на затъмнение. Препоръчваме ви да анализирате всички функции, преди да изберете вашите нови щори.


 • -
щори за банята

Щори за баня – как да избера?

Щори за баня?!

Разбира се, прозорецът в банята не може да бъде оставен без щори. И, тъй като тази стая във всеки случай остава съвсем лична, непокрития прозорец прави незавършен интериора на помещението.

Банята има свои характеристики и не всеки тип щори ще може едновременно да я украси и да изпълнява функциите си. И, така, какви щори за баня да изберем, за да поддържаме баланс между практичност, издръжливост и естетика?

Удобства, които не трябва да се пропускат

Несъмнено е важно да се вземе под внимание естетическият компонент и да се изберат щори в зависимост от тенденцията в помещението. Но, има и няколко други важни фактора, които влияят върху удобството, издръжливостта и външния вид на декора:

– размера и формата на прозореца. От това директно зависи от вида на щори, които ще трябва да изберете за вашата баня. Ако прозорецът е кръгъл или триъгълен, ролото и ролетните няма да свършат работа, ако е доста широк, може да изберете вертикални алуминиеви щори. За стандартен прозорец всеки тип щори ще свърши работа;

– въпрос на неприкосновеност на личния живот. Банята е едно от тези места, където самата атмосфера е лична, така че трябва да помислите за това. Може да изберете щори, което само леко затъмняват или опцията, която ще скрие дори силуета;

– вентилация. Наличието на прозорци, които се отварят, значително ще увеличи дълголетието на щорите, няма да позволи развитието на плесен и гъбички:

– степента на осветеност. Тя зависи от цвета и плътността на материала. Традиционно, лек плътен материал ще подхожда на голям прозорец от слънчевата страна. А за слабо осветена стая с малък прозорец, можете да изберете алуминиеви хоризонтални щори;

– достъп. Доколко е възможно да се достигне до щорите и удобно ли е да се грижим за тях – е не по-малко важни критерии от всички останали. В крайна сметка, щори, монтирани в банята също, изискват почистване и често проветряване;

– влажност в помещението. Този индикатор засяга избора на материал за щори за баня: някои се вписват перфектно, н о други трябва да бъдат изключени.

Оптимални материали

Практиката показва: неочаквано, но повечето материали са подходящи за среди с висока влажност. Така в банята можете да инсталирате следните щори.

PVC.

Освен факта, че такива щори са трайни, те са неподходяща среда за развитието на мухъл и плесен, те са удобни за измиване и почистване.

Алуминий.

Този метал не поддава на корозия, перфектно понася влага. И тъй като ламелите са допълнително покрити със защитен слой боя, избора на такъв вид щори за баня е идеален.

От синтетичен плат.

Особено красива версия на щори за баня е плисето. Допълнително покрити с импрегнация, те понасят добре влагата. При избора на такъв модел за банята, основното и задължително изискване е да се проветрява често помещението.

Какъв материал не пасва

Има няколко материала, щорите на които не се препоръчват да се монтират в банята.

В този списък на първо място е дърво, независимо колко естетично изглежда. Дървените ламели изглеждат първоначално естетически, но остават във влажна среда, с течение на времето започват да поглъщат влагата и да се деформират и тези промени няма да могат да бъдат коригирани. Ако наистина харесвате дървената ламела, можете да изберете пластмасови или алуминиеви с имитация на дървена повърхност.

На второ място – щори от плат без импрегнация. Без специално импрегниране във влажна среда, те бързо се превръщат в огнище на мухъл, а миризмата на мухъл е неизбежна.

И още. Не избирайте щори за баня с кутия! Щорите трябва да бъдат избрани с отворена кутия: по този начин влагата се изпарява по-бързо и механизмът няма да корозира.

Възможности за използване на щори в банята

Предимно, щори за баня се използват за,декор, защита от слънцето и любопитни погледи – но това не всичките техни възможности за употреба. В банята те имат допълнителни функции.

 1. Скриване на техническия блок (тръби, измервателни уреди, филтри, клапани).

Не е нужно да зашивате комуникации с пластмасови панели (в края на краищата, как тогава ще вземете показанията на измервателните уреди и наблюдавате състоянието на тръбите?).

 1. Отделете място за мини-килер. Добре е да се поддържат инструменти за почистване в банята: кърпи, кофи, препарати за измиване и почистване.

При всеки един от случаите е достатъчно да се инсталират щори в избрания ъгъл и това може да се направи както в етапа на монтаж на водопровода, така и на етапа на ремонт.


 • -
щори фън шуй

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

Прозорците и щорите са от съществено значение за начина по който Фън Шуй може да подобри потока на енергия в дома или офиса ви, през деня и през нощта. Поддържането на прозорците чисти и с добър външен вид е задължително за добрия външен вид. Кой не се радва на прекрасен и ясен изглед от чист прозорец?

Във Фън Шуй прозорците се наричат очите на дома и са свързани, на енергийно ниво, със способността да виждате ясно в живота. Почистването на прозорците е само една стъпка, и може би най-лесната! Следващата стъпка е визията и обработката  на прозореца, които ще подобрят, вместо да намалят добрата енергия във Фън Шуй във вашия дом.

Ето защо трябва да поставяме щори или завеси само на чисти и спретнати прозорци. Слънцето и благоприятната енергия на Чи, трябва да проникнат в къщата безпрепятствено. Въпреки това, през нощта е по-добре да затворим щорите. Позволявайки максимално естествена светлина през деня, както и осигуряването на уединение през нощта, е най-доброто Фън Шуй.

Щори – незаменимо нещо в интериора

Без тях дори най-добрия дизайн ще изглежда незавършен, а стаята няма да бъде уютна. Да не забравяме и директната им функция, която е много важна, защото само в тъмна стая човек може да си отпочине без светлината да нарушава сънят му . Следователно в изборът на щори трябва да се подхожда съзнателно и отговорно, включително правилата на Фън Шуй, така че да не се нарушава хармонията.

Философията на Фън Шуй заявява, че положителната енергия на Чи влиза в къщата през прозорците. И старите неприятни завеси и мръсни прозорци стават пречка за нея. Липсата на необходимото количество положителна енергия във вашия дом ще направи живота ви беден и скучен. Не трябва да се лишавате от възможността да забогатеете и да получите други предимства, трябва да изберете правилните щори! И все пак, не забравяйте да миете редовно прозорците и да ги почиствате от прах и листа.

Как да изберем модел, цвят, стил

Според Фън Шуй, щорите трябва да бъдат избрани поотделно за всяка стая. Необходимо е да се вземе предвид цветовата палитра, стил и дебелина на материала. Например, щорите в спалнята по Фън Шуй трябва да са плътни и непрозрачни. Така се насърчават релаксацията и навременното лягане. В кухнята пък можете да изберете хоризонтални алуминиеви щори, за лесен контрол на осветеността.

От голямо значение е цвета на щорите по Фън Шуй. Това също зависи от самата стая. За спалнята е по-добре да изберете щори в зелен цвят – този цвят успокоява и насърчава релаксацията. Щората от топли нюанси (праскова, светло оранжево, пясък) ще спомогне за укрепването на имунната система и ще бъдете заредени с енергия от сутринта.

За южните прозорци (огнени) изберете червени нюанси, за северни (водни) – сини, за югозападни и североизточни (земни) – жълти, за западни и северозападни (метал) бели, за изток и юг (дърво) – зелени.

В кухнята на Фън Шуй, щорите трябва да бъдат леки пастелни нюанси. Ярко оранжеви, жълти и червени щори могат да бъдат окачени в офиса или в стаята където обикновено прекарвате повече време. Червеният и оранжевият цвят ще дават енергия, оптимизъм и решителност, а жълтият може да подобри паметта и възприятието.

Препоръчително е размерът на щорите да е голям, така че да затварят напълно прозореца и да стигат до пода. Може да се постигнете този ефект с вертикални щори, те могат да бъдат заместител на завесите.

Ето 3 основни инструкции на Фън Шуй за добра декорация на прозорците:

 1. Най-добре е декорацията на прозорците да е направена от естествена тъкан като памук, лен, коприна или бамбук; това допринася за здравословна, добра енергия.
 2. Избирайте цветовете разумно. Нека те да бъдат в хармония с декора на стаята
 3. Ако изберете тъкан с удебелени шарки, уверете се, че формите и шаблоните изразяват точния фън-Шуй елемент.

фън-ший елементи

 • огън; земя; метал; вода; дърво

 

И помнете, много важно правило е: през деня щорите трябва да са възможно най-отворени, така че да не създават никаква пречки за проникването на положителната Чи енергия в къщата. Но с настъпването на ноща, е по-добре да спуснете щорите. Древната Китайска доктрина казва, че с появата на тъмнината в къщата ще проникне негативна енергия, от която можете да се изолирате с помощта на щори.

Разбира се, в древен Китай не е имало като сега познатите ни щори. Но в къщите са използвали оцветена хартия и шарени решетки, които отваряли полезната енергия на Чи. Ето защо, ние можем да хармонизираме пространството на нашите апартаменти с помощта на цветни решения от щори и завеси, които са най-благоприятни от гледна точка на фън Шуй.

Не се страхувайте да експериментирате с различни опции и да видите кои изглеждат и се чувстват най-добре във вашето пространство. Всеки дом е различен, изискванията на всяко семейство са различни. Бъдете чувствителни към собствените си нужди и изберете само това, което наистина работи за вас.

ПОЦИНКОВАНЕ – Какво представлява, Методи

By sunnyblind  /  декември 9, 2019
Поцинковане е...
Научи Повече

5 съвета за обзавеждане и подреждане на дома

By sunnyblind  /  декември 2, 2019
Палмово растение...
Научи Повече

ВРАТИ ТИП ХАРМОНИКА – ИНТЕРИОРНО РЕШЕНИЕ

By sunnyblind  /  ноември 11, 2018
Врати Хармоника...
Научи Повече

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МУХЪЛА В НАШИЯТ ДОМ

By sunnyblind  /  септември 30, 2018
Животът в...
Научи Повече

 • -
щори

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

Предимствата на външните щори, и в случая ролетните, е огромна пред вътрешните слънцезащитни продукти, те отблъскват лъчите още преди да са проникнали във вашият дом или офис.

Te се монтират върху дограмата отвън или на самата фасада, зависи от сградата или желанието на клиента (възможно е да се монтират и отвътре). При правилно извършен монтаж, трябва да има оставени най-малко фуги между щората и стената, за да има по-голям ефект от нейните изолационни функции.


Как да изберете материала за вашите нови ролетни щори

външни ролетни щори

Изработват се от ПВЦ, от алуминии и комбинация от ПВЦ ламели и алуминиева кутия, водачи и терминал. Алуминиевите компоненти могат да бъдат боядисани в цвят по RAL каталог или дървесен декор, докато при ПВЦ компонентите това не може да се случи.

Изработените от ПВЦ са по-евтини като крайна цена и по-леки като материал, тъй като ПВЦ ламелът е кух отвътре.

Тези които са изработени от алуминии от своя страна са по-надеждният и издръжлив във времето вариант, като материал алуминият не променя структурата си и не се влияе от атмосферни условия, за разлика от ПВЦ-то. Моделът изработен изцяло от алуминий, е с алуминиев ламел който е запълнен с полиуретанова пяна, осигурява допълнителна шумо и топлоизолация.

Без значение от материала който ще изберете, този продукт ви гарантират сигурност, уют, комфорт и икономичност на електроенергия.


Управление

външни ролетни щори

Има няколко начина на управление, ръчно – чрез ширит или въже, управление с манивела, както и електромотор – с бутон или дистанционно. При ръчното управление няма какво да поясним, там всичко е ясно, но когато заговорим за управление с електромотор там вече има какво да се каже.

 

Управлението с електромотор e страхотно удобство, по този начин вие можете да управлявате вашите щори от разстояние. Може да ги настроите да се вдигат и спускат както самостоятелно така и като група от няколко щори. За нашето забързано ежедневие това е прекрасно улеснение. Най-новото относно управлението с електромотор е, че вече има приложение чрез което може да ги управлявате от мобилен телефон. Тази автоматика дава възможност да добавяте сензорен датчик за слънце, температура и индикация при отваряне.

Сега ще ви зарадвам като ви кажа, че ако управлението с електромотор ви е заинтригувало, то това удобство може да бъде поставено и на вашите стари ролетни щори.


Необходимост от външните ролетни щори

вградени ролетни щори

Изключително практично решение с което може да увеличите комфорта във вашия дом. Тяхната функция е не само да ви пазят от слънчевите лъчи, те имат още редица предимства.

Огромен техен плюс е, че подобряват неприкосновеността на личния ви живот предпазвайки ви от любопитни съседи и случайни минувачи.Те правят домът ви изключително уютен и привлекателен. Особено подходящи за хора целящи икономичност и хора с малки деца. Те създават уют в дома ви, осигурявайки допълнителна изолация през студените дни, като запазват топлината в дома ви, и по този начин намаляват разходите ви за електричество. През горещите месеци могат да поддържат комфортна температура в дома или офиса, без да се налага да използвате допълнителни електроуреди за охлаждане. Голямо техно предимство е, че могат да блокират до 100% от външната светлина и да намалят външния шум с до 50%.

Добавянето на такъв модел слънцезащитен продукт ще подобри не само вида, но и характера на вашият дом.

Независимо дали предпочитате спокойствието и тишината, искате по-голяма сигурност в дома или офиса или може би искате да намалите сметките си за електричество (или всичко по-горе), ролетните щори са перфектното домашно подобрение!


В полза за околната среда

ролетни щори ползи

Предимства на външни ролетни щори

 

Предпочитани са от хората желаещи да допринесат за опазването на околната среда. Чудите се как едни щори ще опазят околната среда?

Много просто, осигурявайки допълнителна изолация във вашия дом, те намаляват нуждата от отопление и охлаждане. Това разбира се, означава по-малко използване на електроенергия и намалени емисии на парникови газове. Това е победа! Победа за стойността на вашия дом, победа за купувача и победа за Земята!


Защо да изберем този модел?

външни ролетни щори

Алуминиеви външни ролетни щори цвят бял

 1. Допълнителен комфорт. С тяхна помощ, в стаята е възможно да се регулира степента на осветление в стаята и да се поддържа удобна температура. Освен това, когато спуснете щорите, забравяте за шумът от улицата.
 2. Високо ниво на сигурност. Те ви защитават не само от кражба, но и отговарят на всички изисквания за пожарна безопасност. С други думи, те не възпрепятстват бързата евакуация на хората от помещенията.
 3. Атрактивен и разнообразен външен вид. С помощта на праховото боядисване, вие можете да оцветите ролетните щори в цвят по ваш избор.
 4. Лесна поддръжка и дълъг период на експлоатация. Издържат на всякакви климатични условия, и могат да бъдат почистени с обикновен неабразивен препарат.

 

Дотук накратко изложихме предимствата на външните ролетни щори като екстериор, а те никак не са малко. Но ако все пак сте от любителите на вътрешните щори или добре познатите ни пердета, то трябва да знаете, че те се съчетават перфектно.

 

Прочетете още 〉


ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ В ШЕСТ СТЪПКИ

By sunnyblind  /  януари 25, 2018
Ролетните щори могат да бъдат почистени много лесно...
Научи Повече

ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 21, 2018
Как да почистим нашите щори? Ще намерите много...
Научи Повече