fbpx

Archives

 • -
сгъваеми врати

ВРАТИ ТИП ХАРМОНИКА – ИНТЕРИОРНО РЕШЕНИЕ

Врати Хармоника

Жилищeто се измерва предимно в квадратни метри. А не всеки може да се похвали с много “квадратни метри“ . Въпросът за спестяване на използваемото пространство в малки апартаменти винаги е бил, е и ще бъде актуален. За да се спести място, хората прибягват до много дизайнерски трикове. Точно за такива апартаменти има компактни мебели и дизайнерски техники, които ви позволяват да използвате наличното пространство без проблем. Наред с другите неща за малкото пространство, експертите препоръчват използването на необичайния дизайн на вратите хармоника.

При създаването на сгъваеми врати от типа хармоника, производителите се опитват да сведат до минимум теглото на конструкцията. Защото теглото влияе върху скоростта, с която механизмите се износват.

Другото име на този модел врата е „акордеон“, идвайки от процесът на отваряне и затваряне, защото прилича на свирещия музикален инструмент.

Специфичния дизайн врата тип „хармоника“

сгъваема врата

Погледната отстрани вратата напомня вертикалните щори. Панелите са прикрепени в горната си чат към релса, която е в основата на движението на вратата. Ако погледнем устройството на вратата по-подробно, можем да видим, че отделните платна са свързани помежду си и в горната си част са прикрепен към релсата. Когато вратата се отвори, свързаните панели се  свиват, което прилича на акордеон. Дизайнът дава вид на нагънато платно от вертикални пана.

предимства

 1. Най-важното предимство, приписано на тези врати, е, че те спестяват много пространство. Ако вратите за отваряне се нуждаят от площ с радиус, равен на тяхната ширина (това е най-малко 600 мм), тогава вратите от типа “хармоника“ ще изискват само 100-150 мм от тази зона.
 2. Също така, предимствата им включват лесна инсталация. Трудно е да не се съглася с това, тъй като всъщност инсталирането на вратата хармоника не е по-трудно, отколкото инсталирането на завеса или вертикална щора.
 3. Друго предимство е евтината цена. В сравнение с другите видове интериорни врати, тук цената е доста по ниска.

недостатъци

 1. Звукоизолацията практически не съществува – поради голямото разстояние под и над нея и цепнатините между отделните платна.
 2. Не запазва миризми в стаята – същите посочени в точка едно, допринасят за лесното разпространение на миризма в целия апартамент.
 3. Понякога съществува проблем с не добро управление. Възможните причини са в релсата или неправилен монтаж.

Мнозина смятат, че вратите на хармоника са съвременни продукти, но малцина знаят, че подобни модели сгъваеми врати са съществували в продължение на няколко века.

Дизайнът на вратите хармоника може да бъде от PVC панел или PVC панел с стъкло.

Тези врати се вписват много интересно в интериора. Днес вратата тип хармоника може перфектно да се използват в дизайна на къщи и апартаменти.


 • -
щори в детската

ИЗБОР НА ЩОРИ ЗА ДЕТСКА СТАЯ

Когато се заемете да обзавеждате детската стая, ще трябва да помислите и за декорацията на прозорците. Вместо остарелите и досадни завеси, все повече хора залагат на многообразието от модели вътрешни и външни щори. С тяхна помощ е лесно да регулирате нивото на светлина в помещенията по всяко време на деня, което създава допълнителен уют и комфорт.

Как да изберем щори за детска стая?

За да имате лесен контрол на осветеността в детската през деня, най-удобното устройство са именно щори за детска стая. Сънят на детето ви ще е спокоен и дълбок, тъй като с помощта на щорите, прозореца ще е защитен от ярката външна светлина през деня.
На първо място, се вземат под внимание възрастта на децата, полът и личните предпочитания. Важно е, щорите да са хармонично съчетани с цялостния интериор на стаята. Защото те са едно от първите неща които хората виждат в дома ви. Вертикалните щори стигащи до пода са подходящи за по-големи деца, тъй като малките бебешоци и огромното им любопитство могат да доведат до разкачване/скъсване на свързващата верижка на тежестите по време на игра. Те се препоръчват за стаята на тийнейджъра.

За детската стая най-добрият вариант са продуктите, изработени от плат, които имат няколко предимства:

 • Компактен външен вид;
 • без опасност за децата;
 • функционалност;
 • практичност, простота на управление.

Алтернативното решение – фото щори за дтеската стая със снимка или изображение. Те обаче са по-малко практични от обикновените продукти. С времето или възрастта, вкусовете и предпочитанията на детето се променят, така че, героя от карикатурата ще стане нежелан в интериора на детската стая. По-добре е да се спрете на цветни и ярки продукти, които няма да загубят интерес през годините. Особено, ако няколко деца с различни интереси и вкусове споделят една детска стая.

Все пак, фото щорите имат и свойте плюсове:

Възможността да изобразите уникална картинка върху роло щори или щори с вертикални ламели е не само красива, но атрактивна.


щори с картинки


Изберете вида на щорите

Видовете щори за детска стая са хоризонтални и вертикални.

Как да решим кой тип е по-подходящ за детска стая?

 • хоризонтален


щори за детска стая

 


Това е традиционен тип щори с хоризонтални ламели, които могат да променят позицията си, както и да се движат нагоре или надолу.
В допълнение, за разлика от вертикалните щори, хоризонталните щори са направени от твърди материали: пластмаса, алуминий, и дърво.

 • вертикален


щори за детска стая


Разликата им се състои във вертикалното разположение на ламелите и в контрола – те могат да бъдат прибрани от ляво на дясно или обратно, както и от краищата към центъра или от центъра двете посоки. Друга особеност е, че вертикалните ламели се изработват само от текстил или алуминий.

Кое е по-добро за момичетата и кое за момчетата

Добре е да избирате щори предвид възрастта и пола на детето/децата. Особено, ако в една детската има две или повече деца. Не се занимавайте с баналното решение – те да са сини или розови. По-добре е да ги оставите неутрални, съчетани с други елементи от дизайна на стаята. Ако имате желание да ги направите ярки – спрете на жълто или зелено.

Предимства на щората

Щорите са по-евтини от текстилните пердета и завеси. Когато ги купувате, получавате хигиеничен, непретенциозен продукт, който се почиства с прахосмукачка и влажна гъба. Не е необходимо те да бъдат демонтирани за да бъдат измити. Трябва да имате предвид че, не трябва да използвате силни и абразивни препарати при почистване на щори от плат.
В допълнение, независимо дали са щори за детска стая или за друго помещение, те са снабдени с прост механизъм, който е лесен за използване, като ги позиционирате в желаното положение. Тези продукти имат широка гама модели и са изработени от различни материали. Можете да купите щори онлайн
или специализиран магазин.


 • -
щори за хол

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната / хола може да бъде много разнообразна. От индивидуалните вкусови предпочитания на собствениците, на които им е писнало от завесите и пердетата, до това да създадете специфичен интериорен стил.
Много хора са убедени, че щорите са обикновена алтернатива на завесите. Но днесе все повече дизайнери използват именно щорите, когато проектират декорацията на хола. В нашата статия ще се опитаме да разгледаме различни варианти за декориране на прозореца на дневната с помощта на различните модели щори. И също така ще проучим характеристиките и проблемите, свързани с такъв дизайн.

Какви видове щори са подходящи за хола?

Има най-различни видове и модели щори, но кои от тях са подходящи за декориране на прозорците във всекидневната? За да си отговорим на този въпрос, можем да разгледаме основните типове щори. Нека да го направим:

Вертикални щори. Този вид щори получи името си от вертикалните ленти които са в основата на дизайна им. В момента такива щори са доста често срещани. Въпреки това, тяхната популярност отслабва поради основни структурни недостатъци.

Хоризонтални щори. Тези щори се различават от вертикалната конструкция, тъй като нейните ламели са фиксирани хоризонтално. Това е най-популярният тип щори. Тъй като е най-практичен и лесен за почистване.

Роло щори. Това са вид щори, които се навиват в горната си част върху метална ос, с помощта на въже/верижка или мотор. Недостатъкът на роло щорите може да бъде фактът, че поради спецификата на конструкцията те не са в състояние да регулират процента на естественото осветление по такъв начин като хоризонталните и вертикалните модели. Но това не ги прави непрактични. Все пак да не забравяме, че те имат разновидност наречена роло щори Ден и Нощ, която е така проектирана за да се елиминира този минус.

Римски щори. Изработени от текстил, римските щори се различават със своята уникална система на управление. Те се напластяват при вдигане, като долния пласт се прибира под горния.

Щори Яонска стена. Този модел е вдъхновен от Японската култура. Превърнат в щори, той представлява вертикални пана които се застъпват с няколко сантиметра.

Външни щори. Предназначени за цялостна външна защита на прозореца. Този тип щори по същество изпълняват ролята на слънцезащитен продукт, предпазвайки жилището от силните слънчеви лъчи. Обаче, те имат и редица други предимства свързани с подготовката на дома за зимата.

Изборът на определен вид щори за хола зависи от индивидуалните характеристики на помещението, от стила на интериора и от вашите вкусови предпочитания.

Защо избираме щори?

Въпросът, дали да изберем щори или завеси си задава почти всеки решил да декорира прозорците. Но защо все повече хора се спират на щори за всекидневната или другите стаи? Нека разгледаме някои от техните предимства.

1. Щори, за разлика от завесите, се справят доста по-добре с настройването на интензивността на естественото осветление в хола. Те могат да бъдат леко повдигнати или напълно отворени. Някои варианти имат възможност да регулират осветеността чрез регулиране на вертикалните или хоризонталните ламели или чрез два различни по структура плат – при щорите от плат.
2. Щорите от плат наречен „блекаут“ се справят много по-добре с функцията да не пропускат светлина в стаята. Някои видове щори спират външната светлина с до 99%, а само завеси, изработени от много плътна и тежка тъкан, могат да се похвалят със сходни показатели. Такива завеси са подходящи за малък кръг интериорни стилове, така че възможността за използването им е силно намалена.
3. Тежките, плътни завеси, които могат да засенчат една стая, променят визуално помещението, като намаляват обема на хола, докато щорите изглеждат компактни и „не крадат“ от пространството.
4. Щори не изискват специални грижи, не е необходимо периодично да се отстраняват за пране. При някои видове щори, обикновено е достатъчно да се избършат от прах понякога и така грижите са изчерпани.
5. Щори имат лесен и интуитивен механизъм за управление, въпреки че и при завесите няма нищо трудно при управлението, винаги съществува риск от откъсване на куката или пръстена, когато преместваме завесите по продължение на релсата/корниза. При управлението на щори такива рискове са изключени.

Избор на материал за щори

Избирайки щори за всекидневната, не забравяйте да обърнете специално внимание на материала, от който са направени. В зависимост от материала има щори от:

• Плат;
• Алуминий;
• Хартия;
• Дърво;

Всеки от тези материали има свои предимства и недостатъци, така че преди да направите избор, помислете за останалата декорация на хола си и я съчетайте с декорацията на прозорците, за да избегнете лошия дизайн.
Обобщавайки, ние отбелязваме, че щорите за хола са съвсем приемлив вариант, особено предвид предимствата им в сравнение с пердетата. Важно е обаче да запомните, че завесите също имат много предимства, така че някои дизайнери предлагат комбиниране на щори и завеси. Такава странна симбиоза понякога образува великолепна декорация не само на прозореца на дневната, но и на целия интериор на стаята.


 • -
дограма от дърво

КАК ДА РЕМОНТИРАМЕ СТАРА ДЪРВЕНА ДОГРАМА

Ремонтът на дървени прозорци понастоящем е желание на собствениците на къщи и апартаменти за да запазят екологосъобразния материал и индивидуалността на жилището. Дървена дограма е търсена и широко приложима алтернатива и в наши дни. Това се обяснява с факта, че дървото винаги е принадлежало към екологичните строителни материали, допринасяйки за здравословен микроклимат в жилището.

Въпреки това, многогодишната употреба и под влиянието на метеорологичните условия, прозорците са претърпели – деформация на дървесината, пукнатини, гъбични образувания.

Всеки собственик на къща с дървена дограма,

който желае да я запази, се сблъсква с проблема за нейния ремонт и модернизация, така че да има красив външен вид и да отговаря на съвременните изисквания.

Причините за запазването и ремонта на дървена дограма

 

Независимо от огромния пазар и многобройните варианти на дограма от алуминий и PVC, голям процент от хората предпочитат дървена дограма. Техните предимства са, че прозорци с дограма от дърво притежават:

 • Високи изолационни свойства;
 • Възможност за промяна на външния вид(чрез: грунд, боя, лак);
 • Топлоизолация;
 • Звукоизолация.


Основните причини за ремонта на дървената дограма са, че с течение на времето структурата на дървото е нарушава. В зависимост от това колко значими външни дефекти има, ще се определи сложността на ремонта. След като се разгледат всички дефекти, собственикът на къщата трябва да продължи с избора на инструменти и материали  необходими за ремонта на дървената дограма.
Към съдържанието↑

Инструменти и материали

Списъкът на инструментите, необходими за ремонта, е доста впечатляващ:

 • Фасадна шпатула използвана в строителството;
 • Широко длето;
 • чук;
 • отвертка;
 • клещи;
 • Машина за рязане на дърво и метал;
 • Пистолет с горещ въздух;
 • Прахосмукачка.

Реставрацията на прозорците ще изисква следните материали:

 • боя;
 • грунд;
 • Разтворителят;
 • Шкурка;
 • Бояджийска четка;
 • Маджун или силикон;
 • Смес за фугиране.

Към съдържанието↑

Дефекти в дървената дограма

Важно е да се отбележи, че поддръжката на прозорците от дървена дограма ви позволява да избегнете глобалната реставрация. Но ако вече е късно и ви се налага да ремонтирате, трябва да определите засегнатата област и да изпълните необходимите стъпки:

 • Необходимо е да се установи степента на повреда на рамката. Чрез натискане на отвертка върху съмнителното място на дървената дограма се определя чупливостта на дървото. В случай, че отвертката не успее да проникне лесно, е възможно лесно възстановяването на рамката;
 • Ако има изгнили части от дървото, засегнатият зони трябва да бъде отстранени чрез изрязване/пилене;
 • След издухването и изсушаването на проблемните зони, върху нея се нанася смес за фугиране на няколко слоя;
 • След което можете да пристъпите към грундиране и лакиране/боядисване

Към съдържанието↑

Възстановяване на стари дървени прозорци

Старите дървени прозорци не се заменят с нови в случаите на липса на финансови средства или когато собствениците имат желание да запазят оригиналния външен вид на къщата. Във който и да е от двата случая, цялостното възстановяване и запазването на красив външен вид е от първостепенно значение.

Степента на влошаване на дървената дограма може да бъде индикирана чрез следните фактори:

 • Нарушаване на плътността между елементите на прозореца;
 • Затруднено затваряне на прозорци;
 • Образуване на пукнатини между рамката и стъклото на прозореца;
 • Наличие на изгнили участъци от дървесината на прозорци;
 • Увисване на крилата;

 

Ремонтът на дървени прозоречни рамки се препоръчва да се извършва в топли и не ветровити дни. Демонтажът на прозорците и обработката на дървесината се извършва в сухи условия.
Към съдържанието↑

Отстраняване и премахване

Стъпка по стъпка работата по ремонт на дървената дограма включва следните дейности:

 1. отстраняване на външни или вътрешни щори от прозореца;
 2. Демонтаж на крилата:
 3. Премахване на старата боя от повърхността на крилата и касата:

Лесен начин за премахване на боята е да използвате пистолет с горещ въздух. Устройството загрява боята, докато се появят мехури и бързо се отстраняват със шпатула. Това е механична опция за почистване на прозорци от стари слоеве боя.

Методът на химическо почистване се състои в обработката на рамката със специални продукти за премахване на боя. За тази цел, върху дограмата се нанася въпросния препарат и след омекване на боята се отстранява с шпатула.

Трябва да работите бързо, защо след изпарението на препарата боята възвръща старата си твърдост. Всички процедури се извършват с помощта на инструменти, които предпазват дихателните пътища и кожата на ръцете от въздействието на препарата – изпълнителят трябва да използва гумени ръкавици и маска. Работата приключва с шлайфането и заглаждането на дограмата с шкурка.

За възстановяването на стари дървени прозорци, усукани в резултат на деформация ,направете следните стъпки:

 • Извадете крилото и свалете стъклото;
 • Премахва фитинги, дърворезба, стоманени квадратчета и винтове;
 • Рамката и крилата на прозореца се регулират (подравняват) до появата на форма на правоъгълник.

Пукнатините, които се появяват в процеса на изравняване на контура на прозореца, могат да бъдат запълнени с фугираща смес. След като сместа изсъхне, мястото трябва да се почисти. Поправената рамка се боядисва/лакира.

Към съдържанието↑

Поправка на изгнилите части на дограмата

Възстановяването на стари дървени прозорци, станали неизползваеми, трябва да започне с разглобяването им.

 • Зоните на дограмата, нуждаещи се от възстановяване, трябва да бъдат почистени от старата боя, а изгнилият слой от дървесина трябва да бъде отстранен;
 • Отстранената площ се запълва с фугираща смес;
 • След това ще е необходимо пълно изсъхване;
 • Завършете процедурата за възстановяване на изгнилата площ чрез изравняване на повърхността чрез шлайфане.

Към съдържанието↑

Съвети за монтаж и дълъг експлоатационен живот на дограмата

За да може ремонтираните прозорци да имат дълъг експлоатационен живот, трябва да се извършат няколко процедури:

 • След отстраняване на всички установени дефекти в дървените прозорци, ремонтираните площи се обработват с антисептични препарати;
 • С прав триъгълник се проверява точността на облицовката за рамката и крилото;
 • За да увеличите здравината на свързаните на компонентите на прозореца, използвайте щифтове + лепилото;
 • За да се увеличи здравината и дълготрайността на дървото, то се обработва с ленено масло, което се нанася на няколко слоя. Смята се, че лененото семе се абсорбира напълно, и в последствие няма чувство на лепкавост при докосване на обработената повърхност;
 • Монтирането на стъклото играе важна роля. Този елемент на прозореца трябва да бъде инсталиран с висока точност, тъй като от него зависи стягането на конструкцията на прозореца. Здраво закрепване на стъклото в рамката на прозореца се гарантира чрез използването силиконово лепило. По целия периметър стъклото допълнително се забиват пирончета;
 • За по добра топлоизолация при дървена дограма и увеличаване на плътността използвайте гумени уплътнения.

След изпълняването на всички тези процедури, прозорците са готови. С използването на стари и съвременни технологии, техники и материали. Дограмата е придобила изискан интериорен и екстериорен вид.


 • -
щори фън шуй

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

Прозорците и щорите са от съществено значение за начина по който Фън Шуй може да подобри потока на енергия в дома или офиса ви, през деня и през нощта. Поддържането на прозорците чисти и с добър външен вид е задължително за добрия външен вид. Кой не се радва на прекрасен и ясен изглед от чист прозорец?

Във Фън Шуй прозорците се наричат очите на дома и са свързани, на енергийно ниво, със способността да виждате ясно в живота. Почистването на прозорците е само една стъпка, и може би най-лесната! Следващата стъпка е визията и обработката  на прозореца, които ще подобрят, вместо да намалят добрата енергия във Фън Шуй във вашия дом.

Ето защо трябва да поставяме щори или завеси само на чисти и спретнати прозорци. Слънцето и благоприятната енергия на Чи, трябва да проникнат в къщата безпрепятствено. Въпреки това, през нощта е по-добре да затворим щорите. Позволявайки максимално естествена светлина през деня, както и осигуряването на уединение през нощта, е най-доброто Фън Шуй.

Щори – незаменимо нещо в интериора

Без тях дори най-добрия дизайн ще изглежда незавършен, а стаята няма да бъде уютна. Да не забравяме и директната им функция, която е много важна, защото само в тъмна стая човек може да си отпочине без светлината да нарушава сънят му . Следователно в изборът на щори трябва да се подхожда съзнателно и отговорно, включително правилата на Фън Шуй, така че да не се нарушава хармонията.

Философията на Фън Шуй заявява, че положителната енергия на Чи влиза в къщата през прозорците. И старите неприятни завеси и мръсни прозорци стават пречка за нея. Липсата на необходимото количество положителна енергия във вашия дом ще направи живота ви беден и скучен. Не трябва да се лишавате от възможността да забогатеете и да получите други предимства, трябва да изберете правилните щори! И все пак, не забравяйте да миете редовно прозорците и да ги почиствате от прах и листа.

Как да изберем модел, цвят, стил

Според Фън Шуй, щорите трябва да бъдат избрани поотделно за всяка стая. Необходимо е да се вземе предвид цветовата палитра, стил и дебелина на материала. Например, щорите в спалнята по Фън Шуй трябва да са плътни и непрозрачни. Така се насърчават релаксацията и навременното лягане. В кухнята пък можете да изберете хоризонтални алуминиеви щори, за лесен контрол на осветеността.

От голямо значение е цвета на щорите по Фън Шуй. Това също зависи от самата стая. За спалнята е по-добре да изберете щори в зелен цвят – този цвят успокоява и насърчава релаксацията. Щората от топли нюанси (праскова, светло оранжево, пясък) ще спомогне за укрепването на имунната система и ще бъдете заредени с енергия от сутринта.

За южните прозорци (огнени) изберете червени нюанси, за северни (водни) – сини, за югозападни и североизточни (земни) – жълти, за западни и северозападни (метал) бели, за изток и юг (дърво) – зелени.

В кухнята на Фън Шуй, щорите трябва да бъдат леки пастелни нюанси. Ярко оранжеви, жълти и червени щори могат да бъдат окачени в офиса или в стаята където обикновено прекарвате повече време. Червеният и оранжевият цвят ще дават енергия, оптимизъм и решителност, а жълтият може да подобри паметта и възприятието.

Препоръчително е размерът на щорите да е голям, така че да затварят напълно прозореца и да стигат до пода. Може да се постигнете този ефект с вертикални щори, те могат да бъдат заместител на завесите.

Ето 3 основни инструкции на Фън Шуй за добра декорация на прозорците:

 1. Най-добре е декорацията на прозорците да е направена от естествена тъкан като памук, лен, коприна или бамбук; това допринася за здравословна, добра енергия.
 2. Избирайте цветовете разумно. Нека те да бъдат в хармония с декора на стаята
 3. Ако изберете тъкан с удебелени шарки, уверете се, че формите и шаблоните изразяват точния фън-Шуй елемент.

фън-ший елементи

 • огън; земя; метал; вода; дърво

 

И помнете, много важно правило е: през деня щорите трябва да са възможно най-отворени, така че да не създават никаква пречки за проникването на положителната Чи енергия в къщата. Но с настъпването на ноща, е по-добре да спуснете щорите. Древната Китайска доктрина казва, че с появата на тъмнината в къщата ще проникне негативна енергия, от която можете да се изолирате с помощта на щори.

Разбира се, в древен Китай не е имало като сега познатите ни щори. Но в къщите са използвали оцветена хартия и шарени решетки, които отваряли полезната енергия на Чи. Ето защо, ние можем да хармонизираме пространството на нашите апартаменти с помощта на цветни решения от щори и завеси, които са най-благоприятни от гледна точка на фън Шуй.

Не се страхувайте да експериментирате с различни опции и да видите кои изглеждат и се чувстват най-добре във вашето пространство. Всеки дом е различен, изискванията на всяко семейство са различни. Бъдете чувствителни към собствените си нужди и изберете само това, което наистина работи за вас.


 • -
прах щори

8 НАЧИНА ДА НАМАЛИТЕ КОЛИЧЕСТВОТО ПРАХ В АПАРТАМЕНТА

Около 18 кг прах може да нахлуе в тристаен градски апартамент за период от една година. Напълно е невъзможно да се отървем от него, но да намалим количеството, е напълно възможно.

Запознайте се с няколко прости правила

Правило номер 1. Правете редовно мокро почистване

Намирайте време да измиете с мокър парцал пода в коридора всеки ден! Така, мръсотията и прахта от обувките няма да се втурнат към останалите помещения. Почистете хубаво около нощни шкафчета, чекмеджета, рафтове, домакински и електрически уреди. Особено много прах се събира върху телевизионния екран и монитора на компютъра.

Правило номер 2. Не използвайте метла

Ако използвате метла се издига много прах във въздуха, затова използвайте прахосмукачка. По-добре с воден филтър. И след това с влажна кърпа или, много по-ефективно, с почистващ препарат и пара.

Правило номер 3. „Изтупайте“ праха.

Изтупвайте завивките и покривалата на леглата и мека мебел поне веднъж седмично. По-добре на улицата или от балкона. Това важи и за облеклото, особено вълнени. Между другото, през зимата понякога си струва да го замразите – поставяйки го на балкона, така че акарите и другите микроорганизми да бъдат унищожени.

Правило номер 4. Помислете за външни ролетни щори

Много от вас са запознати с огромните предимства на външно ролетните щори, а едно от тях е именно спирането на прахта на границата на прозореца. При напълно спуснато положение, през прозореца няма да влезе почти никаква прах.

Правило номер 5. Гребен, стил и косата ви в банята.

След като сте сресали и оформили косата си, веднага премахнете „прекрасните остатъци“. Редовно се грижете и събирайте козината и на домашните любимци (котки, кучета).

Правило номер 6. Не изтривайте праха с четка

Този много сладък аксесоар на всички киноманиаци в ежедневието е безполезен, защото не събира прахта, а го разпръсква в стаята.

Правило номер 7. Премахнете праховите колектори.

Разпръснати списания, неглижирани библиотеки, дрехи, висящи на столове, разхвърляни обувки, възглавници и килими … Прахът я обожава! Ако има възможност да ги премахнете или подредите – не се колебайте. Също така в кухнята, изхвърляте кошчето всеки ден, дори и да не се е напълнило.

Правило номер 8. Вземете си няколко вътрешни растения.

Например, хлорофит. Той е много популярен, защото е лесен за отглеждане, а не капризен – вирее на топлина, студ, сянка и слънце добре. Колкото по-мръсен е въздухът, толкова му е по-добре: в кухните с газови печки, в стаите за пушачи, листата му стават сочни и зелени. Четири такива саксии ще изчистят въздуха от малка стая, и в края на пролетта започва да цъфти.

За съжаление, правила как да се сложи край на прахта веднъж завинаги, няма. Прахът го има, и ще продължава да го има. Но ако се уморите да се борите с нея, можете да измамите! Намерете известно време – за да заглушите осветлението в апартамента. И така няма да се вижда 🙂


 • -
мухъл

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МУХЪЛА В НАШИЯТ ДОМ

Животът в стая, засегната от плесен, не е безопасен за здравето. В процеса на развитие мухълът произвежда отровни вещества, които засягат белите дробове, червата, кожата и сексуалната система на човека. Плесенните гъбички предизвикват заболявания на горните дихателни пътища и причиняват алергии. Ето защо е необходимо да се бори с небезопасният мухъл!

Как да се борим с мухъла?

Най-добрият начин да се борите с гъбичките е да регулирате микроклимата във вашият дом. Всеки знае, че в един топъл, влажен микроклимат, плесента се разраства особено бързо. Ето защо, за да се отървем от този бич, е необходимо, преди всичко, да проветрим стаята и да се отървем от прекомерната влажност.

Методи за борба с мухъла и плесените:

– Провтрявайте стаята за 5-15 минути 2-3 пъти на ден;

– Не изсушавайте батерията. В този случай голямо количество влага влиза във въздуха;

– Не покривайте студените и влажни стени с килими или други платове и плоскости. Поради спада на температурата може да се появи мухъл;

– Не съхранявайте в килера мокри или влажни неща;

– Не затваряйте вратите на баните, оставете отворено за изравняване на температурата и влажността.

Превантивни мерки свързани с реконструкция на жилището

Огромният проблем с мухъла идва от прекалената херметизация и недостатъчно вентилация на нашият дом.

На дневен ред седи въпросът, каква дограма да избера? PVC или алуминиева? Коя фирма за изолация да избера? Какъв вид изолация да използвам? Всичко тези въпроси с една единствена цел, топлоизолация и шумоизолация на нашето жилище.

Но, от друга страна седи проблемът с мухъла и появата му, именно след смяна на дограмата или поставяне на изолация.

Какво можем да направим по въпроса?

 • Клапи за приток на въздух. Тези клапи имат вградени датчици които засичат покачената влажност в помещението и пропускат свеж въздух. Така сухият зимен въздух отвън се смесва с влажния въздух в помещението и влажността намалява.
 • Нискоемисионни стъклопакети. Този вид стъклопакети имат ниско ниво на топлопреминаване, така стъклото отвътре остава по-топло с няколко градуса. По този начин се спира конденза по стклото.
 • Външни ролетни щори. С монтаж на външни ролетни щори се получава въздушен джоб между стъклото и щората, който допълнително топлоизолира и регулира температурата вън/вътре.

Какво да правим при вече наличен мухъл

Антисептичен грунд

Най-добре доказаното средство за премахване на мухъл е специален антисептичен грунд, който се продава в магазините за строителни материали. Грундът помага да се отървете от мухъл и да предпазва от появата му в бъдеще.

белина 

Не толкова ефективен, колкото горния пример, но в същото време по-малко токсичен. С използването на белина можете да се отървете от почти всички видове мухъл в къщата. Активното вещество в него е натриев хипохлорит. Той убива и двата вида плесени. С белина можете да почисти плочките в банята, стъклото, пода, но имайте предвид, че се обезцветят под влиянието на избелващото и свойство.

В допълнение, белина излъчва сурови и токсични пари и корозира кожата на ръцете. Ето защо, преди да започнете работа, добре проветрете стаята и използвайте гумени ръкавици. Обработва със смес от 1 част белина и 10 части вода.

оцет 

Обикновеният оцет от кухнята е слаба киселина и може да унищожи почти всяка плесен. Той, за разлика от белината, нма опасни изпарения. Оцетът се нанася върху плесенясали повърхности с пистолет или се избърсва с влажна кърпа. След един час изплакнете с вода и проветрете стаята. За да се предотврати появата на мухъл, оцет трябва да се пръска на проблемната област всяка седмица.

Амониев алкохол

Амоняк лесно убива гъбички върху твърди повърхности, като плочки или стъкло, но това не е ефективен за отстраняване на мухъл от порести материали.

За да се отървете от плесента с помощта на амоняк, той се смесва наполовина с вода и  получената смес се пръска върху заразената област. Оставете няколко часа, след което изплакнете.

Сода за хляб 

Содата за хляб премахва гъбичките и е известен като естествен и безопасен домакински почистващ препарат. За разлика от други продукти, които съдържат агресивни химикали. Чаена лъжичка сода се разтваря в чаша вода и се разпръсква върху мухъла. По-добре е да не се измива содата от повърхността напълно, така тя ефективно я предпазва от повторната поява.

 


 • -
прозорци

КАК ДА ЗАПАЗИМ ПРОЗОРЦИТЕ ЧИСТИ ЗА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ

„Ох,няма повече прозорци за почистване!“ – Много домакини въздъхват след приключването на това начинание. Почистването на прозорците е една от най-омразните домакински задачи. Това не е изненадващо, в края на краищата почистването на прозорците, отнема време и е изтощителна работа.

Запазете ги чисти за по дълго време благодарение на щорите

Въпреки че собствениците на външни ролетни щори не са напълно освободени от почистване на прозорците, те трябва да изпълняват неприятното задължение много по-рядко. Това преживяване се изключително по рядко, когато фасадите на прозорците и вратите са реконструирани с ролетни щори. С монтаж на външно ролетни щори, вие получавате надеждна защита срещу дъжд, прах, навявания и мръсотия. Въпреки, че това не работи денонощно, след като щорите са отворени през светлата част на денонощието, но можете да бъдете сигурни, че ще предпазите скоро измитите прозорци няма да са отново мръсни и зацапани.

 

Проблемите с плесените по прозореца, дължащи се на дъждовната вода, могат да бъдат предотвратени благодарение на ролетните щори. Ролетните щори са надеждна защита от топлината отвън. В допълнение, те не само защитават от слънцето и мръсотията, но и от крадците. Всички тези предимства означават, че щорите добавят стойност към вашият дом.

 

Почистването на прозорците може да бъде лесно

За да почистите прозорците добре, ще ви  помогнем с няколко интелигентни съвета за почистване. Всички вие сте запознати с многото препарати за прозорци, но можем ли да почистим и без тях?

Добрите стари баби знаят: прозорците са най-добре почистени с оцет! Измиването с оцет предотвратява оставянето на ивици и следи, тъй като добавеният му намалява съдържанието на варовик във водата. Може да се добави течен препарат за изплакване (в допълнение към оцет) който се използва за автоматични съдомиялни машини. Най-добре е мокрото почистване да се извършва с кърпа от микрофибър. Избърсването и сухото триене се извършват (суха) микрофибърна кърпа или добре познатият ни начин с намачкан вестник. При почистването с вестник трябва да се има предвид печатарското мастило, то може да се размаже и да зацапа допълнително.

Между другото, прозорците не трябва да се почистват на слънце! Слънчевата светлина гарантира, че прозорците ще изсъхнат, преди да сте приключили почистването с мократа кърпа от микрофибър.

Един друг стар трик е почистването с ракия! Но, много хора смятат, че тя има много по-добро приложение… 🙂

 

 


 • -
ветроупорни завеси

ВЕТРОЗАЩИТНИ ЗАВЕСИ ЗА ТЕРАСИ, ВЕРАНДИ, БЕСЕДКИ

Търсите нещо, за да затворите беседка, тераса или веранда от дъжд, вятър, сняг, прах и листа? Идеалното решение са ветрозащитни завеси. Поради прозрачния PVC материал, често се използват и за барбекюта, зимни градини, заведения.

Нуждаем ли се от тях?

Днес много хора използват беседката в задния двор, верандата или дори терасата, като място за почивка със семейство или приятели. Но, идва смяна на сезоните и топлите летни дни са заместени от студ и времето за прекарване на любимото място вече не е удобно.

Как да удължите времето за почивка на терасата, верандата или беседка

За да можем да продължим да се наслаждаваме на любимото място, без да се притесняваме от дъжд, вятър, насекоми и дори сняг, прозрачни PVC завеси / кристали / или както се наричат ветроупорни или ветрозащитни завеси, е идеалното решение. Прозрачните завеси перфектно задържат топлина, което ви дава възможност да ги използвате освен през пролетта, лятото, есента и в зимния сезон.  Те се изработват от Прозрачен PVC материал устойчив на UV, като дебелината може да е различна в зависимост от производителя.

Освен това, завесите се инсталират бързо и, ако е необходимо, бързо се навиват нагоре.

Монтаж на ветрозащитни завеси

Инсталират се според това какъв модел ветроупорни завеси сте избрали – статична, с механизъм или с кутия и водачи. При инсталиране на PVC ветрозащитни завеси в топлия сезон не трябва да се изпъва максимално силно, тъй като настъпването на студеното време ще промени размера си. Когато се инсталира на студено, опънете максимално. Друго предимство на ветрозащитните завеси е лекото им тегло.

 

Грижа за ветрозащитните завеси

Тъй като са изработени от PVC материал, ветрозащитните завеси не изискват специални грижи, но трябва да се спазват някои прости правила:

 1. Ветрозащитните завеси се почистват с помощта на почистващи препарати, мека четка или гъба.
 2. Забранено е използването за измиване и почистване с бензин, разтворители, спирт, ацетон и други активни вещества.
 3. Забранено е измиването на PVC завеси на открито в студения сезон при температури под 5 °С.
 4. Не се препоръчва използването на завесите при температури под -7 °

 

РАЗТЕГЛЕНА МРЕЖА /ПРОСЕЧЕНА ЛАМАРИНА/ – ПРЕДИМСТВА

By sunnyblind  /  август 28, 2018
Просечената ламарина...
Научи Повече

ПОЛИКАРБОНАТНИ ПЛОСКОСТИ ЗА НАВЕСИ И КОЗИРКИ

By sunnyblind  /  август 27, 2018
Различните производители...
Научи Повече

 

 

 


 • -

РАЗТЕГЛЕНА МРЕЖА /ПРОСЕЧЕНА ЛАМАРИНА/ – ПРЕДИМСТВА

Просечената ламарина е сред най-използваните мрежи в жилищната архитектура. Използва както в промишленото производство като блиндиращ елемент, така и в архитектурата като естетически или структурен елемент. С този продукт лесно можете да дадете пространство на вашето въображение. 

Как се произвежда?

Разтеглената мрежа/ламарина се произвежда  от листове ламарина чрез студено формоване, извършвано от преси с различни сили. При този процес едновременно срязва и разтяга листа ламарина, създавайки така наречената просечена мрежа. По този начин крайната дължина на листа може да варира в зависимост от избрания тип метал.

Разтеглената режа може да бъде произведен от алуминий, неръждаема стомана, поцинкована, мека стомана, мед и други метали.

Най-често срещаните модели са квадратни, ромбовидни и шестоъгълни, въпреки че много компании произвеждат по-сложни модели и варират в зависимост от вида на приложението.

просечена ламарина просечена ламарина просечена ламарина разтеглена ламарина просечена мрежа разтеглена мрежа мрежа

Какви са предимствата?

Разтеглените мрежи са направени от твърд лист и нямат заварки: това означава изключително лесно оформяне и последваща обработка. Освен това, по време на изработката няма отпадъци или стърготини от материал, особеност, която води до значителни икономии и за околната среда. Просечената /разтеглена/ ламарина може да бъде поцинкована и прахово боядисана във всички RAL цветове.

 

Приложение

Съпротивлението, което характеризира тези продукти, позволява значително използване в строителството и дърводелството. Тези продукти са отлични и за места за непрекъснато преминаване, като например търговски центрове и летища. В индустрията разтеглените мрежи отговарят на действащите разпоредби за предотвратяване на аварии.


Търсене

Facebook