Archives

 • -
щори

КОИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДОМА?

 

Изборът на щори за дома, трябва да бъде съобразен с интериора и декорацията на помещението в което ще се монтират. Но кой е най-правилният избор и как да се ориентираме за вид, модел и цвят?  

Важно е, стаята да не заприлича на скучен офис или учебно заведение. Защото това все пак е вашият дом и трябва да бъде уютен, комфортен и красив. Когато отидете на гости или наблюдавайки съседските прозорци, ще забележите, че обикновено хората избират едноцветните и не много светли тонове. Едноцветните щори в наше време често имат утилитарен характер и рядко подобряват външния вид на стаята.

Докато правилно избраните щори могат да обновят вида на прозореца и стаята като цяло, придавайки ви добро настроение. Днес изборът на щори е разнообразен, като основно се делят на външни и вътрешни. Разнообразието от цветове може да задоволи всеки вкус.На пазара се предлагат както изчистени, така и разноцветни платове с различна текстура, с ярки и плътни тонове, а дори с изображение по ваш избор (фотощори).

Нека ви припомня защо са необходими щори за вашият дом: в светъл пролетен или летен ден, слънцето е не само много силно, а по някога дори изгарящо. Ето защо, наличието на слънцезащитен продукт на вашият прозорец, ще ви позволи да контролирате проникването на слънчевите лъчи в помещението, а щорите са продукт подходящ за това.

Какво представляват щорите?

Щори – заместител на конвенционалните завеси, който осигурява удобна възможност за гладко регулиране на осветеността и видимостта през прозорците в или от помещението. Различните модели се справят с тази задача по различен начин. Ако се спрем на външни щори, те почти не играят роля в декорацията на интериора а по скоро разкрасяват домът ни отвън. Вътрешни щори – тук разнообразието е наистина впечатляващо! Тук ги разделяме на хоризонтални и вертикални, класически и нестандартини, а материалът за тяхното производство е алуминий, плат, PVC, дърво, бамбук.

Кои от тях да изберем?

Ако говорим за популярност, то най-използваните са хоризонтални алуминиеви щори, което отчасти се дължи на факта, че това е исторически първият вид/модел (в началото ламелите са изработвани от дърво).

Днес обаче хората все повече предпочитат щори от плат с импрегнирана тъкан, което ги прави прахоотблъскващи, антистатични и антибактериални, а това улеснява грижите за този тип продукти. Единственото помещение за което не са особено подходящи е, кухнята. Силно предпочитани са за декориране на детска стая, защото те са лесни за управление, безопасни и можете да поръчате фото печат с любимите си детски герои върху тях.

Обикновените хоризонтални щори са подходящи за почти всяко помещение, в къщата се използват в спалнята, кухнята, килера. Освен това, те са единственият модел, който може да бъде монтиран между рамките на прозореца, като по този начин ги предпазва от прах и мръсотия. Най-бюджетния вариант е пластмасовата версия на изпълнение, но те могат да бъдат направени от нискокачествена пластмаса, което ще доведе до деформиране след известно време. Много красиви са дървените щори, те са на принципа на венецианските щори, изработени от тънки дървени ламели.

Вертикалните щори обикновено имат ламели от плат със ширина 89мм или 127мм. На вертикалните ламели е лесно да се приложи фотопечат, което позволява да се увеличи тяхната декоративна стойност. С тяхна помощ можете да подобрите вида на помещения с ниски тавани, защото вертикалните редове визуално повдигат тавана. Голямо тяхно предимство е, че успешно скриват геометричните неравности на прозорците. Съществува и модел с алуминиеви вертикални ламели, но те са по груби и не подходящи за дома. Друг различаващ се вид са плисе щори. Плисто е успешна алтернатива на традиционните видове, които се вписват добре в интериора.

Начини на монтиране

Всички видове щори могат да бъдат монтирани по различни начини:

На стената. С този метод ще се покрие целият прозорец. Може да се използва както за хоризонтални така и за вертикални.

На тавана. Основните разлики от първия метод са малко. С този метод на закрепване щорите ще покрият и стената над прозореца. Инсталирането на вертикални щори се извършва най-често по един от тези два начина.

На рамката. Монтажа на рамката или в светлия отвор е подходящ предимно за моделите роло и плисе. Той придава прибран и чист вид на помещението.

Не забравяйте, че щорите са модерни, красиви и практични. Ето защо, играйте с цветове и съживете домашната атмосфера. Успех с вашия избор!


 • -
щори от плат

ПРЕДИМСТВА НА Blackout – ПЛАТ ЗА ЩОРИ

Tags : 

Платът “Блекаут“ (Blackout) набира все повече популярност с всеки изминал ден и се е превърнал в истинска революция на пазара за текстилни щори. Всичко това се обяснява с факта, че той притежава характеристики като непрозрачност и топлоустойчивост .

Този плат перфектно успява да предпази помещението от слънчева светлина през лятото,а през зимата от студения въздух от прозорците. При избор на вертикални щори с плат Blackout, той  е в състояние да закрие стената с прозореца до над 90%, като същевременно има привлекателен външен вид.

Самата тъкан е възможно да спира на 100% светлината,  а в комбинация с щора с кутия и водачи, ще блокирате проникването на светлината отвън, дори и в горещите и светли летни дни. Blackout платът е наличен за почти всички щори от плат.

Предимствата на щорите с плат Blackout

вътрешни щори

Излишно е да се споменава, че в сравнение с обикновения, този плат има много предимства, тук са само някои от тях:

 • Трайност на работата. Щорите, изработени от такъв плат, са далеч по-устойчиви на изгарящите слънчеви лъчи, не се деформират и подлежът на измиване с мокра кърпа (имайте предвид, че тези качества не са еднакви за различните производители).
 • Приятен обеден сън. Този плат, както загатва и името му, не пропуска или засенчва в голям процен светлината отвън, това му дава голямо предимство при избора на щори за спалното помещение.
 • Друго предимство е процента на шумоизолация, но те също и предпазват помещението от топлината навън.

Къде и защо се препоръчва използването на щори с такъв плат?

Широката гама от положителни характеристики ви позволява да използвате щорите с такъв плат на различни места .

Едни от най-популярните потребители са образователните институции. Те са напълно подходящи за класната стая защото  позволяват да се регулира светлинния поток, препоръчват се още и за конферентни зали, малки и големи офиси.

С богатата си гама от текстура и цветове, ви позволява да поставяте щорите във всеки интериор като се съобразявате с декорацията на помещението.

вертикални щори

 

Тъй като този плат се е доказал със свойте качества, не е изненадващо, че се използва за засенчване на различни помещения.

 1. Препоръчва се за стай с изглед към улицата, това се обяснява с факта, че тъканта не поема и не задържа прах.
 2. Тъй като платът наречен Blackout има процент звукоизолация , той е намерил широко приложение в хотели и къщи за гости, където хората отиват на отдих.
 3. В бизнес и офис сградите често се използва моделът с вертикални ленти от плат Blackout, защото те не изискват специални грижи и могат да се използват в продължение на много години.
 4. И, разбира се, те също се използват и в обикновените помещения, като ги поставят основно в спални, дневни и детски стаи.

 

 


 • -
щори за спалнята

КАКВИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА СПАЛНЯТА И ИМА ЛИ ПРАКТИЧЕН ВАРИАНТ ЗА ВСЕКИ ДОМ?

Щори за спалня

Спалнята е стая за почивка, която трябва да бъде надеждно защитена от външни погледи и утринно слънце, запазвайки атрактивен интериор. Разбира се, че разнообразието от завеси и щори за спалня е огромен, но напоследък все по-често се инсталират щори в спалнята. Разнообразието от оригинални дизайни предоставят на стаята необходимата защита, не заемат много място, не изискват сложни специфични грижи и могат да бъдат съчетани с всеки стил.

щори в спалня


Предимства и недостатъци на вертикалните и хоризонтални модели щори в спалнята

Избирайки между двете версии, най-често собствениците предпочитат хоризонтални щори. Това не е изненадващо, имайки предвид, че хоризонталните видове щори са доста разнообразни и включват не само хоризонталните ламелни щори от алуминий и дърво, а и щорите от плат – роло, плисе, римски и техните модели Ден и Нощ.

Различни по дизайн, материал и всеки модел със своята си оригиналност, имат една едничка цел – да ви позволяват да контролирате степента на осветеност в стаята. Почти всички хоризонтални щори могат да бъдат автоматизирани, а монтажът може да бъде в светъл отвор, на стена или на таван. С избора на модел с кутия и водачи и плат Blackout за пълно затъмнение, ще се наслаждавате на спокоен и сладък обеден сън.

щори за спалня


 

Въпреки това, вариантът с вертикални щори не трябва да бъде незабавно отхвърлен. Система, макар и масивна, но в една просторна стая, ви дава възможност да покриете не само прозореца а цялата стена. Това ги прави идеалният вариант щори за спалня. Те не само ще осигурят надеждна защита от външните фактори – слънце и любопитни погледи, но също така ще създаде уникален декор във вашата спалня.

Към вертикалните щори включваме и щори тип „Японска стена“. Доста интересен и разчупен дизайн, с големите си платна и възможността да са с различен цвят, този модел щори ще преобрази вашата спалня и ще и придаде източен стил.

щори за спаня стая


Без значение дали ще се спрете на вариант с хоризонтални или ще предпочетете вертикални щори, важно е да декорирате така вашата спалня, че да бъде най-уютното кътче в домът ви. Избора на цвят, може да бъде в различен нюанс, да остане възможно най-близо до цвета на стените или да комбинирате няколко цвята. Друг много различен и красив вариант, са фото щорите. Те ви дават възможност да използвате снимка по ваш избор.

Ако ви е нужно повече от вътрешна декорация, изберете външни ролетни щори. Този модел щори за спалня ще ви осигурят пълна тъмнина през деня, допълнителна топлоизолация през зимните дни и ще спират горещината през лятото, предлагат ви още шумоизолация и така необходимата в днешни дни защита срещу взлом.


 • -
плисе щори

КАК И ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЛИСЕ ЩОРИ?

Пазарът на стоки за обзавеждане на жилището непрекъснато се обновява с все по-нови и все по-оригинални продукти, но плисираните щори са все така търсени и запазват своята популярност. Плисе щорите идеално се вписват в повечето дизайнерски решения.

Плисираните щори не само имат забележителна функционалност, но и съществено трансформират интериора. Такава система позволява създаването на идеална добавка за защита от светлина с няколко варианта на управление на слънчевия поток за различни видове прозорци. Широкото им приложение ви позволява да ги поставите почти навсякаде, подходящи за зимни градини, капандури, покривни прозорци, както и за сложните прозорци с форми на полукръг, трапец и т.н.

плисе щори

Плисе щори

Предимства:

 1. Плисе щори, огромно тяхно предимство е, че те могат да бъдат изпрани. Това е голям плюс ако сте избрали плисе щори за вашите балкон или кухня.
 2. Този вид щори могат да бъдат затворени отдолу нагоре. Той е много удобен за помещения на приземния етаж, балкон, кухня, басейн.
 3. Плисе – това е единственият вариант, който може да се използва за прозорци с неправилна форма (триъгълник, полукръг, трапец).
 4. Пастват идеално и на прозорци под наклон.
 5. Перфектната комбинация от материали и текстури ви позволява да изберете идеална опция за всяка стая.
 6. Възможно е да се монтират на всякакъв вид дограма: алуминиеви, дървени и пластмасови прозорци.
 7. Плисе щори могат да се състоят от два вида тъкани с различна плътност и цвят. Това ви позволява да регулирате степента на тъмнината на помещението, да контролирате защитата от слънцето или любопитните погледи отвън. Така наречените – Плисе щори Ден и Нощ.

Плисе щори под наклон

плисе щори

Плисе щори под наклон

Както споменахме, плисе щорите са идеалното решение за прозорци под ъгъл. Надеждното закрепване и специфичната система на сглобката не позволяват на щорите да овиснат. Предвид спецификата на монтажа под наклон, тези щори обикновено са с управление от горния профил.

Плисе щори обичат нестандартното

плисе щори

Плисе щори нестандартна форма

Идеален избор за любителите на нестандартни форми и неочаквани дизайнерски решения. До този момент това е единственият възможен начин за предпазване от слънчева светлина при прозорци с необичайна форма или размер.

Плисе щори „Ден-Нощ“

плисе щори ден и нощ

Плисе щори Ден и Нощ

Комбинацията от прозрачен и тъмен плат, които могат да се движат независимо един от друг, задавайки необходимото осветление на стаята.

Накратко, плисе щори – това е един от най-екстравагантните и ергономични опции за проектиране на засенчването и декорацията на прозорците. Трудно се замърсяват и имат възможност за пране, предпазват от светлина и горещина, не заемат много място и не събират прах. Широката гама цветове и различните възможности на монтаж ще задоволи и най-взискателните клиенти.


 • -

РАЗЛИЧНИ МОДЕЛИ КОМАРНИЦИ ЗА ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ

На тези, които страдат от постоянни атаки на комари и мухи в своя дом,  е пределно  ясна положителната ползата на комарниците. Това е почти невидима домашна защита , тънка, но мощна бариера, която няма да пропусне насекомите, пухчетата от тополите или листа от дърветата. Освен това, при избора на специална мрежа, вие ще защитите домашните си любимци – така вече не трябва да се притеснявате, че вашият домашен любимец случайно ще падне от прозореца.
комарници
Ако си задавате въпросите, как да изберем мрежата против комари, какви модели има и какви са техните предимства и недостатъци?
Ние ще се опитаме да ви запознаем с някои от най-използваните модели комарници.

ВИДОВЕ МРЕЖИ ПРОТИВ КОМАРИ

Чрез метода за закрепване и изграждане на мрежи против комари те се разделят на следните видове:

 • Статичен комарник;
 • Комарник на панти;
 • Ролетни комарници;
 • Плисе комарник;

 

Комарниците също се различават по отношение на материала на производство.

Статичен комарник

комарници

Той е евтин и надежден. Широко използван, той е познат на почти всеки и присъства в почти всеки дом на онази част от прозорците които не се използват често. Точно с това, че няма движещи механизми е доста надежден.

Рамката се изработва предимно от алуминий  Алуминиевата рамка е надеждна и издръжлива при различните атмосферни условия. Профилът на рамката трябва да бъде гладък, без драскотини и дефекти. Мрежите от този тип могат да се поставят не само на пластмасови прозорци, но и на дървени.

Мрежи против комари на панти

комарници

Добър вариант за монтаж на балконската врата, но често се използват за монтиране на отвори за прозорци. Мрежа от подобен дизайн се отваря като конвенционална врата. Тя е удобна за използване, позволява бързо и лесно освобождаване на отвора, когато се нуждаете от повече въздух или светлина, но когато е отворен заема голямо пространство, което трябва да се вземе под внимание.

Ролетна мрежа против комари

комарници

Най-добрият вариант за прозорци, от гледна точка на удобството, е именно ролетния комарник . Принципът на тяхната работа е нещо подобно на роло щорите : този модел комарник затваря отвора на прозореца, но ако е необходимо да се отвори, с едно движение се освобождава и той автоматично се навива в кутията. Работата с такава мрежа е много по-лесна, отколкото при варианта на панти, осигурява по-голяма мобилност и изглежда страхотно.

Дизайнът включва водачи, кутия и дръжка и за опростяване на повдигането и спускането на мрежата в кутията, пружината е скрита. Грижата се свежда до периодично измиване с влажна гъба.

Плисе комарник

комарницикомарници

Нагънатата мрежа тип плисе се отваря във всяка посока, хоризонтално и вертикално. Профилът е изработен от алуминий и е изключително здрав и това е гаранция, че мрежата няма да се деформира и няма да се счупи.

Основните предимства на комарниците от този тип включват следното:

 • липса на пружини за затваряне;
 • висока устойчивост;
 • бърз и лесен монтаж;
 • разнообразие от опции за дизайн;
 • липса на праг.

Сгъването се извършва по протежение на нагъващите се ивици и това позволява значително да се спести място, ако в определен период няма нужда от защита от насекоми. Отделно предимство може да се счита, че този модел комарници няма фиксиращи пружини, затова е много удобно да ги използвате за всякакви отвори.

 

Това накратко са някои от моделите мрежи против насекоми, обикновеният но надежден статичен комарник, комарник на панти – идеален за балконската врата, най-практичното решение за прозорци – ролетни комарници и иновативният и широко приложим плисе комарник.


 • -
тенти

ПОЧИСТВАНЕ НА ТЕНТИ И СЕННИЦИ

Тентите са перфектния избор, ако обичате да се наслаждавате на красивите дни, без да се налага да се излагате на суровите слънчеви лъчи. Като всеки един продукт който се използва на открито, тентите ще започнат да се замърсяват и в последствие да се захабяват, ако не ги почиствате правилно. Обикновено ще се нуждаете само от почистващ разтвор, четка, вода и стълба, за да извършите почистването. Независимо дали вашата тента / сенник е с акрилен плат или винил, правилното почистване ще ги запази в добро състояние,  за да могат да изпълняват слънцезащитните си функции за по-голям период от време, като визуално ще изглеждат като нови. Почистването е приложимо при различните модели – тенти / сенници.

Да се захванем с почистването на платнището

1. Почистване на акрилен плат

тенти почистване

Почистване на сенник с разтвор от сапун и вода

 • Смесете вода и сапун. Напълнете кофа със студена или хладка вода. Изсипете 100мл. течен сапун – използвайте препарат за деликатни или бебешки дрехи, нали искаме да почистим само мръсотията без да избледнява плата. Разбъркайте разтвора в кофата, докато се получи хомогенна смес с пяна.

Не използвайте перилен препарат вместо сапун за пране. Детергентът е твърде силен.

тенти

 • Ползване на стълба. Ако тентата ви е на високо, ще трябва да използвате стълба. Стълбата трябва да е подходящ размер за височината на тентата. Позиционирайте стълбата правилно и не забравяте да я обезопасите.

тенти почистване

 • Премахнете остатъците. Отстранете колкото се може повече грубата мърсотия от тентите, преди да използвате почистващия разтвор. Свалете паяжините, листата и всичко останало, което е на тента. Можете да използвате метла или четка, за да почистите.

сенник

 • Почистете с четка и разтвор. Първо, ще трябва да намокрите тента с бутилка спрей или градински маркуч. След като направите това, потопете четката за почистване в почистващия разтвор. След това използвайте четката, за да нанесете разтвора върху тентата с кръгово движение.

– Почиствайте на части и изплаквайте, не нанасяте сапунения разтвор върху цялата повърхност, за да не изсъхне в единия край докато вие обработвате другия.

измиване-на-сенник

 • Изплакнете тентана. Използвайте градински маркуч, за да изплакнете тентата / сенникът от сапунения разтвор. Ако нямате маркуч на разположение, можете да напълните чиста кофа с вода и да я излеете на тентата. След като я изплакнете напълно,оставете тентата да изсъхне.

 

2. Измиване на тента с винил

препарат-за-почистване-на-тенти

 

 • Използвайте почистващ препарат.  Ако почистващият препарат е в бутилка спрей, напръскайте равномерно върху цялата тента. Започнете с нанасянето на почистващият препарат в долната част на тентата и постепенно нанасяте нагоре. Почистващият препарат работи най-добре, ако не намокрите тента, преди да го използвате.

– В зависимост от височината на тента, може да се наложи да използвате стълба, за да приложите почистващият препарат.

– Не използвайте абразивен почистващ препарат. Абразивните почистващи средства използват триене, за да свалят мръсотия, пясък и други частици.

тента почистване

 

 • Изтъркайте с гъба. Можете също да използвате четка с мек или средно мек косъм, в никакъв случай не използвайте твърда четка. Започнете да почиствате тентата, докато почистващият разтвор е все още влажен. Изтрийте всяка част от тента.

измиване-на-сенник

 • Изплакнете с градински маркуч. Използвайте градински маркуч или кофа с вода, за да изплакнете почистващият препарат. Уверете се, че сте го изплакнали напълно. Оставете да изсъхне.

– Не упражнявайте натиск докато миете тента. Измиването под напрежение може да причини повреда.

 

Почистване на металните части на тентата / сенникът

сенници

 • Намокрете конструкцията на тентатаИзползвайте маркуч, за да намокрите цялата конструкция, преди да започнете да почиствате. Ако не разполагате с маркуч, можете да използвате кофа с вода или бутилка спрей за изпълнение на задачата. Уверете се, че тентата е все още мокра, преди да приложите почистващия разтвор

 

 • Смесете вода и препарат. Напълнете кофата с вода. Потърсете разтварящ се препарат, който е за почистване на метал / алуминий. Най-добре е да си купите разтворител, който е произведен специално за почистване на метал / алуминий, защото един общ почистващ препарат може да не ви свърши работа. Излейте препарата във водата. Количеството препарат, който ще използвате, зависи от препоръката на производителя, затова проверете етикета за инструкции.

 

 • Изтъркайте тента. Потопете четка в разтвора за почистване. Започнете да търкате тентата. Продължавайте да търкате, докато не почистите цялата конструкция.

 

 • Измийте почистващия разтвор. Използвайте градински маркуч и изплакнете тантана. Уверете се, че сте изплакнали всяка част, на която сте използвали почистващия разтвор.

– Не забравяте да почистите и стената ако върху нея е попаднал от почистващия разтвор.


 • -
щори

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се изправяме пред необходимостта да украсим нашите прозорци. Било то, за защита от пряка слънчева светлина, любопитни погледи, за създаване на уютна атмосфера или хармоничен завършен вид на нашия дом. Един от най-удобните и популярни варианти за декорация на прозорци, без съмнение, са разнообразието от щори.
Тук идва въпроса, какви да бъдат те и познаваме ли този продукт?

В тази статия сме се постарали да ви дадем повече информация за продукта, различните модели, материали и характеристики.

Съдържание

 

Щори, които някога са били атрибут на скучните и сиви офиси (история на щорите), сега се използват активно за интериорен и екстериорен дизайн на апартаменти и къщи. Те заемат малко място, отлично изпълняват функцията за защита от слънце и любопитните очи, и най-важното е, че може да придадът уникален дизайн на сградата отвън, с избора на ефектните външни ламелни щори или невероятна атмосфера и романтично усещане с избора на  фото-щори.

На купувача днес се предлагат щори с различни дизайни, материали и цветове, а широката гама се превръща в истинско изтезание за неподготвен човек.
По-добре е да се информирате и да бъдете готов за покупка, така ще имате по-голяма увереност и познания как да  изберете щори за вашия дом, какви са предимствата и недостатъците на различните видове, и коя опция за модел е най-добра във всеки отделен случай.

 щори инфо№1. ПРЕДИМСТВА И ВИДОВЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Съвременните щори, независимо от дизайнерските особености, имат следните предимства:

 • икономично пространство и лек дизайн;
 • практичност и лекота на използване;
 • функционалност;
 • широки възможности за регулиране на потока слънчева светлина;
 • лесна поддръжка;
щори

Вертикални щори в зелен цвят


Щорите уверено се конкурират с обичайните завеси и пердета и често печелят в това състезание. Освен това, за запазването на пространство на балкона, това е почти единственият подходящ вариант.

Свикнали сме, че щорите се състоят от тънки ламели, свързани помежду си но, в зависимост от вида и начина на монтаж, щорите са разделени на вертикални и хоризонтални . В допълнение, голяма част от тях често включва текстил, в които вместо ламели се използва парче плат, като роло щори и плисираните щори.

щори

Вертикални щори


щори инфо

№2. МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ И МОДЕЛИ

За производството на щори могат да се използват следните материали:

 • пластмаса;
 • метал;
 • плат;
 • дърво;

Възможна е и мултифункционална опция , когато два или повече материала се комбинират едновременно. Дизайнът и видът на използвания материал значително влияят върху характеристиките и обхвата на щорите.

щори

щори във всекидневна


 

Пластмасови щорищори инфо

Този вариант щори за прозорци е широко използван в кухни , на балкони , бани и доста често в всекидневни . Пластмасата се използва за създаване, основно, на хоризонтални щори и сред основните й предимства са :

 • ниска цена;
 • хигиенични и лесни за подръжка;
щори

Вътрешни хоризонтални щори с PVC ламели


Обаче, доста хора признават, че пластмасата не е естетически приятна за домашна употреба, но това е въпрос на вкус. Останалите недостатъци са свързани със самия материал, който може да стане жълт, да се деформира от силното слънце и да се счупи.

 

Щори от платщори инфо

По популярност,  платнените щори се нареждат далеч пред тези изработени от пласмаса. Тъканта се използва за създаване на роло или Ден и Нощ щори, вертикални, римски, плисе и дует щори, щори тип „японска стена“.

Предимства:

Плата за производството е предимно полиестер, който е плътен, устойчив на изгаряне и лесен за почистване.

щори

Вертикални текстилни лентиПроизводителите обикновено покриват тъканта със специални импрегнации, които предпазват щорите от изгаряне, прах и миризми, така че, грижата за щората спада до минимум. Ламелите на вертикалните текстилни щори могат да бъдат с различни височини и форми, така че да могат да оформят всеки отвор на прозореца и да го направят оригинален. Те могат да бъдат всякакви цветове или шарки, а на обратната страна  те могат да имат специално покритие, което да не позволява преминаването на светлината (плат – blackout) – щори подходящи за спалнята.

 

Дървени щорищори инфо

Ако трябва да изберете щори за интериора но искате да запазите естетиката в дома си, може да се ориентирате към класическите венециански щори изработени от дърво. Основните им предимства са :

 • красив външен вид, благодарение на естествения материал – дърво;
 • екологична съвместимост;
 • способността да ги поддържате в отлична форма;
 • издръжливост;
щори

Дървени щориДървото е подходящо за хоризонтални щори. Може да се използва повече или по-малко скъпите дървени материали (корк, канадски Basswood, боядисан бор) или ценните (венге, розово и червено дърво). Цената във всеки случай е няколко пъти по-висока от тази за аналозите от пластмаса и плат. Евтините дървени щори са крехки и скоро ще започнат да избледняват на слънце и ще настъпи промяна на цвета. Живота на качествените дървени щори ще продължи дълго и няма да се поддава на влиянието на температурата. Мокро почистване на дървесината е противопоказно – подходящо е само забърсване със сух парцал или четка. От дърво не се препоръчва изработката на големи размери – те ще изглеждат масивни/тежки и трудни за ръчно управление – вдигане/спускане.

 

Метални (алуминиеви) щорищори инфо

Металните щори са обикновено изработени от леки метали като алуминия . Това е евтиният вариант които обикновено се използват в производствени сгради, но също така са приложими в кухни и всекидневни, таванско помещение или сгради с високотехнологичен стил. Ламелите могат да бъдат перфорирани, за да създадат необичаен светлинен ефект.

Предимствата включват лесна поддръжка, устойчивост на UV, влага, огън. Основният недостатък е ,че подлежат на лесна деформация, но пък цената им – е ниска.

щори

Вътрешни хоризонтални алуминиеви щори


щори инфо

№3. ХОРИЗОНТАЛНИ ЩОРИ

Кои щори да изберете за отваряне на малък прозорец?

Определено хоризонталните са за предпочитане. Тяхната универсалност се крие във факта, че те могат да се използват за прозорци с почти всякакви размери и дори за наклонени тавански прозорци или нестандартни форми.

Предимства :

 • заемат минимално пространство;
 • възможности за регулиране на слънчевата светлина, тъй като хоризонталните лайстни се въртят до желания ъгъл. Могат да бъдат отворени до желаното от вас ниво или до пълното откриване на прозореца;
 • проста инсталация и разнообразие от възможности за монтаж: върху крилото на прозореца, в отвора на прозореца, над прозореца;
 • голям избор от цветове;
 • Лекота при управление;

щори

Венециански вътрешни щори


Основен минус е лесната деформация на тънките ламели изработени от пластмаса или алуминий, високата цена на варианта произведен от дърво.

щори инфо

№4. ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

Вертикалните щори най-много приличат на добре познатите ни завеси, могат да бъдат направени  от плат или с вертикални алуминиеви ламели. Дизайнът е система от вертикални ламели, които са фиксирани в горната част на корниз/греда , а по-долу са свързани с пластмасова или метална верижка. Широчината на ламелата обикновено е 89 или 127 мм: при по-големи помещения се използват широките ламели, при малки – тесните ламели ще изглеждат по-хармонични. Дължината може да бъде до перваза на прозореца или до пода.

Предимства :

 • отличен външен вид;
 • разнообразие от дизайн;
 • практичност и дълготрайност;
 • Простота в управлението;

 щори

Щори с вертикални ламели и в тон с дизайна на помещението


Недостатъци в тези щори на практика почти няма, но може да се намери такъв с факта, че те не са съвсем компактни.

щори инфо

№5. ЩОРИ С КУТИЯ И ВОДАЧИ

Такъв модел имат обикновените роло щори и щорите Ден и Нощ . В основата на дизайна е кутия, която е здраво закрепена към крилото на прозореца и в която се крие навитият плат. Системата е специално проектирана за да бъде максимално компактна. Материалите за изработка са алуминий, пластмаса и плат.

Тъй като монтирането се извършва близо до стъклото, покриват напълно светлия отвор. Щорите не влияят на свободното отваряне на отваряемите крила на прозорците и вратите, тъй като те са здраво закрепени към тях.

щори

Монтаж върху ПВЦ дограма


щори инфо

№6. РОЛО И ПЛИСЕ ЩОРИ

Щорите с пояснителното име – роло, могат да се категоризират към хоризонталните щори. Тук, вместо ламели, се използва непрекъснато парче плат : при навиване се навива върху тръбна ос и напълно се освобождава отвора на прозореца, а в разгънато състояние напълно се покрива. Чрез управление на височината на платното можете да постигнете желаната степен на осветеност. Тъканта може да бъде всеки цвят, бродиран с мъниста, камъни, има оригинален дизайн, а с такива възможности щорите ще бъдат истинска декорация. От предимствата отбелязваме компактността, отличния външен вид и лекотата на контрола, но е по-добре да не се допуска продължително излагане на опушване/сажди и силни миризми.

щори

Роло щори


 

Плисе щорите също са изработени от плат, а понякога от хартия, които специални машини  обработват с образуването на хоризонтални гънки придавайки плисираната му форма, от където идва и името – плисе щори.Този вид щори са компактни и се инсталират предимно в светлия отвор на прозореца и основното предимство е възможността за изпълнение на сложна конфигурация с нестандартни размери и вид прозорци.

щори

Разчупените плисе щори


щори инфо

№7. РАЗМЕР НА ЩОРИТЕ И НАЧИН НА МОНТАЖ

Размерът на щорите зависи не само от параметрите на отварянето на прозореца, но и от избрания тип конструкция и от характеристиките на инсталацията. За да бъде всичко  наред.

Хоризонталните щори могат да бъдат фиксирани :

 • на крилото. Ширината на щорите трябва да бъде 30 мм по-голяма от ширината на стъклото. Дължината съответства на дължината на самия прозорец, но е по-добре да се отдели от него 1,5-2 см, така че щорите да не лежат на прозореца;
 • в отвора. Измерванията се извършват в няколко точки, като отворът на прозореца може да бъде малко по-различен от идеала;
 • на стената. Ширината трябва да е поне 10-15 см по-широка от отвора на прозореца, дължината се избира по свое усмотрение;
 • на тавана. Ширината и височината са по желание на клиента, важното е да покрива прозорец от всички страни.
щори

Монтаж на хоризонтални щори


Вертикалните щори се монтират както следва:

 • в отвора. Ширината на щорите в този случай ще бъде равна на ширината на отвора минус 2 см, от дължината на отвора се спада 1 см;
 • на стената. Широчината на щорите трябва да бъде по-широка от отвора на прозореца с 10 см или повече. Дължината зависи от това дали ще са до перваза или до пода, но между подовата настилка и щорите е по-добре да оставите около 5 см;
 • на тавана . Широчината на щорите задължително надвишава ширината на прозореца с 10-15 см, а дължината се определя като при монтажа на стена.. Когато перваза на прозореца е равен на стената, дължината трябва да бъде поне 5 см повече от разстоянието от тавана до перваза на прозореца или може да е равна на височината на помещението минус 5 см;

щори

Монтаж на вертикални щори


*Когато конструкцията е монтирана на стена, таван или в прозоречен отвор, използвайте самонарезни винтове.

щори инфо

№8. УПРАВЛЕНИЕ

Управлението на щорите може да бъде:

 • ръчно най-простият, най-евтиният и най-често срещаният вариант. За този тип управление се използват манивели, верижки и въжета. Важно е само достъпът до системата за управление да е колкото е възможно по-удобен;
 • дистанционното управление осигурява наличието на електрическо задвижване с мотор инсталиран в щората, бутони и пулчета за дистанционно управление. Тази опция е за обемисти тежки системи, когато грдата/корниза е твърде високо или когато достъпът до прозореца е труден;

система умна къща“ ще позволи отваряне и затваряне на вашите щори с предварително зададено време, без човешка намеса.

щори

Щори с автоматика


щори инфо

№9. ЩОРИ ЦВЕТОВЕ

Дизайнерите използват няколко основни принципа за избор на цвят:

 • в тона на стените, по-точно няколко нюанса по-тъмни или по-леки – това е изгоден вариант;
 • в тон на мебели или текстил– това решение ви позволява да създавате много интересен и стилен интериор;
 • контрастиращ оттенък е подходящ само ако интериорът е украсен в неутрални цветове и в един цветен диапазон, тогава щорите ще станат акцент;
 • Универсален вариант , който е подходящ в 90% от случаите, е бял;
щори

Щори цветове


Не е необходимо да се спрете на едноцветни щори – можете да изберете опцията с няколко цвята или дори да се отпечата снимка/картина . Основното е, че те трябва да се се вписват хармонично в интериора.

*Колкото повече, текстури и цветове се използват в стаята, толкова по-здържан трябва да е цвета на щорите.

За кухнята е по-добре да изберем практически пластмасови или алуминиеви щори, за спалните подходящи са щори от плат, без значение вертикални или хоризонтални, за дневната увеличете уюта с естетическите дървени щори, в детската стая можете да използвате по-компактните и практични ролетни щори, които ви дават възможност да изберете плат с рисувани анимационни герои. Ако все пак желаете, можете да комбинирате щори с пердета и завеси, като разбира се всичко трябва да е преценено откъм дизайн, монтаж и специфика на продуктите.

щори инфо

№10. ДЕТАЙЛИ – КРАЙНОТО ДОКОСВАНЕ

Компетентният избор на щори изисква внимание към детайлите. От своето качество и изпълнение ще зависи лекотата на работа и външния вид на конструкцията на щората. Обикновено щорите са оборудвани с такива аксесоари:

 • Корниз/греда– елементът, към който са прикрепени щорите. Изработени от алуминий или дърво, пластмасовите аналози са с кратък живот. При роло щори гредата се заменя с метална тръбна ос, върху която се навива тъканта;
 • Куки/колички– елементи за закрепване на ламелите на вертикални щори към корниз/греда, обикновено са изработени от пластмаса;
 • Верижка за управление използва се за управление на роло щори, щори Ден и Нощ, вертикални щори;
 • Тежестите се използват във вертикални щори, роло щори и щори Ден и Нощ, за да държат плата опънат;
щори

Компоненти


Може да се използват допълнителни елементи , например ергономична дръжка или декоративна лента. Всички метални части трябва да са хромирани или поцинковани. Елементите на аксесоарите са закрепени така, че ако е необходимо, те лесно могат да бъдат заменени, цветът им е възможно най-близък до цвета на щорите.

 

И накрая, след инсталация задължително тествайте новите ви щори, отварянето и затварянето им 10-15 пъти подред ще ви покаже крайния резултат на продукта и инсталацията. Качественият продукт ще работи гладко, без да ви затруднява или скърца.

щори

Вътрешни щори


Начало↑
 

Както забелязахте тези 10 съвета се отнасят за вътрешни щори. Ако вие желаете нещо повече от слънцезащитната функция на вътрешните щори и искате да разберете повече за видовете и различни модели външни щори, прочетете нашите статии:


 〉 ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ


 〉 УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ


КАК И ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЛИСЕ ЩОРИ?

By sunnyblind  /  май 23, 2018
Пазарът на стоки за обзавеждане на жилището непрекъснато...
Научи Повече

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

By sunnyblind  /  февруари 19, 2018
През последните години богатият избор на роло щори...
Научи Повече

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

By sunnyblind  /  февруари 4, 2018
Вертикалните щори могат да се видят не само...
Научи Повече

 • -
сенник за тераса

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

Какъв сенник/тента бихте избрали за терасата или верандата

Днес думата „сенник“ има много по-широка концепция, отколкото преди няколко години. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални или хоризонтални рамки и чупещи рамена, предназначени да защитават от слънчева светлина и горещина, сега също се наричат сенници или тенти. Благодарение на своя широк функционален спектър, както и възможността за значително декориране на прилежащите територии, тези навеси с възможност за сгъване и разпъване са спечелили широка популярност.

Предпочитано място за прекарване на време, където може да се насладите на открито вкъщи, е терасата или верандата.

Размерите на тентите могат да бъдат точно съобразени с вашите нужди, а огромните естетически варианти ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия вкус. Тентите за балкони придобиват все по-голяма популярност и предлаганите модели са се усъвършенствали като начин на монтаж и управление.

сенник за тераса

Сенници и тенти за тераси и веранди са възможност да се даде на сградата благороден облик и в същото време рационално използване на прилежащата територия. В зависимост от желанията и финансовите възможности на собствениците на къщата има много различни варианти за избор на тента за терасата и верандата. Обмислете всички възможни варианти за поставяне на сенници, техните предимства, недостатъци и характеристики.

Каква е разликата между обичайния навес и тентата? Докато обикновеният навес има твърда, неподвижна фиксирана рамка, нивото на отваряне на тентата може да се регулира по желание.

Тенти и сенници за веранда или балкон – избор на материал

Най-често срещаният материал, използван за производството на сенници и тенти е акрилният плат. Притежавайки отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятъра и  слънцезащитни характеристики, тази тъкан има естетически и елегантен вид. Освен това температурите, позволяващи употребата на акрил, са много широки.

PVC материалът – друг начин за проектиране на тента. Гладката, гланцова повърхност ще украси идеално вашата домашна територия и е много лесна за почистване. Освен това е възможно най-ниско бюджетния вариант.

PVC-то има висока якост, така че и в случай на натрупване на сняк навесът няма да  увисне. Диапазонът на допустимите температури на употреба е много широк – от -30 до 50 ° С

тента


Моделите сенници и тенти за тераси и веранди

Сенниците и тентите за тераси и веранди са различни  в зависимост от механизма на проектиране, начинът на управление.

Балконски сенник

балконски сенник

Тента за балкон

Ще започнем с Балконският сенник, както подсказва и името му този сенник/тента е предназначен именно за тераса. Той е така проектиран, че се оказва най-бюджетния вариант за вашият балкон. Но ако става въпрос за веранда, то приложението му не е много подходящо. Състои се от алуминиева конструкция с водачи по които се вдига и спуска платното, минималният наклон на водачите трябва да е 15 градуса. Точно поради тази причина не е възможен монтаж на всяка веранда.


Конзолен сенник чупещо рамо

тенти

Сенник с конзоли

Друг често избиран модел е конзолен сенник чупещо рамо. Този вариант на тента, е изключително удобен и практичен. Предлага възможност да се регулира наклона, като максималното е 85 ° а възможноста за издаденост е над 3м. Особеното при него е, че ако искате да обхваща пълната ширина на терасата или верандата, ще трябва да се съобразите с някои технологични изисквания, тъй като захващането на сенника за стената или тавана става с конзолите намиращи се в двата края на тентата.


Сенник чупещо рамо моноблок

тенти за тераси

Тента с допълнителен профил „квадрат“

 

Третият вариант който ще Ви предложим е сенник чупещо рамо – моноблок. Като цяло разликата му от конзолния сенник за начинаещ притежател на тента, е почти незабележима! А всъщност доста се различават, този вариант на тента позволява по голям размер и повече рамена. Основната разлика е, че има допълнителен профил наречен „квадрат“ на който се захващат чупещите рамена които опъват/сгъват платнището. При него нямаме ограничение при монтажа както при конзолния сенник, тъй като се монтират първо монтажните планки в които се поставя въпросният квадратен профил. Тук обаче, идва и минуса! При този вариант на тентата, настройката на наклона на рамената може да е до 45° . Както при конзолния така и при сенник моноблок, има вариант за автоматизация с монтирането на ел. мотор и допълнителни сензори за слънце и вятър.


Сенник тип „Кошница“

сенници

Тента „кошница“

Още един вариант използван за балкона е сенника тип „кошница“. Този вариант на тента е доста различен и специфичен спрямо останалите предложения. Представлява алуминиево скеле задвижвано чрез ролкова система, управлявана с въже. Тук ограничението е, че е възможен само стенен монтаж и височината на сеника е равна на издадеността. Подходящ е за издадени тераси без навес.


Вижте още допълнителна информация за различните модели – тенти и сенници.

ПРЕДИМСТВА НА Blackout – ПЛАТ ЗА ЩОРИ

By sunnyblind  /  юни 11, 2018
Платът “Блекаут“ (Blackout) набира все повече популярност с всеки...
Научи Повече

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

By sunnyblind  /  март 23, 2018
Интересни факти за външни венециански щори познати ни...
Научи Повече

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

By sunnyblind  /  февруари 26, 2018
За стопаните на дома кухнята заема важно място....
Научи Повече

 • -
външни хоризонтални щори

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

Интересни факти за външни венециански щори познати ни като външни хоризонтални щори

Проблемът със защитата от слънчевите лъчи във връзка с глобалното затопляне става все по-актуален. Всяка година се появяват нови технологии за справяне с този проблем. Ако сте на закрито в горещ слънчев ден (независимо дали сте в апартамент, селска къща или офис), искате в помещението да е комфортно и хладно. С този проблем външните венециански щори могат да се справят лесно , те създават благоприятни климатични условия в стаята и придават модерен външен вид на фасадата.

 венециански щори


За светлината и дизайна като игра

Външните венециански щори имат уникален дизайн, който придава декоративен щрих към стила на вашият дом,
независимо от това дали е съвременен или традиционен.
За хора, които обичат светлината и желаят да си поиграят с вариациите на отенъците,
външните венециански щори стават начин на живот.

венециански щори

Характеристики и монтаж на външни венециански щори

За да се създадат благоприятни условия в помещението, все повече се използват външните щори. Конструкцията на външните венециански щори се състои предимно от хоризонтално разположени ламели, които се управляват от въжена стълбица както при вътрешните хоризонтални щори. Тук ламелите са по-големи и с различна форма, те биват предимно C-образни, Z- образни, S- образни и още няколко не толкова известни варианта. Има два варианта на странично водене на ламелите, странично водене с алуминиев водач или стоманен кабел.


венециански щори   венециански щори  венециански щори

 

 


Монтирането на външни щори допринася за гладкото регулиране на нивото на естествената светлина, както и за предпазване на помещенията от негативните ефекти на прекомерната топлина. Не е тайна, че дълготрайността на работата на продукта директно зависи от качеството на производството на всички части заедно с качествено извършен монтаж.

външни хоризонтални щори

Външни венециански щори


Монтажът на външни венециански щори има свои собствени характеристики и особености. Препоръчително да се извърши от професионалисти, тъй като са достатъчни и най-малките отклонения при изпълнение, за да се наруши пълната функционалност на външните венециански щори, а те никак не са малко. За монтаж на външни венециански щори се използват специални крепежни елементи, които са устойчиви на корозия и атмосферни влияния, което влияе върху издръжливостта и надеждността на цялата система.

Резултатът от правилната инсталация на щорите е лесно и естествено отваряне и затваряне, както и оптимално регулиране на светлинния поток. Благодарение на качественото монтиране на венецианските щори наричани още външни хоризонтални щори е, че топлинните и светлинните потоци се отразяват, преди да проникнат в помещенията, което гарантира тяхната защита и намалява разходите за охлаждане на помещенията.


Управление на външни венециански щори

Управлението при външните венециански щори може да бъде ръчно с манивела или автоматизирано. При ръчното управление е ясно, че всичко е във вашите ръце и само вашата намеса може да подобри комфорта в помещението.

Но, щом стане въпрос за автоматизирани щори с ел. мотор то опциите са безгранични. На пазара съществуват достатъчно фирми за моторизация и автоматизация на външни венециански щори, което ви дава огромен избор.

Напредъка при управлението на щорите в последните години е огромен. Ако се спрете на автоматичния вариант, вие ще имате възможност да управлявате вашите щори, не само с дистанционно но дори и от собствения си смартфон. С монтирането на допълнителни сензори, вашите щори ще станат умни и автоматично ще регулират притока на слънчеви лъчи в помещението, според вашите изискавания и нагласи.

венециански щори


Предимства на венецианските щори

Както отбелязахме и в началото, с развитието на нови технологии и подобряване на качеството на живот, човешките изисквания за щори са се променили. Така че в съвременния свят вместо традиционните щори се предпочитат все повече и повече качествата на външните щори. Външните щори са също и защитна конструкция, която е монтирана отвън на прозорците или вратите. Може да се каже със сигурност, че днешните външни щори са неразделна част от съвременните енергоспестяващи продукти.

Външните щори имат следните предимства: – осигуряват ефективна външна защита срещу слънцето (60-80% от слънчевата радиация не пада дори върху стъклото на прозореца);

– не се натрупва излишната топлина между щората и прозореца;

– намаляване на разходите за охлаждане на сградите, поради намаленото използване на климатици;

– намалява значително нивото на шума в помещението, осигурявайки допълнителна шумоизолация;

– имат привлекателен външен вид и отлични възможности за декориране на жилищни и нежилищни сгради;

– допринасят за отличната защита на прозорците от атмосферните влияния

– дълъг експлоатационен живот.


венециански щори

Изхождайки от гореизложеното, става очевидно защо популярността на външните щори в съвременния свят се увеличава. Понастоящем този тип системи за защита от слънцето и светлината стават все по-често използвани както в офис сградите, така и в частните домове.
Благодарение на разнообразието от цветове и формата на ламелите, външните щори позволяват оригиналното украсяване на прозорците отвън, което създава уникален вид за цялата сграда.

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

By sunnyblind  /  май 9, 2018
Всички ние, по един или друг начин, се...
Научи Повече

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

By sunnyblind  /  февруари 4, 2018
Вертикалните щори могат да се видят не само...
Научи Повече

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 22, 2018
  Предимствата на външните щори, и в случая ролетните,...
Научи Повече

 • -
венециански щори

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

Tags : 

За стопаните на дома кухнята заема важно място. Не е изненадващо, че една жена, която се запознава с нов апартамент или къща, преди всичко обръща внимание на кухнята. Можем да кажем, че кухнята е свързващата връзка на всички стаи в апартамента или къщата.
Кухнята традиционно е развила много функции. Кухнята не е само „офис на жените“.
Тук, при приемането на храна, семейството може да събира и обсъжда тези въпроси, за които все още нямат достатъчно време.
Кухнята също така до голяма степен функционира като хол. В края на краищата често каним гостите в кухнята да пият чай или просто да си поприказваме.

Начинът, по който е обзаведена кухнята ни, влияе на настроението ни, когато седнем там, да се храним или имаме гости.
Кухненският прозорец, който не се поддържа и не е декориран, със сигурност не допринася за създаването на уютна и топла атмосфера в кухнята.

При избора на щори трябва да се вземат под внимание личните вкусове на собственика на кухнята, нейния интериор и размери. Важни фактори също са: дали имате слънчева страна на сградата и дали самата кухня е тъмна или светла. Така че в една малка кухня въпросът за спестяване на свободно пространство е особено важен.
При избора на щори трябва да имате предвид фактори като: размер на прозорците, площта на кухнята – колко голяма е тя и колко интензивно приготвяте храна, разстоянието от прозореца до масата.


Хоризонтални щори или широко известни като Венециански щори


Вътрешни венециански щори

Вътрешни венециански щори


Хоризонталните щори също понякога се наричат венециански щори. Те се състоят от хоризонтално разположени ламели. Можете да фиксирате щорите на тавана или на стената. Широчината на ламелите е средно от 2 до 5 см. Те са достатъчно силни, за да издържат на силните пориви на вятъра, когато прозорецът е отворен. Венецианските щори могат да бъдат изработени и от дърво. Лесно се почистват с влажна кърпа, което е много важно за кухнята.


вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори


Вертикални щори


щори вътрешни

вертикални щори


В сравнение с хоризонталните щори вертикалните щори са неустойчиви на силни ветрове. Вертикалните щори предлагат по-голям избор на цветове, така, че лесно може да намерите подходящият за вас.. Някои от платовете за вертикални щори са импрегнирани, така те не позволяват натрупването на прах по щората. Неудобството при тях е, че не могат да се фиксират в долния край и обемът им е по голям. Но вертикалните щори ви дават възможност да избирате най-различни картини, който могат да бъдат щамповани върху щорите.  Ако трябва да създадете наистина уникална картина, тя ще се определя от редица изисквания и общата цена ще се увеличи.


вертикални-щори вертикални-щори вертикални-щори


Плисе щори


плисе щори

Плисе щори


Плисе щорите получават това име благодарение на формата наподобяваща акордеон. Те се различават с огромен брой форми и размери, което ги прави подходящи и за кухни с нестандартни форми на прозорците. Плисе щорите ви дават възможност за индивидуален дизайн. В зависимост от материала или настройката, можете или да блокирате напълно светлината, или да я пропуснете само частично. Лесни за поддръжка, плисе щорите имат възможност да се почистват с вода и препарат, виж статията:  ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

 


плисе щори плисе щори плисе щори


 

 

Римски щори


римски щори

Римски щори


Римските щори са един интересен и различен интериорен слънцезащитен продукт, когато се вдигат, се набират по интересен начин придавайки интересен дизайн на помещението. Те могат да бъдат изработени с плат по ваш избор, подбран според интериора на вашата кухня. Римските щори са изключително елегантни, лесни за поддръжка и могат да бъдат монтирани на всякакви прозорци. Едни различни щори – римски щори.


римски щори римски щори римски щори


Роло щори Ден и Нощ


 

щори ден и нощ кухня

Щори Ден и Нощ


Роло щорите Ден и Нощ също като вертикалните щори се изработват от текстилен материал, което позволява изработка в различни цветове. Тази разновидност на обикновените роло щори, е доста интересна и добре проектирана. Дава ви възможност да регулирате осветеноста в помещението или да откриете прозореца напълно. Наричани още зебра щори заради редуващите се прозрачна с плътна ивици, щорите Ден и Нощ се вписват идеално в почти всяка кухня.


щори ден и нощ щори ден и нощ щори ден и нощ


  Разбира се избора е лично ваш, важното е да се съчетае практичното с красивото излъчване, но без да подценяваме важните неща. Който и модел щори да изберете интериора на вашата кухня ще е подобрен, както и атмосферата вътре в помещението.


Материалите от които са изработват щорите са следните:


материали за щори

Материали за щори


 1.  Плат.  Римските щори, вертикалните щори, роло щорите, плисе щорите се изработват от плат. В сравнение с други материали, те са най-малко подходящи за кухнята , защото абсорбират миризми и се почистват по-трудно.
 2. Метал. Най-често – това е алуминий, другите метали не са подходящи за вътрешна употреба. Алуминиевите щори са леки, издръжливи и устойчиви на мръсотия. Не абсорбират миризмата и се почистват лесно.
 3. Дървото. Уютен „дом“ материал приближаващ ни до природата.
 4. Пластмаса. Пластмасовите щори не абсорбират миризмите, почисват се лесно, устойчиви са на влага и високи температури. На практика те не реагират на дългосрочно излагане на слънчева светлина и не се деформират. При избора на евтина бяла пластмаса те могат да станат жълти с течение на времето.

Ако все още не сте взели решение, разгледайте техничестките харектеристики на различните модели щори в нашият сайт: щори.com


КАК И ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЛИСЕ ЩОРИ?

By sunnyblind  /  май 23, 2018
Пазарът на стоки за обзавеждане на жилището непрекъснато...
Научи Повече

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

By sunnyblind  /  февруари 19, 2018
През последните години богатият избор на роло щори...
Научи Повече

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

By sunnyblind  /  февруари 4, 2018
Вертикалните щори могат да се видят не само...
Научи Повече

Търсене

Facebook