Archives

 • -

РАЗЛИЧНИ МОДЕЛИ КОМАРНИЦИ ЗА ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ

Етикети :

На тези, които страдат от постоянни атаки на комари и мухи в своя дом,  е пределно  ясна положителната ползата на комарниците. Това е почти невидима домашна защита , тънка, но мощна бариера, която няма да пропусне насекомите, пухчетата от тополите или листа от дърветата. Освен това, при избора на специална мрежа, вие ще защитите домашните си любимци – така вече не трябва да се притеснявате, че вашият домашен любимец случайно ще падне от прозореца.
комарници
Ако си задавате въпросите, как да изберем мрежата против комари, какви модели има и какви са техните предимства и недостатъци?
Ние ще се опитаме да ви запознаем с някои от най-използваните модели комарници.

ВИДОВЕ МРЕЖИ ПРОТИВ КОМАРИ

Чрез метода за закрепване и изграждане на мрежи против комари те се разделят на следните видове:

 • Статичен комарник;
 • Комарник на панти;
 • Ролетни комарници;
 • Плисе комарник;

 

Комарниците също се различават по отношение на материала на производство.

Статичен комарник

комарници

Той е евтин и надежден. Широко използван, той е познат на почти всеки и присъства в почти всеки дом на онази част от прозорците които не се използват често. Точно с това, че няма движещи механизми е доста надежден.

Рамката се изработва предимно от алуминий  Алуминиевата рамка е надеждна и издръжлива при различните атмосферни условия. Профилът на рамката трябва да бъде гладък, без драскотини и дефекти. Мрежите от този тип могат да се поставят не само на пластмасови прозорци, но и на дървени.

Мрежи против комари на панти

комарници

Добър вариант за монтаж на балконската врата, но често се използват за монтиране на отвори за прозорци. Мрежа от подобен дизайн се отваря като конвенционална врата. Тя е удобна за използване, позволява бързо и лесно освобождаване на отвора, когато се нуждаете от повече въздух или светлина, но когато е отворен заема голямо пространство, което трябва да се вземе под внимание.

Ролетна мрежа против комари

комарници

Най-добрият вариант за прозорци, от гледна точка на удобството, е именно ролетния комарник . Принципът на тяхната работа е нещо подобно на роло щорите : този модел комарник затваря отвора на прозореца, но ако е необходимо да се отвори, с едно движение се освобождава и той автоматично се навива в кутията. Работата с такава мрежа е много по-лесна, отколкото при варианта на панти, осигурява по-голяма мобилност и изглежда страхотно.

Дизайнът включва водачи, кутия и дръжка и за опростяване на повдигането и спускането на мрежата в кутията, пружината е скрита. Грижата се свежда до периодично измиване с влажна гъба.

Плисе комарник

комарницикомарници

Нагънатата мрежа тип плисе се отваря във всяка посока, хоризонтално и вертикално. Профилът е изработен от алуминий и е изключително здрав и това е гаранция, че мрежата няма да се деформира и няма да се счупи.

Основните предимства на комарниците от този тип включват следното:

 • липса на пружини за затваряне;
 • висока устойчивост;
 • бърз и лесен монтаж;
 • разнообразие от опции за дизайн;
 • липса на праг.

Сгъването се извършва по протежение на нагъващите се ивици и това позволява значително да се спести място, ако в определен период няма нужда от защита от насекоми. Отделно предимство може да се счита, че този модел комарници няма фиксиращи пружини, затова е много удобно да ги използвате за всякакви отвори.

 

Това накратко са някои от моделите мрежи против насекоми, обикновеният но надежден статичен комарник, комарник на панти – идеален за балконската врата, най-практичното решение за прозорци – ролетни комарници и иновативният и широко приложим плисе комарник.


 • -
тенти

ПОЧИСТВАНЕ НА ТЕНТИ И СЕННИЦИ

Тентите са перфектния избор, ако обичате да се наслаждавате на красивите дни, без да се налага да се излагате на суровите слънчеви лъчи. Като всеки един продукт който се използва на открито, тентите ще започнат да се замърсяват и в последствие да се захабяват, ако не ги почиствате правилно. Обикновено ще се нуждаете само от почистващ разтвор, четка, вода и стълба, за да извършите почистването. Независимо дали вашата тента / сенник е с акрилен плат или винил, правилното почистване ще ги запази в добро състояние,  за да могат да изпълняват слънцезащитните си функции за по-голям период от време, като визуално ще изглеждат като нови. Почистването е приложимо при различните модели – тенти / сенници.

Да се захванем с почистването на платнището

1. Почистване на акрилен плат

тенти почистване

Почистване на сенник с разтвор от сапун и вода

 • Смесете вода и сапун. Напълнете кофа със студена или хладка вода. Изсипете 100мл. течен сапун – използвайте препарат за деликатни или бебешки дрехи, нали искаме да почистим само мръсотията без да избледнява плата. Разбъркайте разтвора в кофата, докато се получи хомогенна смес с пяна.

Не използвайте перилен препарат вместо сапун за пране. Детергентът е твърде силен.

тенти

 • Ползване на стълба. Ако тентата ви е на високо, ще трябва да използвате стълба. Стълбата трябва да е подходящ размер за височината на тентата. Позиционирайте стълбата правилно и не забравяте да я обезопасите.

тенти почистване

 • Премахнете остатъците. Отстранете колкото се може повече грубата мърсотия от тентите, преди да използвате почистващия разтвор. Свалете паяжините, листата и всичко останало, което е на тента. Можете да използвате метла или четка, за да почистите.

сенник

 • Почистете с четка и разтвор. Първо, ще трябва да намокрите тента с бутилка спрей или градински маркуч. След като направите това, потопете четката за почистване в почистващия разтвор. След това използвайте четката, за да нанесете разтвора върху тентата с кръгово движение.

– Почиствайте на части и изплаквайте, не нанасяте сапунения разтвор върху цялата повърхност, за да не изсъхне в единия край докато вие обработвате другия.

измиване-на-сенник

 • Изплакнете тентана. Използвайте градински маркуч, за да изплакнете тентата / сенникът от сапунения разтвор. Ако нямате маркуч на разположение, можете да напълните чиста кофа с вода и да я излеете на тентата. След като я изплакнете напълно,оставете тентата да изсъхне.

 

2. Измиване на тента с винил

препарат-за-почистване-на-тенти

 

 • Използвайте почистващ препарат.  Ако почистващият препарат е в бутилка спрей, напръскайте равномерно върху цялата тента. Започнете с нанасянето на почистващият препарат в долната част на тентата и постепенно нанасяте нагоре. Почистващият препарат работи най-добре, ако не намокрите тента, преди да го използвате.

– В зависимост от височината на тента, може да се наложи да използвате стълба, за да приложите почистващият препарат.

– Не използвайте абразивен почистващ препарат. Абразивните почистващи средства използват триене, за да свалят мръсотия, пясък и други частици.

тента почистване

 

 • Изтъркайте с гъба. Можете също да използвате четка с мек или средно мек косъм, в никакъв случай не използвайте твърда четка. Започнете да почиствате тентата, докато почистващият разтвор е все още влажен. Изтрийте всяка част от тента.

измиване-на-сенник

 • Изплакнете с градински маркуч. Използвайте градински маркуч или кофа с вода, за да изплакнете почистващият препарат. Уверете се, че сте го изплакнали напълно. Оставете да изсъхне.

– Не упражнявайте натиск докато миете тента. Измиването под напрежение може да причини повреда.

 

Почистване на металните части на тентата / сенникът

сенници

 • Намокрете конструкцията на тентатаИзползвайте маркуч, за да намокрите цялата конструкция, преди да започнете да почиствате. Ако не разполагате с маркуч, можете да използвате кофа с вода или бутилка спрей за изпълнение на задачата. Уверете се, че тентата е все още мокра, преди да приложите почистващия разтвор

 

 • Смесете вода и препарат. Напълнете кофата с вода. Потърсете разтварящ се препарат, който е за почистване на метал / алуминий. Най-добре е да си купите разтворител, който е произведен специално за почистване на метал / алуминий, защото един общ почистващ препарат може да не ви свърши работа. Излейте препарата във водата. Количеството препарат, който ще използвате, зависи от препоръката на производителя, затова проверете етикета за инструкции.

 

 • Изтъркайте тента. Потопете четка в разтвора за почистване. Започнете да търкате тентата. Продължавайте да търкате, докато не почистите цялата конструкция.

 

 • Измийте почистващия разтвор. Използвайте градински маркуч и изплакнете тантана. Уверете се, че сте изплакнали всяка част, на която сте използвали почистващия разтвор.

– Не забравяте да почистите и стената ако върху нея е попаднал от почистващия разтвор.


 • -
щори

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Етикети :

Всички ние, по един или друг начин, се изправяме пред необходимостта да украсим нашите прозорци. Било то, за защита от пряка слънчева светлина, любопитни погледи, за създаване на уютна атмосфера или хармоничен завършен вид на нашия дом. Един от най-удобните и популярни варианти за декорация на прозорци, без съмнение, са разнообразието от щори.
Тук идва въпроса, какви да бъдат те и познаваме ли този продукт?

В тази статия сме се постарали да ви дадем повече информация за продукта, различните модели, материали и характеристики на различните щори.

Съдържание

 

Щори, които някога са били атрибут на скучните и сиви офиси (история на щорите), сега се използват активно за интериорен и екстериорен дизайн на апартаменти и къщи. Те заемат малко място, отлично изпълняват функцията за защита от слънце и любопитните очи, и най-важното е, че може да придадът уникален дизайн на сградата отвън, с избора на ефектните външни ламелни щори или невероятна атмосфера и романтично усещане с избора на  фото-щори.

На купувача днес се предлагат щори с различни дизайни, материали и цветове, а широката гама се превръща в истинско изтезание за неподготвен човек.
По-добре е да се информирате и да бъдете готов за покупка, така ще имате по-голяма увереност и познания как да  изберете щори за вашия дом, какви са предимствата и недостатъците на различните видове, и коя опция за модел е най-добра във всеки отделен случай.

 щори инфо№1. ПРЕДИМСТВА И ВИДОВЕ ЩОРИ

Съвременните щори, независимо от дизайнерските особености, имат следните предимства:

 • икономично пространство и лек дизайн;
 • практичност и лекота на използване;
 • функционалност;
 • широки възможности за регулиране на потока слънчева светлина;
 • лесна поддръжка;
щори

Вертикални щори


Щорите уверено се конкурират с обичайните завеси и пердета и често печелят в това състезание. Освен това, за запазването на пространство на балкона, това е почти единственият подходящ вариант.

Свикнали сме, че щорите се състоят от тънки ламели, свързани помежду си. В зависимост от вида и начина на монтаж, щорите са разделени на вертикални и хоризонтални . В допълнение, група от щори често включва текстил, в които вместо ламели се използва парче плат, като роло щори и плисирани щори.

щори

Вертикални щори


щори инфо

№2. МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЩОРИ

За производството на щори могат да се използват следните материали:

 • пластмаса;
 • метал;
 • плат;
 • дърво;

Възможна е и мултифункционална опция , когато два или повече материала се комбинират едновременно. Дизайнът и видът на използвания материал значително влияят върху характеристиките и обхвата на щорите.

щори

щори


Възможна е и мултифункционална опция , когато два или повече материала се комбинират едновременно. Дизайнът и видът на използвания материал значително влияят върху характеристиките и обхвата на щорите.

Пластмасови щори

Пластмасовите щори са широко , използвани в кухни , балкони , бани и дори дневни . Пластмасата се използва за създаване, основно, на хоризонтални щори и сред основните й предимства са :

 • ниска цена;
 • хигиенични и лесни за подръжка;
 • Възможност за оцветяване във всякакви цветове;
 • устойчивост на влага и слънчева светлина;
щори

Вътрешни хоризонтални щори с PVC ламели


Някои обаче признават, че пластмасата не е естетически приятна за домашна употреба, но това е въпрос на вкус. Останалите недостатъци са свързани с материал с лошо качество, който може да стане жълт, да се деформира на слънце и да се счупи.

 

Щори от плат

По популярност,  щорите от плат се нареждат далеч пред тези изработени от пласмаса. Тъканта се използва за създаване на роло щори и щори Ден и Нощ, вертикални щори, римски щори, плисе и дует щори, щори тип „японска стена“.

Плата за производството на такъв вид щори е предимно полиестер, който е плътен, устойчив на изгаряне и лесен за почистване.

щори

Щори от платПроизводителите обикновено покриват тъканта със специални импрегнации, които предпазват щорите от изгаряне, прах и миризми, така че, грижата за щората спада до минимум. Ламелите на вертикалните тъкани щори могат да бъдат с различни височини и форми, така че да могат да оформят всеки отвор на прозореца и да го направят оригинален. Те могат да бъдат всякакви цветове или шарки, а на обратната страна  щорите от плат могат да имат специално покритие, което да не позволява преминаването на светлината – добре се вписват в спалнята.

 

Дървени щори

Ако трябва да изберете щори за интериора но искате да запазите естетиката в дома си, може да се ориентирате към класическите венециански щори изработени от дърво. Основните им предимства са :

 • красив външен вид, благодарение на естествения материал – дърво;
 • екологична съвместимост;
 • способността да ги поддържате в отлична форма;
 • издръжливост;
щори

Дървени щориДървото е подходящо за хоризонтални щори. Може да се използва повече или по-малко скъпи дървени материали (корк, канадски Basswood, боядисан бор) или ценните (венге, розово и червено дърво). Цената във всеки случай е няколко пъти по-висока от тази за аналозите от пластмаса и плат. Евтините дървени щори са крехки и скоро ще започнат да избледняват на слънце и ще настъпи промяна на цвета. Живота на качествените дървени щори ще продължи дълго и няма да се поддава на влиянието на температурата. Мокро почистване на дървесината е противопоказно – подходящо е само забърсване със сух парцал или четка. От дърво е по-добре да не се правят големи щори – те ще изглеждат масивни/тежки и трудни за ръчно управление – вдигане/спускане.

 

Метални (алуминиеви) щори

Металните щори са обикновено изработени от леки метали като алуминия . Това е евтиният вариант които обикновено се използват в производствени сгради, но също така са приложими в кухни и всекидневни, таванско помещение или сгради с високотехнологичен стил. Ламелите могат да бъдат перфорирани, за да създадат необичаен светлинен ефект.

Предимствата включват лесна поддръжка, устойчивост на UV, влага, огън. Основният недостатък е ,че подлежат на лесна деформация, но пък цената им – е ниска.

щори

Вътрешни хоризонтални алуминиеви щори


щори инфо

№3. ХОРИЗОНТАЛНИ ЩОРИ

Кои щори да изберете за отваряне на малък прозорец? Определено хоризонталните са за предпочитане. Тяхната универсалност се крие във факта, че те могат да се използват за прозорци с почти всякакви размери и дори за наклонени тавански прозорци или нестандартни форми.

Предимства :

 • заемат минимално пространство;
 • възможности за регулиране на слънчевата светлина, тъй като хоризонталните лайстни се въртят до желания ъгъл. Щорите могат да бъдат отворени до желаното от вас ниво, до пълното откриване на прозореца;
 • проста инсталация и разнообразие от възможности за монтаж: върху крилото на прозореца, в отвора на прозореца, над прозореца;
 • голям избор от материали;
 • Лекота при управление;

щори

Хоризонтални щори


Основен минус е лесната деформация на тънките ламели изработени от пластмаса или алуминий, високата цена на варианта произведен от дърво.

щори инфо

№4. ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

Вертикалните щори най-много приличат на добре познатите ни завеси, могат да бъдат направени  от плат или с вертикални алуминиеви ламели. Дизайнът е система от вертикални ламели, които са фиксирани в горната част на корниз/греда , а по-долу са свързани с пластмасова или метална верижка. Широчината на ламелата обикновено е 89 или 127 мм: при по-големи помещения се използват широките ламели, при малки – тесните ламели ще изглеждат по-хармонични. Дължината може да бъде до перваза на прозореца или до пода.

Предимства :

 • отличен външен вид;
 • разнообразие от дизайн;
 • практичност и дълготрайност;
 • Простота в управлението;

щори

Вертикални щори


Недостатъци в тези щори на практика почти няма, но може да се намери такъв с факта, че те не са съвсем компактни.

щори инфо

№5. ЩОРИ С КУТИЯ И ВОДАЧИ

Такъв модел имат обикновените роло щори и щори Ден и Нощ . В основата на дизайна е кутия, която е здраво закрепена към крилото на прозореца и в която се крие навитият плат. Системата е специално проектирана за да бъде максимално компактна. Щорите са изработени от пластмаса и плат.

Тъй като монтирането на щорите се извършва близо до стъклото, светлия отвор се запазва. Щорите не влияят на свободното отваряне на отваряемите крила на прозорците и вратите, тъй като те са здраво закрепени към тях.

щори

Щори


щори инфо

№6. РОЛО ЩОРИ И ПЛИСЕ ЩОРИ

Роло щорите могат да се категоризират към хоризонталните щори. Тук, вместо ламели, се използва непрекъснато парче плат : при навиване се навива върху тръбна ос и напълно се освобождава отвора на прозореца, а в разгънато състояние напълно се покрива. Чрез управление на височината на платното можете да постигнете желаната степен на осветеност. Тъканта може да бъде всеки цвят, бродиран с мъниста, камъни, има оригинален дизайн, а с такива възможности щорите ще бъдат истинска декорация. От предимствата отбелязваме компактността, отличния външен вид и лекотата на контрола, но е по-добре да не се допуска продължително излагане на опушване/сажди и силни миризми.

щори

Роло щори


 

Плисе щорите също са изработени от плат, а понякога от хартия, които специални машини  обработват с образуването на хоризонтални гънки придавайки плисираната му форма, от където идва и името – плисе щори.Този вид щори са компактни и се инсталират предимно в светлия отвор на прозореца и основното предимство е възможността за изпълнение на сложна конфигурация с нестандартни размери и вид прозорци.

щори

Плисе щори


щори инфо

№7. РАЗМЕР НА ЩОРИТЕ И НАЧИН НА МОНТАЖ

Размерът на щорите зависи не само от параметрите на отварянето на прозореца, но и от избрания тип конструкция и от характеристиките на инсталацията. За да бъде всичко  наред.

Хоризонталните щори могат да бъдат фиксирани :

 • на крилото. Ширината на щорите трябва да бъде 30 мм по-голяма от ширината на стъклото. Дължината съответства на дължината на самия прозорец, но е по-добре да се отдели от него 1,5-2 см, така че щорите да не лежат на прозореца;
 • в отвора. Измерванията се извършват в няколко точки, като отворът на прозореца може да бъде малко по-различен от идеала;
 • на стената. Ширината трябва да е поне 10-15 см по-широка от отвора на прозореца, дължината се избира по свое усмотрение;
 • на тавана. Ширината и височината са по желание на клиента, важното е да покрива прозорец от всички страни.
щори

Монтаж на хоризонтални щори


Вертикалните щори се монтират както следва:

 • в отвора. Ширината на щорите в този случай ще бъде равна на ширината на отвора минус 2 см, от дължината на отвора се спада 1 см;
 • на стената. Широчината на щорите трябва да бъде по-широка от отвора на прозореца с 10 см или повече. Дължината зависи от това дали ще са до перваза или до пода, но между подовата настилка и щорите е по-добре да оставите около 5 см;
 • на тавана . Широчината на щорите задължително надвишава ширината на прозореца с 10-15 см, а дължината се определя като при монтажа на стена.. Когато перваза на прозореца е равен на стената, дължината трябва да бъде поне 5 см повече от разстоянието от тавана до перваза на прозореца или може да е равна на височината на помещението минус 5 см;

щори

Монтаж на вертикални щори


Когато конструкцията е монтирана на стена, таван или в прозоречен отвор, използвайте самонарезни винтове.

щори инфо

№8. УПРАВЛЕНИЕ НА ЩОРАТА

Управлението на щорите може да бъде:

 • ръчно най-простият, най-евтиният и най-често срещаният вариант. За този тип управление се използват манивели, верижки и въжета. Важно е само достъпът до системата за управление да е колкото е възможно по-удобен;
 • дистанционното управление осигурява наличието на електрическо задвижване с мотор инсталиран в щората, бутони и пулчета за дистанционно управление. Тази опция е за обемисти тежки системи, когато грдата/корниза е твърде високо или когато достъпът до прозореца е труден;

система умна къща“ ще позволи отваряне и затваряне на вашите щори с предварително зададено време, без човешка намеса.

щори

Щори с автоматика


щори инфо

№9. ЩОРИ ЦВЕТОВЕ

Дизайнерите използват няколко основни принципа за избор на цвят на щорите:

 • в тона на стените, по-точно няколко нюанса по-тъмни или по-леки – това е изгоден избор;
 • в тон на мебели или текстил– това решение ви позволява да създавате много интересен и стилен интериор;
 • контрастиращ оттенък е подходящ само ако интериорът е украсен в неутрални цветове и в един цветен диапазон, тогава щорите ще станат акцент;
 • Универсален вариант , който е подходящ в 90% от случаите, е бял;
щори

Щори цветове


Не е необходимо да спрете на едноцветни щори – можете да изберете опцията с няколко цвята или дори да отпечатате снимка . Основното е, че те хармонично се вписват в интериора: колкото повече модели, текстури и цветове се използват в стаята, толкова по-здържан трябва да е цвета на щорите.

За кухнята е по-добре да изберем практически пластмасови или алуминиеви щори, за спалните подходящи са щори от плат, без значение вертикални или хоризонтални, за дневната увеличете уюта с естетическите дървени щори, в детската стая можете да използвате по-компактните и практически ролетни щори, които ви дават възможност да изберете плат с рисувани анимационни герои. Ако все пак желаете, можете да комбинирате щори с пердета и завеси, като разбира се всичко трябва да е преценено откъм дизайн, монтаж и специфика на продуктите.

щори инфо

№10. ДЕТАЙЛИ – КРАЙНОТО ДОКОСВАНЕ

Компетентният избор на щори изисква внимание към детайлите. От своето качество и изпълнение ще зависи лекотата на работа и външния вид на конструкцията на щората. Обикновено щорите са оборудвани с такива аксесоари:

 • Корниз/греда– елементът, към който са прикрепени щорите. Изработени от алуминий или дърво, пластмасовите аналози са с кратък живот. При роло щори гредата се заменя с метална тръбна ос, върху която се навива тъканта;
 • Куки/колички– елементи за закрепване на ламелите на вертикални щори към корниз/греда, обикновено са изработени от пластмаса;
 • Верижка за управление използва се за управление на роло щори, щори Ден и Нощ, вертикални щори;
 • Тежестите се използват във вертикални щори, роло щори и щори Ден и Нощ, за да държат плата опънат;
щори

Щори


Може да се използват допълнителни елементи , например ергономична дръжка или декоративна лента. Всички метални части трябва да са хромирани или поцинковани. Елементите на аксесоарите са закрепени така, че ако е необходимо, те лесно могат да бъдат заменени, цветът им е възможно най-близък до цвета на щорите.

 

И накрая, след инсталация задължително тествайте новите ви щори, отварянето и затварянето им 10-15 пъти подред ще ви покаже крайния резултат на продукта и инсталацията. Качественият продукт ще работи гладко, без да ви затруднява или скърца.

щори

Вътрешни щори


Начало↑
 

Както забелязахте тези 10 съвета се отнасят за вътрешни щори. Ако вие желаете нещо повече от слънцезащитната функция на вътрешните щори и искате да разберете повече за видовете и различни модели външни щори, прочетете нашите статии:


 〉 ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ


 〉 УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ


Подобрените роло щори Ден и Нощ
Вътрешни щори
By sunnyblind / февруари 19, 2018

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

През последните години богатият избор на роло щори...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече

 • -
сенник за тераса

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

Етикети :

Какъв сенник/тента бихте избрали за терасата или верандата

Днес думата „сенник“ има много по-широка концепция, отколкото преди няколко години. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални или хоризонтални рамки и чупещи рамена, предназначени да защитават от слънчева светлина и горещина, сега също се наричат сенници или тенти. Благодарение на своя широк функционален спектър, както и възможността за значително декориране на прилежащите територии, тези навеси с възможност за сгъване и разпъване са спечелили широка популярност.

Предпочитано място за прекарване на време, където може да се насладите на открито вкъщи, е терасата или верандата.

Размерите на тентите могат да бъдат точно съобразени с вашите нужди, а огромните естетически варианти ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия вкус. Тентите за балкони придобиват все по-голяма популярност и предлаганите модели са се усъвършенствали като начин на монтаж и управление.

сенник за тераса

Сенници и тенти за тераси и веранди са възможност да се даде на сградата благороден облик и в същото време рационално използване на прилежащата територия. В зависимост от желанията и финансовите възможности на собствениците на къщата има много различни варианти за избор на тента за терасата и верандата. Обмислете всички възможни варианти за поставяне на сенници, техните предимства, недостатъци и характеристики.

Каква е разликата между обичайния навес и тентата? Докато обикновеният навес има твърда, неподвижна фиксирана рамка, нивото на отваряне на тентата може да се регулира по желание.

Тенти и сенници за веранда или балкон – избор на материал

Най-често срещаният материал, използван за производството на сенници и тенти е акрилният плат. Притежавайки отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятъра и  слънцезащитни характеристики, тази тъкан има естетически и елегантен вид. Освен това температурите, позволяващи употребата на акрил, са много широки.

PVC материалът – друг начин за проектиране на тента. Гладката, гланцова повърхност ще украси идеално вашата домашна територия и е много лесна за почистване. Освен това е възможно най-ниско бюджетния вариант.

PVC-то има висока якост, така че и в случай на натрупване на сняк навесът няма да  увисне. Диапазонът на допустимите температури на употреба е много широк – от -30 до 50 ° С

тента


Моделите сенници и тенти за тераси и веранди

Сенниците и тентите за тераси и веранди са различни  в зависимост от механизма на проектиране, начинът на управление.

Балконски сенник

балконски сенник

Тента за балкон

Ще започнем с Балконският сенник, както подсказва и името му този сенник/тента е предназначен именно за тераса. Той е така проектиран, че се оказва най-бюджетния вариант за вашият балкон. Но ако става въпрос за веранда, то приложението му не е много подходящо. Състои се от алуминиева конструкция с водачи по които се вдига и спуска платното, минималният наклон на водачите трябва да е 15 градуса. Точно поради тази причина не е възможен монтаж на всяка веранда.


Конзолен сенник чупещо рамо

тенти

Сенник с конзоли

Друг често избиран модел е конзолен сенник чупещо рамо. Този вариант на тента, е изключително удобен и практичен. Предлага възможност да се регулира наклона, като максималното е 85 ° а възможноста за издаденост е над 3м. Особеното при него е, че ако искате да обхваща пълната ширина на терасата или верандата, ще трябва да се съобразите с някои технологични изисквания, тъй като захващането на сенника за стената или тавана става с конзолите намиращи се в двата края на тентата.


Сенник чупещо рамо моноблок

тенти за тераси

Тента с допълнителен профил „квадрат“

 

Третият вариант който ще Ви предложим е сенник чупещо рамо – моноблок. Като цяло разликата му от конзолния сенник за начинаещ притежател на тента, е почти незабележима! А всъщност доста се различават, този вариант на тента позволява по голям размер и повече рамена. Основната разлика е, че има допълнителен профил наречен „квадрат“ на който се захващат чупещите рамена които опъват/сгъват платнището. При него нямаме ограничение при монтажа както при конзолния сенник, тъй като се монтират първо монтажните планки в които се поставя въпросният квадратен профил. Тук обаче, идва и минуса! При този вариант на тентата, настройката на наклона на рамената може да е до 45° . Както при конзолния така и при сенник моноблок, има вариант за автоматизация с монтирането на ел. мотор и допълнителни сензори за слънце и вятър.


Сенник тип „Кошница“

сенници

Тента „кошница“

Още един вариант използван за балкона е сенника тип „кошница“. Този вариант на тента е доста различен и специфичен спрямо останалите предложения. Представлява алуминиево скеле задвижвано чрез ролкова система, управлявана с въже. Тук ограничението е, че е възможен само стенен монтаж и височината на сеника е равна на издадеността. Подходящ е за издадени тераси без навес.


Вижте още допълнителна информация за различните модели – тенти и сенници.


 • -
външни хоризонтални щори

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

Интересни факти за външни венециански щори познати ни като външни хоризонтални щори

Проблемът със защитата от слънчевите лъчи във връзка с глобалното затопляне става все по-актуален. Всяка година се появяват нови технологии за справяне с този проблем. Ако сте на закрито в горещ слънчев ден (независимо дали сте в апартамент, селска къща или офис), искате в помещението да е комфортно и хладно. С този проблем външните венециански щори могат да се справят лесно , те създават благоприятни климатични условия в стаята и придават модерен външен вид на фасадата.

 венециански щори


За светлината и дизайна като игра

Външните венециански щори имат уникален дизайн, който придава декоративен щрих към стила на вашият дом,
независимо от това дали е съвременен или традиционен.
За хора, които обичат светлината и желаят да си поиграят с вариациите на отенъците,
външните венециански щори стават начин на живот.

венециански щори

Характеристики и монтаж на външни венециански щори

За да се създадат благоприятни условия в помещението, все повече се използват външните щори. Конструкцията на външните венециански щори се състои предимно от хоризонтално разположени ламели, които се управляват от въжена стълбица както при вътрешните хоризонтални щори. Тук ламелите са по-големи и с различна форма, те биват предимно C-образни, Z- образни, S- образни и още няколко не толкова известни варианта. Има два варианта на странично водене на ламелите, странично водене с алуминиев водач или стоманен кабел.


венециански щори   венециански щори  венециански щори

 

 


Монтирането на външни щори допринася за гладкото регулиране на нивото на естествената светлина, както и за предпазване на помещенията от негативните ефекти на прекомерната топлина. Не е тайна, че дълготрайността на работата на продукта директно зависи от качеството на производството на всички части заедно с качествено извършен монтаж.

външни хоризонтални щори

Външни венециански щори


Монтажът на външни венециански щори има свои собствени характеристики и особености. Препоръчително да се извърши от професионалисти, тъй като са достатъчни и най-малките отклонения при изпълнение, за да се наруши пълната функционалност на външните венециански щори, а те никак не са малко. За монтаж на външни венециански щори се използват специални крепежни елементи, които са устойчиви на корозия и атмосферни влияния, което влияе върху издръжливостта и надеждността на цялата система.

Резултатът от правилната инсталация на щорите е лесно и естествено отваряне и затваряне, както и оптимално регулиране на светлинния поток. Благодарение на качественото монтиране на венецианските щори наричани още външни хоризонтални щори е, че топлинните и светлинните потоци се отразяват, преди да проникнат в помещенията, което гарантира тяхната защита и намалява разходите за охлаждане на помещенията.


Управление на външни венециански щори

Управлението при външните венециански щори може да бъде ръчно с манивела или автоматизирано. При ръчното управление е ясно, че всичко е във вашите ръце и само вашата намеса може да подобри комфорта в помещението.

Но, щом стане въпрос за автоматизирани щори с ел. мотор то опциите са безгранични. На пазара съществуват достатъчно фирми за моторизация и автоматизация на външни венециански щори, което ви дава огромен избор.

Напредъка при управлението на щорите в последните години е огромен. Ако се спрете на автоматичния вариант, вие ще имате възможност да управлявате вашите щори, не само с дистанционно но дори и от собствения си смартфон. С монтирането на допълнителни сензори, вашите щори ще станат умни и автоматично ще регулират притока на слънчеви лъчи в помещението, според вашите изискавания и нагласи.

венециански щори


Предимства на венецианските щори

Както отбелязахме и в началото, с развитието на нови технологии и подобряване на качеството на живот, човешките изисквания за щори са се променили. Така че в съвременния свят вместо традиционните щори се предпочитат все повече и повече качествата на външните щори. Външните щори са също и защитна конструкция, която е монтирана отвън на прозорците или вратите. Може да се каже със сигурност, че днешните външни щори са неразделна част от съвременните енергоспестяващи продукти.

Външните щори имат следните предимства: – осигуряват ефективна външна защита срещу слънцето (60-80% от слънчевата радиация не пада дори върху стъклото на прозореца);

– не се натрупва излишната топлина между щората и прозореца;

– намаляване на разходите за охлаждане на сградите, поради намаленото използване на климатици;

– намалява значително нивото на шума в помещението, осигурявайки допълнителна шумоизолация;

– имат привлекателен външен вид и отлични възможности за декориране на жилищни и нежилищни сгради;

– допринасят за отличната защита на прозорците от атмосферните влияния

– дълъг експлоатационен живот.


венециански щори

Изхождайки от гореизложеното, става очевидно защо популярността на външните щори в съвременния свят се увеличава. Понастоящем този тип системи за защита от слънцето и светлината стават все по-често използвани както в офис сградите, така и в частните домове.
Благодарение на разнообразието от цветове и формата на ламелите, външните щори позволяват оригиналното украсяване на прозорците отвън, което създава уникален вид за цялата сграда.

щори
Щори
By sunnyblind / май 9, 2018

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече
щори
Външни щори, Щори
By sunnyblind / януари 22, 2018

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

  Предимствата на външните щори и в случая...

Научи Повече

 • -
венециански щори

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

Етикети :

За стопаните на дома кухнята заема важно място. Не е изненадващо, че една жена, която се запознава с нов апартамент или къща, преди всичко обръща внимание на кухнята. Можем да кажем, че кухнята е свързващата връзка на всички стаи в апартамента или къщата.
Кухнята традиционно е развила много функции. Кухнята не е само „офис на жените“.
Тук, при приемането на храна, семейството може да събира и обсъжда тези въпроси, за които все още нямат достатъчно време.
Кухнята също така до голяма степен функционира като хол. В края на краищата често каним гостите в кухнята да пият чай или просто да си поприказваме.

Начинът, по който е обзаведена кухнята ни, влияе на настроението ни, когато седнем там, да се храним или имаме гости.
Кухненският прозорец, който не се поддържа и не е декориран, със сигурност не допринася за създаването на уютна и топла атмосфера в кухнята.

При избора на щори трябва да се вземат под внимание личните вкусове на собственика на кухнята, нейния интериор и размери. Важни фактори също са: дали имате слънчева страна на сградата и дали самата кухня е тъмна или светла. Така че в една малка кухня въпросът за спестяване на свободно пространство е особено важен.
При избора на щори трябва да имате предвид фактори като: размер на прозорците, площта на кухнята – колко голяма е тя и колко интензивно приготвяте храна, разстоянието от прозореца до масата.


Хоризонтални щори или широко известни като Венециански щори


Вътрешни венециански щори

Вътрешни венециански щори


Хоризонталните щори също понякога се наричат венециански щори. Те се състоят от хоризонтално разположени ламели. Можете да фиксирате щорите на тавана или на стената. Широчината на ламелите е средно от 2 до 5 см. Те са достатъчно силни, за да издържат на силните пориви на вятъра, когато прозорецът е отворен. Венецианските щори могат да бъдат изработени и от дърво. Лесно се почистват с влажна кърпа, което е много важно за кухнята.


вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори вътрешни-алуминиеви-щори


Вертикални щори


щори вътрешни

вертикални щори


В сравнение с хоризонталните щори вертикалните щори са неустойчиви на силни ветрове. Вертикалните щори предлагат по-голям избор на цветове, така, че лесно може да намерите подходящият за вас.. Някои от платовете за вертикални щори са импрегнирани, така те не позволяват натрупването на прах по щората. Неудобството при тях е, че не могат да се фиксират в долния край и обемът им е по голям. Но вертикалните щори ви дават възможност да избирате най-различни картини, който могат да бъдат щамповани върху щорите.  Ако трябва да създадете наистина уникална картина, тя ще се определя от редица изисквания и общата цена ще се увеличи.


вертикални-щори вертикални-щори вертикални-щори


Плисе щори


плисе щори

Плисе щори


Плисе щорите получават това име благодарение на формата наподобяваща акордеон. Те се различават с огромен брой форми и размери, което ги прави подходящи и за кухни с нестандартни форми на прозорците. Плисе щорите ви дават възможност за индивидуален дизайн. В зависимост от материала или настройката, можете или да блокирате напълно светлината, или да я пропуснете само частично. Лесни за поддръжка, плисе щорите имат възможност да се почистват с вода и препарат, виж статията:  ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

 


плисе щори плисе щори плисе щори


 

 

Римски щори


римски щори

Римски щори


Римските щори са един интересен и различен интериорен слънцезащитен продукт, когато се вдигат, се набират по интересен начин придавайки интересен дизайн на помещението. Те могат да бъдат изработени с плат по ваш избор, подбран според интериора на вашата кухня. Римските щори са изключително елегантни, лесни за поддръжка и могат да бъдат монтирани на всякакви прозорци. Едни различни щори – римски щори.


римски щори римски щори римски щори


Роло щори Ден и Нощ


 

щори ден и нощ кухня

Щори Ден и Нощ


Роло щорите Ден и Нощ също като вертикалните щори се изработват от текстилен материал, което позволява изработка в различни цветове. Тази разновидност на обикновените роло щори, е доста интересна и добре проектирана. Дава ви възможност да регулирате осветеноста в помещението или да откриете прозореца напълно. Наричани още зебра щори заради редуващите се прозрачна с плътна ивици, щорите Ден и Нощ се вписват идеално в почти всяка кухня.


щори ден и нощ щори ден и нощ щори ден и нощ


  Разбира се избора е лично ваш, важното е да се съчетае практичното с красивото излъчване, но без да подценяваме важните неща. Който и модел щори да изберете интериора на вашата кухня ще е подобрен, както и атмосферата вътре в помещението.


Материалите от които са изработват щорите са следните:


материали за щори

Материали за щори


 1.  Плат.  Римските щори, вертикалните щори, роло щорите, плисе щорите се изработват от плат. В сравнение с други материали, те са най-малко подходящи за кухнята , защото абсорбират миризми и се почистват по-трудно.
 2. Метал. Най-често – това е алуминий, другите метали не са подходящи за вътрешна употреба. Алуминиевите щори са леки, издръжливи и устойчиви на мръсотия. Не абсорбират миризмата и се почистват лесно.
 3. Дървото. Уютен „дом“ материал приближаващ ни до природата.
 4. Пластмаса. Пластмасовите щори не абсорбират миризмите, почисват се лесно, устойчиви са на влага и високи температури. На практика те не реагират на дългосрочно излагане на слънчева светлина и не се деформират. При избора на евтина бяла пластмаса те могат да станат жълти с течение на времето.

Ако все още не сте взели решение, разгледайте техничестките харектеристики на различните модели щори в нашият сайт: щори.com


Подобрените роло щори Ден и Нощ
Вътрешни щори
By sunnyblind / февруари 19, 2018

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

През последните години богатият избор на роло щори...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече

 • -
Подобрените роло щори Ден и Нощ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

През последните години богатият избор на роло щори е впечатляващ. Съобразно декоративните качества, богатия избор и практичното приложение, те са високо ценени от клиентите. Щори Ден и Нощ , които също се наричат  Зебра щори, предоставят възможност за неограничено ползване в интериора.

Щорите Ден и Нощ са много модерна алтернатива на хоризонталните щори и доста различни от останалите модели щори. Щорите могат да бъдат позиционирани така, че двете ленти нагласени по определен начин,  да ви позволят пълен контрол на светлината по ваша преценка.

Нагласете щорите, като подравнявате тъмния плат(ивица), за да позволите на дневната светлина да влезе в стаята. Ако нагласите тъмна ивица (плат) върху светла, то вие ще затъмните прозореца напълно. Щорите Ден и Нощ могат да бъдат чудесно допълнение към спалнята или хола.


Роло щори ден и нощ

Щори Ден и Нощ


Защо да изберем щори Ден и Нощ?

Щори Ден и Нощ Ви позволят да регулирате нивата на естествената светлина, като просто издърпате верижката. За разлика от нюансите на плата при роло щорите, щорите Ден и Нощ  позволяват в стаята да проникне повече светлина,  дори при затворено положение.

Щорите Ден и Нощ са чудесно допълнение към прозореца на всекидневната, така вие можете да отворите щората напълно или да контролирате пропускливостта на светлина в стаята.


Роло щори ден и нощ


Как да изберем щори Ден и Нощ

Дизайнът се състои от две успоредни редуващи се ленти от прозрачен и плътен плат. Роло щорите Ден и Нощ имат различни ширини на прозрачната  лента, тесни и широки непрозрачни ленти, ивици които са изместени една спрямо друга. При производството на щори Ден и Нощ се използва тъкан с мрежеста основа и плат с плътна структура. Щорите се избират в съответствие с общия дизайн на стаята.

Застъпвайки прозрачните ивици, се достига максимална осветеността на стаята. Минимално, светлината прониква, когато се застъпят прозрачните и плътни ивици тъкан.

По принцип материалът на тъканта за производство на тези щори се импрегнира, което не позволява натрупването на статично електричество и прах върху тъканта. На пазара съществуват и щори изработени с обикновени платове, което намаля крайната цена на продукта. И има антибактериална защита, благодарение на която не се появяват алергични реакции на тялото.

Тъканта обработена по този начин позволява химическо чистене, в случай на малки замърсявания се препоръчва почистването с мека кърпа или гъба със сапунен разтвор.

Пластмасата и алуминият са основните материали за производството на компонентите като кутия, водачи, верижка.

 

Монтаж на щори Ден и Нощ

Инсталирането е възможно на самия прозорец, в светъл отвор, на стената, на тавана.

Щорите се изработват според  желанието на клиента и начина на монтаж. Така, че ако е взет размер за монтаж на дограма, щорите не може да се монтират на стена, в светъл отвор или на таван. При монтажа е много важно да се спазят техническите изисквания! При перфектен монтаж… и разбира се перфектно взети размери преди това! Щорите ще покриват прозореца изцяло дори и модел без кутия и водачи.


 

ръчно управление на щора ден и нощ

Ляво или дясно ръчно на роло щори Ден и Нощ


КАК РАБОТЯТ?

Щорите Ден и Нощ  се управляват от странична верижка, която ви позволява да управлявате проникването на светлина или да можете да прибирате напълно щорите, което ви позволява пълна видимост навън. Страничните верижки имат ограничител,  който се монтира при крайно положение на напълно затъмнение и в горно пложение на напълно отворена щора.

Предимства на щори Ден и Нощ

Уникалният дизайн на щора Ден и Нощ има много положителни аспекти за купувача:

 • Позволява да се инсталират в офиси, апартаменти, къщи;
 • Лесни за работа и настройка;
 • не се нуждаете от допълнителни завеси или пердета;
 • проста поддръжка поради антистатично импрегниране на тъканта;
 • стилен и модерен дизайн.

Подобрените роло щори Ден и Нощ

Щори Ден и Нощ


Двуслойните щори Ден и Нощ, са подходящи за разнообразието в интериора, независимо дали е в дома или офиса. И богатата цветова палитра и текстура на плата, внимателно и ефективно подчертават стила и модерността на помещенията.

Те изглеждат чудесно във всеки интериор и допринасят за очарованието и практичността на една стая.

Щорите са съставени от тъкани и изглеждат много интересни, но в същото време имат функцията за регулиране на осветлението у дома. Това се постига чрез специалният дизайн на конструкцията. Разбира се, това се дължи на това, че щората се състои от прозрачни и плътни алтернативи на тъканните ленти.

За спокойствие и отмора изберете нюанси на сини и зелени тонове. Тези цветове ще ви помогнат да се отпуснете и да направите интериора по-свеж.

Дайте на къщата си лукс и просперитет, използвайки щори от златни и шоколадови цветове. Комбинацията ще привлече богатство към вашия дом.

Прочетете още〉

историа на щорите
Свързани статии
By sunnyblind / февруари 11, 2018

РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЩОРИТЕ

  През 21-ви век щорите, заедно със завесите...

Научи Повече
щори за врата и прозорец
Свързани статии
By sunnyblind / януари 21, 2018

КАКВИ ЩОРИ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА СТАНДАРТЕН ПРОЗОРЕЦ С БАЛКОНСКА ВРАТА

  Балкон – една от задължителните части на...

Научи Повече

 • -
историа на щорите

РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЩОРИТЕ

Етикети :

  През 21-ви век щорите, заедно със завесите са най-често използваните продукти които използваме, за да се скрием от слънчевите лъчи.  Щорите биват най-различни, включително венециански щори, вертикални щори, ролетни щори и много други. С вас ще разгледаме накратко историята на щорите, от самото им начало та чак до днешни времена.

Щорите в древни времена


Най-ранната информация за използването на  щори датира от вековете на номадските племена в африканските и азиатски пустини. Тези примитивни хора използвали обикновенни листове с които покривали прозорците на жилищата си, за да блокират суровото пустинно слънце.

С течение на времето много древни цивилизации са използвали щорите, за да задоволят най-важните човешки потребности – да осигурят подслон и охлаждане от слънцето, а също и да си осигурят малко лично пространство. Древните египтяни например, използвали  тръстики от могъщата река Нил, за да се предпазят от слънцето, чрез  този материал те са си осигурявали и възможност в сградата да навлезе и свеж бриз. Древните китайци предпочитали  да направят щорите от бамбук, и интересно,  бамбукът все още се използва често и за направата на щори дори днес.

Щори в средновековието и отвъд


Щори в началото


Историята на хоризонталните щори не е напълно ясна, но се вярва, че концепцията е открита преди хиляди години от египтяните, макар, че те вероятно са направени само от фиксирани ленти/ламели. След това се смята, че концепцията и предназначението се местят към Персия, Китай и Индия. Както гласи легендата, великият изследовател Марко Поло ги носи от Китай в края на 1200-те години, но това е спекулативно, тъй като той не споменава нищо подобно в своите записки. Каквато и да е истината, в началото на 1700 г. те се появяват по европейските търговски пътища, по-специално на източно италианското крайбрежие, близо до Венеция. Тези все още сравнително базови щори били повдигани и спускани с низ, свързан с редица релси. Този вид щори,  все още се използва и днес и не случайно те носят името „венециански щори“ идващо от градът  който популяризира видът. По време на колониалната епоха, венецианските щори от 1700 г. може да се видят в богатите къщи, магазини, църкви и обществени сгради, особено във Франция, Англия и техните колонии. Можем да видим това в картините и илюстрациите от тези години.


щори-история


По време на индустриалната революция, венецианските щори започнали да се произвеждат  масово и скоро станали обичайни в домакинствата в цяла Западна Европа.


щори


Ето кратка хронология на забележителната история на венецианските щори:

 • 1757 – френски занаятчия рекламира щори с регулируеми ламели
 • 1760 – Били инсталирани в църквата „Св. Петър“, Рим
 • 1767 – Англичанинът Джон Уебстър започва да ги продава от своя магазин за тапицерии във Филаделфия
 • 1769 – Едуард Беван патентова първите венециански щори, Лондон Англия
 • 1841 – Джон Хампсън изобретил механизъм за контролиране на ъгъла на венецианските щори, Ню Орлиънс
 • 1936 – Въвеждане на алуминиева венецианска щора

Проектирането на щорите преминава през основен редизайн, през 70-те години, с въвеждането на първата „алуминиева“ мини-щора „. Тази по-малка, по-лека и по-евтина версия на венецианската щора разширява пазара на щорите за  прозорци. През 80-те и 90-те години възобновяването на широките венециански щори, като моделът направени от дърво (известни ни и до днес като дървени щори), са направили хоризонталните ламелни щори по-популярни от всякога.

Модерни щори


венециански щори

Щори


През 20-ти век ние започнахме да виждаме много нови неща в ролетните щори, като се появиха различни видове и материали. Докато венецианският стил на щорите остава популярен, нараства тенденцията да се монтират  вертикални щори. Освен това римските щори също станаха популярни – те са подобни на венецианските щори като управление, но вместо да имат множество ламели, римските щори са били направени от едно парче платно.


римски щори

римски щори


В 21-ви век, вълнуващи неща се случват в света на щорите и традиционните стилове като венециански и вертикални,  бързо се заменят с ролкови щори, много от които имат автоматизирани функции, които им позволяват да се регулират чрез дистанционно управление. В някои случаи дори, е възможно венециаските щори да бъдат свързани безжично с интернет, което ни позволява да контролираме щорите чрез нашите мобилни устрийства! Тази тенденция отразява движението към автоматизация в цялото домакинство, като функции е възможна моторизация и на външна тента, осветителни системи и още много други, които се контролират чрез автоматизирана технология.

щори
Щори
By sunnyblind / май 9, 2018

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече
щори
Външни щори, Щори
By sunnyblind / януари 22, 2018

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

  Предимствата на външните щори и в случая...

Научи Повече

 • -
вертикални щори от плат

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в офисите. Сега те могат да се видят не само в обществени помещения, но и в уютни апартаменти и украсяват къщата дори по-добре от най-красивите завеси. Вертикалните щори се използват от офиси и лечебни заведения до обикновени жилищни сгради поради тяхната практичност и естетически свойства. Вертикалните щори са конструирани така, че да са удобни за управление. Днес разнообразието от материали, цветове, текстури и конфигурации е толкова широко, че не е трудно да се изберат вертикални щори за всеки интериор.


вертикални щори


 Много широките просторни прозорци могат да бъдат трудни за покриване. Вертикалните щори,  предлагат чудесна опция за покриване на прозорци, но те ли са най-добрият вариант за вас? 

Предимства на вертикалните щори

Тук възниква въпроса каква е разликата на вертикалните щори от хоризонталните? Освен тази , че ламелите са разположени вертикално, а не хоризонтално.

Основните разлики са няколко:

 • Естетични качества. Ако хоризонталните щори се различават с прост и изчистен дизайн, вертикалните щори декорират не само прозореца а цялата стая .
 • Възможност за покриване на голяма площ с един корниз (релса). Хоризонталните щори обикновено се състоят от тесни ламели и са предназначени за монтаж директно на  прозореца. Вертикалните модели имат различни широки ламели и лесно покриват площта на големи прозорци, арки и входове.
 • Разнообразие от материали за производство. За разлика от хоризонталните щори, които са направени предимно от алуминий, вертикалните щори се изработват от алуминий и текстил.
 • Широка гама от цветове и текстури. Щорите с текстилни ламели ви предлагат голямо разнообразие от платове, текстури и цветове. Те могат да бъдат гладки или релефни, едноцветни или с различни цветове на ламеките.

цветове на вертикални щори


 • Лесни за употребаПри отворени вертикални щори те се събират в двата края на прозореца, а не в горния край както при хоризонталните. Така те  продължават да бъдат декоративен елемент. Хоризонталните събрани в горния край на прозореца, не играят декоративна роля.
 • Практичност. Вертикалните щори са по-широки от хоризонталните, те са по-лесни и по-бързи за почистване от прах. Тъканните варианти не изискват хигиенни процедури, тъй като те вече са импрегнирани със специален състав, който не позволява натрупването на прах. Но ако все пак възникне необходимост от почистване на щорите, ламела може да се измие.
 • Управление. Многофункционалността на вертикалните щори е друго голямо предимство. Имате възможност не само да отворите щората напълно, но и с регулиране градуса на ламелите да позволите да влезе толкова светлина колкото желаете.
 • Ефективен печат на снимки. Вертикалните щори позволяват да поставите снимка с висока резолюция върху тях, и по този начин да създадете съвсем ново настроение в дома си.

фото щори

Вертикални щори


Вертикалните щори обаче не са най-добрата опция за всеки прозорец, тъй като не позволяват да бъдът фиксирани в долния край на щората. Едно често срещано оплакване за вертикалните щори е, че те могат да бъдат доста шумни при управление на ламелите. Също така има затруднение при моторизацията, която доста скъпа.

Въпреки това, те си остават чудесна и достъпна опция за тези големи стъклени зони във вашия дом.


Вертикални щори

Вертикални щори


Прочетете още〉

щори
Щори
By sunnyblind / май 9, 2018

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече
щори
Външни щори, Щори
By sunnyblind / януари 22, 2018

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

  Предимствата на външните щори и в случая...

Научи Повече

 • -
ролетни щори

ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ В ШЕСТ СТЪПКИ

Ролетните щори могат да бъдат почистени много лесно и в домашни условия. Трябва само да обърнем внимание на някой детайли. Като какъв препарат да използваме, какви инструменти ще са ни необходими, също така ще ви кажем и малко тънкости относно лесното и ефикасно почистване на външните ролетни щори.

Външните ролетни щори са изложени на атмосферните влияния, и поради това се замърсяват много бързо. Някои хора често си мислят, че този вид щори нямат нужда от почистване, тъй като дъждът отмива всичко, но това далеч не е така. Обръщаме специално внимание, че от  съображения за сигурност почистването на външните ролетни щори на горните етажи, задължително трябва да се извършва от специализирана фирма.  На партерния етаж можете лесно да почиствате капака с малко усилия дори отвън. Ще обясним стъпка по стъпка как да го направите най-добре.

 

Стъпка 1 – Подготовка на почистването

ролетни щори


Поставете някакви стари кърпи от външната страна на перваза, целта е да уловим мръсната вода преди да се е разтекла.  След това в кофа разтворете с вода неабразивен препарат за почистване.

 

Стъпка 2 – Почистете водачите

ролетни щори


Първо почистете страничните водачи.  Мръсотията, листата и малки клони могат да бъдат отстранени лесно, ръчно с най-обикновена четка и малко усилия. След това внимателно избършете релсите с влажна кърпа, за да отстраните прахта и падналите боклуци.

 

Стъпка 3 – Спуснете щората и отстранете грубата мръсотия

ролетни щори


Спуснете щората до такава степен, че да не се докосват, вентилационните и светлинните отвори . Използвайте четка или прахосмукачка,  за да премахнете грубата мръсотия и паяжините.

 

Стъпка 4 – Почистете ролетните щори

ролетни щори


Може да почистите идеално ламелите с микрофибърна кърпа или гъба напоена с разтвора който направихме. Не упражнявайте прекалено много натиск, за да не повредите ламелите или водачите.

След като напълно почистите ламелите, изплакнете отново с чиста вода. След като изсъхне ролката забърсваме внимателно с абсорбираща кърпа, не натискайте, за да не се изкривят ламелите. Оставете ролетната щора в затворено положение, докато всичко се изсуши добре.

 

Стъпка 5 – Почистете въжето/ширита на щората

ролетни щори


С помощта на микрофибърната кърпа и препарат, обикновено лесно може да премахнем натрупаната мръсотия върху лентата за управление на ролетните щори. Ако замърсяването е твърде упорито, просто сменете лентата.

 

Стъпка 6 – Поддръжка на щората

външни ролетни щори


Проверете ролката и контролите за повреда или износване. Дефектните ленти лесно могат да бъдат заменени или ремонтирани със специални комплекти за ремонт . Поддръжката на електрически части или регулирането на крайните позиции винаги трябва да се извършват от специализирана фирма. Ако забележите повреда, не използвайте щората, докато повредата не бъде ремонтирана.

За повече информация за външни ролетни щори, посетете статията:

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ〉

щори
Щори
By sunnyblind / май 9, 2018

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се...

Научи Повече
вертикални щори от плат
Вътрешни щори, Щори
By sunnyblind / февруари 4, 2018

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

Вертикалните щори отдавна не се използват само в...

Научи Повече
щори
Външни щори, Щори
By sunnyblind / януари 22, 2018

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

  Предимствата на външните щори и в случая...

Научи Повече

 


Търсене

Facebook