fbpx НАЧАЛО » Blog » Видове външни щори – предимства и недостатъци
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

Видове външни щори – предимства и недостатъци

Външните щори са все по-популярно решение, използвано от частни инвеститори, предприемачи и собственици на обществени сгради.

Външните ролетни щори са нещо повече от броня на стъклените прозорци. Това са щори с редица детайли, които влияят върху комфорта на домакинството и условията вътре в сградата.

На пазара има различни видове щори и тук идва въпроса – какви да изберете?

Решението за закупуване на външни щори е най-добре да се вземе на етапа на проектиране на дома. Някои модели външни щори изискват планиране на дизайна и предварителна подготовка на прозоречните отвори.

По-долу ще представим няколко модела външни щори, запознайте се с техните характеристики и особености, за да вземете най-доброто решение.

Външни ролетни щори

алуминиеви щори

Външните ролетни щори, предлагани на пазара, се различават преди всичко по метода – а оттам и по момента за монтаж.

Решението за закупуване на щори е най-добре да се вземе на етапа на проектиране на къщата. Някои модели ролетни щори изискват планиране на дизайна и предварителна подготовка на прозоречните отвори.

Предимства:

 • Възможност за пълно затъмняване на помещението – това ги прави по-добри от всички щори или завеси за защита от слънчевите лъчи. Ще бъде оценен от хора, които спят леко или поради режим на работа са принудени да спят през деня.
 • Акустична защита – затворените щори имат и звукоизолиращ ефект, благодарение на който апартаментът може да бъде много по-тих, например през нощта. Това си струва да имате предвид, ако живеете близо до оживена улица или в голям жилищен комплекс.
 • Топлоизолационните щори също пестят енергия. През лятото те изолират слънцето и горещия въздух отвън, а през зимата предпазват от топлината, излизаща през прозорците и балконските врати. Благодарение на това ще харчим по-малко за отопление и климатизация.

Недостатъци:

 • Не предлагат прецизно регулиране на светлината в помещението.

Ролетни щори за фасаден монтаж

външни ролетни щори

Това е най-популярният продукт в тази категория. Те могат да бъдат монтирани по всяко време на фасадата на сградата, в ниша на прозорец или врата. Това решение е идеално за жители на блокове, които не могат да си позволят големи намеси в конструкцията на сградата. Това, което може да се възприеме като минус е добре видимата над прозореца ролетна кутия. За щастие кутиите се предлагат в различни цветове, което спомага за подобряване на естетиката им.

Този модел ролетни щори могат да се използват като ограждения за балкони, беседки или покрити тераси.

Вградени щори

ролетна щора от екструдиран алуминий

Монтажът на скрита външна ролетна щора включва необходимостта от премахване на горния слой на фасадата, така че си струва да помислите за това, преди да завършите външните стени. Това означава, че методът за инсталиране на ролетни щори трябва да се вземе предвид на етапа на проектиране или адаптиране на сградата. В замяна обаче получаваме напълно невидим механизъм за ролетни щори, изцяло скрит във фасадата на сградата. Благодарение на това външната ролетна кутия не е естетическа бариера и ролетните щори не се виждат когато са вдигнати.

Когато решавате да монтирате външни ролетни щори за скрит монтаж, трябва да изберете един от двата налични метода на управление: ръчен или електрически. В допълнение, ролетните щори могат да бъдат свързани към интелигентни системи за дома, оборудвани с ролетна мрежа против комари или сензори за времето.

Външни венециански щори

външни ламелни щори

Напоследък фасадните външни венециански щори (външни ламелни щори) се превърнаха в сериозна конкуренция на външните ролетни щори. Но какво точно представляват фасадните щори и каква е тяхната полза?

Характеризират се с опростена и лека конструкция, благодарение на която намират приложение предимно в сгради и жилищни сгради с модерна архитектура. Основните им елементи са хоризонтални, различни по форма и ширина алуминиеви ламели. Повърхността на ламелите е покрита с висококачествен лак, който ги предпазва от вредното влияние на атмосферните условия и повишава тяхната здравина и устойчивост на механични повреди.

Предимства:

 • Основната функция на фасадните щори е да предпазват интериора от прекомерна слънчева светлина.
 • Тези видове аксесоари за прозорци, монтирани в сгради с много стъклопакети, действат като топлоизолатор, осигурявайки правилно разпределение на температурата и облекчавайки климатизацията.
 • В допълнение, фасадната щора до известна степен намалява нивото на шума, проникващ в помещението.
 • възможност за регулиране на потока от дневна светлина в стаята.
 • наличност в много цветови варианти – можем да изберем както универсални алуминиеви щори, така и лакиран вариант в почти всеки цвят.

Недостатъци:

 • не осигуряват адекватна защита срещу взлом – на пазара се предлагат външни противовзломни щори, снабдени със специален болт, но те все пак осигуряват по-слаба защита от ролетните щори;
 • те потискат шума само до известна степен – спуснатите щори ограничават проникването на звуци, но за някои това решение може да не е достатъчно.

Външни венециански щори С80

венециански щори

Венецианска щора C80 – най-често срещаният модел, избиран от клиентите. Ламелите са леко С-образни и широки 80 мм. Голям плюс е възможността за завъртане на ламелите чрез поставяне на сензор за слънце, който го прави автоматично, така че слънчето да не награва директно в помещението. Капакът може да се монтира адаптивно, както и да се монтира скрито във версията с водачи. Заедно с водачите те образуват подсилена конструкция, която е още по-добре защитена от по-силни пориви на вятъра.

Външни венециански щори Z90

външни ламелни щори

Венецианска щора Z90 – ламели с Z-образно сечение и ширина 90 мм. Видовете монтаж и управление са същите като при горната щора C80. Най-често електрическият мотор е монтиран вътре в релсата. Управлението може да обхваща няколко щори, което повишава удобството при използването им. Конструкцията им включва специален обезшумяващ профил. Щорите от този тип ви позволяват напълно да ограничите слънчевата светлина, навлизаща в стаите. Могат да бъдат боядисани по цветова палитра RAL.

Рефлексол

външни роло щори

Рефлексол (Refleksole) или външни роло щори е модерно, иновативно решение, което ще промени облика на дома ви, като ще осигури комфорт във вашето ежедневие. Основният елемент на това покритие е екранната тъкан, чиято задача е да абсорбира слънчевата светлина. Те могат да бъдат налични в много варианти: в алуминиеви касети или свободно висящи, с релсов или кабелен водач, ръчно управление или електрически.

Освен в обществени сгради и офис сгради, рефлекторите могат да се монтират и в еднофамилни къщи. Използват се главно при големи стъкла или прозорци, изложени на пряка слънчева светлина (южната и западната страна на нашите къщи). Благодарение на тези щори значително ще спестим сметки за ток, защото няма да използваме толкова интензивно климатик.

Тази система е насочена специално към хора, които ценят модерността и естетиката. Трябва да знаете, че функцията на този параван не е да затъмнява напълно помещението.