fbpx НАЧАЛО » Blog » ВРАТИ ТИП ХАРМОНИКА – ИНТЕРИОРНО РЕШЕНИЕ

ВРАТИ ТИП ХАРМОНИКА – ИНТЕРИОРНО РЕШЕНИЕ

Врати Хармоника

Жилищeто се измерва предимно в квадратни метри. А не всеки може да се похвали с много “квадратни метри“ . Въпросът за спестяване на използваемото пространство в малки апартаменти винаги е бил, е и ще бъде актуален. За да се спести място, хората прибягват до много дизайнерски трикове. Точно за такива апартаменти има компактни мебели и дизайнерски техники, които ви позволяват да използвате наличното пространство без проблем. Наред с другите неща за малкото пространство, експертите препоръчват използването на необичайния дизайн на вратите хармоника.

При създаването на сгъваеми врати от типа хармоника, производителите се опитват да сведат до минимум теглото на конструкцията. Защото теглото влияе върху скоростта, с която механизмите се износват.

Другото име на този модел врата е „акордеон“, идвайки от процесът на отваряне и затваряне, защото прилича на свирещия музикален инструмент.

Специфичния дизайн врата тип „хармоника“

сгъваема врата

Погледната отстрани вратата напомня вертикалните щори. Панелите са прикрепени в горната си чат към релса, която е в основата на движението на вратата. Ако погледнем устройството на вратата по-подробно, можем да видим, че отделните платна са свързани помежду си и в горната си част са прикрепен към релсата. Когато вратата се отвори, свързаните панели се  свиват, което прилича на акордеон. Дизайнът дава вид на нагънато платно от вертикални пана.

предимства

  1. Най-важното предимство, приписано на тези врати, е, че те спестяват много пространство. Ако вратите за отваряне се нуждаят от площ с радиус, равен на тяхната ширина (това е най-малко 600 мм), тогава вратите от типа “хармоника“ ще изискват само 100-150 мм от тази зона.
  2. Също така, предимствата им включват лесна инсталация. Трудно е да не се съглася с това, тъй като всъщност инсталирането на вратата хармоника не е по-трудно, отколкото инсталирането на завеса или вертикална щора.
  3. Друго предимство е евтината цена. В сравнение с другите видове интериорни врати, тук цената е доста по ниска.

недостатъци

  1. Звукоизолацията практически не съществува – поради голямото разстояние под и над нея и цепнатините между отделните платна.
  2. Не запазва миризми в стаята – същите посочени в точка едно, допринасят за лесното разпространение на миризма в целия апартамент.
  3. Понякога съществува проблем с не добро управление. Възможните причини са в релсата или неправилен монтаж.

Мнозина смятат, че вратите на хармоника са съвременни продукти, но малцина знаят, че подобни модели сгъваеми врати са съществували в продължение на няколко века.

Дизайнът на вратите хармоника може да бъде от PVC панел или PVC панел с стъкло.

Тези врати се вписват много интересно в интериора. Днес вратата тип хармоника може перфектно да се използват в дизайна на къщи и апартаменти.