fbpx НАЧАЛО » Blog » Дограма – ПВЦ, Алуминиева или Дървена?

Дограма – ПВЦ, Алуминиева или Дървена?Дограма за прозорци и врати, това е един от най-важните елементи за всяка сграда. Тя е в основата на важни фактори като – топлоизолация, шумоизолация, сигурност, визия.

Всички знаем, че в годините назад, в България масово е инсталирана дървена дограма от некачествена дървесина която днес се е деформирала и няма никакви изолационни функции.

Ето защо, когато стане въпрос за обновяване или основен ремонт на жилището, то едно от задължителните условия е ремонт на старата дървена дограма или монтаж на нова.

По-голям процент от вас избират новата дограма, точно тогава идва въпроса каква да бъде тя? ПВЦ дограма или пък дървена, а защо не алуминиева дограма?

Но, до колко добре познавате този продукт и разнообразието от видове и модели?

Като прибавим и различните производители и множеството големи и малки фирми които монтират дограма и всеки от тях препоръчва продукта си, то избора става много труден.

Информирайте се и изберете дограма която е подходяща за вас, без излишни разходи.

PVC дограма


пвц дограма


Най-добрата PVC дограма може вярно да ви служи до 40 години или повече. Но защо някои купувачи са недоволни от покупките си и се оплакват от качеството на дограмата, произведени от много достойни компании?

Най-често причината е, че клиентът първоначално е допуснал грешка при избора си, без да разполага с цялата необходима информация за вземане на правилното решение.

Профил за PVC дограма: характеристики и видове

На пръв поглед профилът на PVC дограмата от различните производители изглежда един и същ. Разликата в качеството става очевидна след няколко месеца (или дори години!)

Профилът е основата на цялата конструкция, от която са направени прозоречните крила и рамката.

Той определя не само външния вид на прозореца, но и неговата якост.

Материалът за производството на профила за ПВЦ дограма е вид пластмаса наречена – поливинилхлорид (съкр. PVC).

Този вид пластмаса е на 4-то място по използваемост в света в тази и други сфери.

Същата, се използва за производството на различни модели външни и вътрешни щори и за някои компоненти на видовете тенти и сенници.

Съгласно европейския стандарт EN 12608Непластифициран поливинилхлорид“ (PVC-U) за производство на дограма за прозорци и врати.

Подсилен е с метални вложки и вътре в него има въздушни кухини (камери), които увеличават топлоизолацията на конструкцията.

Спецификациите на профилите се класифицират според редица характеристики. Един от тях, на който трябва да се обърне по-специално внимание е дебелината на външните и вътрешните стени.

Те се разделят на три категории:

 • Профили клас А – имат външни стени с дебелина 2,8 mm и вътрешни стени с дебелина 2,5 mm; те осигуряват най-добрата топлоизолация и се считат за най-добрия избор;
 • Профилите от клас В – имат външни стени с дебелина 2,5 mm и вътрешни стени – от 2,0 mm; такива прозорци са не само с по – ниско ниво на топлоизолация, но и с 15% по-малко устойчиви на деформация;
 • Профилите от клас С са всички други, които не са подходящи за стандарти А и Б, за тях няма строги изисквания.

ВАЖНО!

Съществува профил, който е предназначен за монтаж в нежилищни производствени помещения.

Не може да се използва в къщи и апартаменти: поради тънките стени, той не държи топлина и е нестабилен към деформация.

Такъв ПВЦ профил за дограма на пръв поглед не се различава от обичайния. Често безскрупулни компании, предлагащи много ниски цени за своите стоки, продават ПВЦ дограма изработена от такъв профил.

Избор на най-добрия профил за ПВЦ дограма


пвц профил


Да се определи качеството на профила на PVC дограмата с просто око не е лесно, но има някои характеристики, които могат да кажат много за неговото качество.

Еднаквост на профила

Пластмасата трябва да бъде еднаква и напълно гладка. Зърнестата повърхност предполага, че прозорците най-вероятно са направени в занаятчийски условия и не са с добро качество. Покритието трябва да бъде равномерно, без вълнообразни ивици.

ВАЖНО!

За да не ви пробутат фалшива ПВЦ дограма на цената на доказали себе си производители, обърнете внимание на фабричната маркировка от вътрешната страна на прозоречната кутия.

Той трябва да бъде подпечатан с името на производителя и редица номера: номера на машината за производство на PVC профили и датата на производство.

Ширина на профила

Най-често фирмите предлагат профил за ПВЦ дограма с ширина от 58 мм – това е класически вариант, предпочитан за жилищни помещения.

Има и профил с ширина 70 мм, който често се монтира на високи сгради и все повече на къщи и други жилищни сгради.

Профилът с широчина 90 мм принадлежи към премиум офертите, има отлични топло и звукоизолационни характеристики.

Не всички компании работят с такъв профил поради високата цена.

Дебелина на профила

Дебелината на профила трябва да бъде еднаква, от 2,5 мм до 3 мм.

Броят на „камерите“

Броят на камерите се определя от ширината на профила. Профилът с  58 мм може да има максимум три камери, които обаче са достатъчни, за да има топлоизолационни свойства.

70 мм – три, четири и дори пет камери. Те са най-търсени за производство на ПВЦ дограма за апартаменти и къщи.

Нормата за 90 мм профил е шест камери. Максимата е, че колкото повече са камерите, толкова по-топло и по-тихо ще бъде в къщата.

Въпреки това, честно казано, трябва да се каже, че разликата между, например, три и четирикамерния пакет не е толкова значима.

Цвят

Стандартният цвят на профила за PVC дограма е бял. Нюансите могат да се различават леко – при някои производители профилът е леко сив, а в други – млечен или бежов.

Белият цвят се вписва във всеки интериор, но понякога дизайнерската концепция изисква цветна ПВЦ дограма.

Цветовият профил на прозорците най-често се прави с помощта на ламиниране. Всяка компания има собствен каталог на цветовете.

Цветните прозорци могат да бъдат монофонични или – особено популярната версия за ПВЦ дограма – имитация на дърво.

ВАЖНО!

Когато избирате PVC з дограма, обърнете внимание на уплътненията на рамката. Трябва да има поне две от тях, в противен случай конденза ще премине под рамката.

Така ще повреди изолацията и ще създаде благоприятна среда за бактерии и плесени.

Сравнение на производителите на профили за ПВЦ дограма

Има много производители на PVC дограма, някои предлагат по-скъпи продукти, други по-евтини, но обикновено всяка сериозна компания предлага на клиентите си избор от няколко различни профила за ПВЦ дограма – от евтини до луксозни.


Rehaurehau

Една от най-известните компании, която произвежда надеждна ПВЦ дограма повече от половин век и се смята за основен новатор в тази област. Инженерите на Rehau непрекъснато подобряват дизайна и конфигурацията на профила.

Така компанията обръща голямо внимание на екологичността и енергоспестяващите технологии. Фирмата произвежда ширина на профила 60–70 мм. Rehau продуктите са средна класа.


vekaVEKA

Друг германски „гигант“, чиито продукти се оценяват по целия свят. VEKA произвежда бял и цветен профил, който не избледнява и не пожълтява под въздействието на пряка слънчева светлина.

Уплътнението е изработено от естествен каучук, който не се замразява дори под въздействието на много ниски температури. В линията им има модели с ширина от 58 до 90 мм. Цената на PVC дограма VEKA е сравнима с тази на  Rehau.


Trocal trocal

Това е компания с дълга история, един от пионерите в производството на ПВЦ дограма. Първият модел е изработен през 1954 година.

За декоративни облицовки, компанията предлага най-широка гама от опции: от ламиниране до акрилно покритие.

Профилът е произведен по екологична технология на Greenline и осигурява безупречна топлоизолация. Ширина на профила – 70 мм.


kbeKBE

Една от най-популярните немски марки, която произвежда щадяща околната среда ПВЦ дограма. Препоръчва се за монтаж в институции и болници.

Дограмата KBE се отличават с високо качество и дълготрайност (могат да се използват до 50 години), а линията включва както луксозни модели, така и икономични версии. Ширина на профила – от 58 до 70 мм.


Саламандър salamander

Тази немска компания не е толкова известна като KVE или VEKA, но продуктите на Salamander се считат за ПВЦ дограма с по-високо качество.

Профилът се произвежда предимно в Германия, което означава, че при закупуването на такива прозорци можете да разчитате на истинско европейско качество и европейска цена разбира се.

Фирмата произвежда ПВЦ дограма с ширина от 60 до 76 мм.


 vivaViva

Профилът VIVA Plast се произвежда в България. Въпреки това, ПВЦ дограмата VIVA e разработена и изпитана с помоща на Немски инженери от института в Розенхайм.

Системата за производство е напълно автоматизирана, а качеството се гарантира от специално разработен софтуер в GREINER EXTRUSION. Ширина на профила за ПВЦ дограма от 36 до 85 мм.

Това са част от производителите на ПВЦ дограма. Съществуват още много но като характеристики и спецификации са сходни.


Алуминиева дограма


алуминиева дограма


До скоро алуминиевата дограма беше по-слабо популярна, а от някои дори пренебрегвана в сравнение с ПВЦ дограмата  или дървената дограма.

Днес многобройните дизайнерски и иновативни технически решения, позволяват на качествената алуминиева дограма да се конкурира уверено на пазара залят от многобройните производители на ПВЦ дограма.

Алуминиевата дограма се изработва чрез горещо пресоване от алуминиева сплав , която включва добавки като магнезий и силиций , които понякога се заменят с мед.

Благодарение на тези компоненти, крайният материал придобива необходимите показатели за якост, здравина и способност да издържа на тежки натоварвания.

Дебелината на стените на алуминиевата дограма, като правило, е 1,5-2 мм , но има и олекотени профили със стени от 1,2-1,3 мм.

Основните предимства на алуминиева дограма

Здравина

Благодарение на използването на добавките, описани по-горе, е възможно да се получи профил, който може да издържи двойно остъклени прозорци с почти всякакво тегло и конфигурация. Това се е превърнало в основно конкурентно предимство при избора на  алуминиева дограма.

Устойчивост при различни атмосферни условия

Алуминиевата дограма не се поврежда от дъжд и сняг, слънчева светлина, температурни промени и дори киселинни валежи. Покритието със специално прахово боядисване само увеличава стабилността на материала;

Трайност

Много производители дават гаранции за произведената от тях алуминиева дограма цели 50 – 80 години. Това е огромно предимство за алуминиевата дограма пред дограми произведени от ПВЦ или дърво;

Екологичност

Алуминият е естествен елемент, технологията на производство не включва използването на токсични материали, така че готовият профил за алуминиева дограма няма да излъчва никакви вредни вещества във въздуха.

Цената на алуминиевата дограма не е най-ниската, но предвид трайността и здравината на конструкцията, тези разходи са повече от оправдани.

висока топлопроводимост на алуминия се посочва като основен минус на алуминиевата дограма – това означава, че в горещ ден профилът се загрява бързо, а студеният замръзва.

Този проблем, за щастие, е бил решен отдавна – с изработката на познатата ви като алуминиева дограма с прекъснат термомост.

Производителите използват слой топлоизолационен материал, благодарение на който дизайнът получава отлични топло и шумоизолационни свойства.

 Дизайн на профила


алуминиева дограма


Повърхността на алуминиевата дограма преминава през прахово боядисване във фабриката за производство

При този метод не се използва никакви разтворители, така че тази технология е напълно безопасна.

Покритието е толкова издръжливо, че не му влияят никакви атмосферни фактори и така оригиналния цвят се запазва с години.

Профилът може да се боядисва във всеки един цвят , както и да има матова или лъскава повърхност.

Ако заложите на алуминиева дограма в комбинация с външни ролетни щори, ще имате абсолютно един и същ цвят на двата продукта след праховото боядисване.

Това е така защото и двата продукта са изработени от алуминий. При комбинация на ПВЦ дограма и модел външни щори, винаги има разминаване в нюанса на цвета.

Друг начин за декориране на профила е електрохимичното анодиране.

Технологията включва “внасяне“ в повърхността на профила тънък оксиден филм, който буквално расте в самия материал и следователно има висока якост.

Вентилационни системи

Висококачествената алуминиева дограма има високо ниво на херметичност, всъщност, благодарение на тази характеристика, тя се използва широко в къщи и апартаменти.

При старите дървени прозорци, поради наличието на пукнатини, които няма как да се получат при алуминиева дограма, се осигурява приток на необходимото количество свеж въздух.

Ето защо с инсталирането на нова алуминиева дограма ще трябва да се вземе предвид и вентилационната система.

По правило се използва една от следните системи:

 • ограничител на вентилацията с фиксиране в определена позиция. Това са нещо като гребени, които се използват предимно за ПВЦ и дървени дограми., При алуминиевата дограма ограничителят има малко по-различна форма, тъй като обикновените гребени не отговарят на дизайна и метода на монтиране. Съществуват и други видове ограничители с различни форми и могат да се монтират в 10-12 различни положения, осигурявайки необходимото ниво на вентилация;
 • отворитекоито са били използвани за вентилация навсякъде преди няколко десетилетия, днес могат да бъдат част от конструкцията на всяка алуминиева дограма. Това е прост и надежден вариант.
 • Въздушните отвори на вентилационния тип Air-Box Comfort S се намират в горната част на прозореца. Осигуряват свеж въздух, но задържат прах. Такава система се регулира чрез завъртане на копчето, така че можете да контролирате колко свеж въздух ще влезе в помещението.

Фирми производители на алуминиева дограма

Производството на алуминиева дограма е доста сложна технология, която изисква използването на специфично оборудване, така че е по-добре да се доверите на доказани производители.

Те дават гаранция за продуктите си и освен това непрекъснато разработват иновации, които повишават функционалността и енергийната ефективност на алуминиевата дограма.

Нека се спрем на най-добрите производители на алуминиева дограма.


SchucoSchuco

Тази немска компания е пазарен лидер в производството на алуминиева дограма.

Стартира своята дейност през далечната 1951 г., в основата на производството са алуминиеви профили.

Днес качествената алуминиева дограма на Schuco се използват по целия свят.

Предлагат удобни, добре обмислени и практични алуминиеви дограми, които имат отличен дизайн, могат да бъдат боядисани в какъвто и да е цвят от каталога на RAL.


Provedal-прозорциProvedal

Известната испанска компания от дълго време е на пазара на алуминиев дограма.

Основната тяхна черта е, че в производството се използва анодиране, така покритието е възможно най-дълготрайно.

Прозорците на компанията са търсени в десетки страни по света.


Reynaersдограма Reynaers

Reynaers е компания от Белгия, която непрекъснато разширява продуктовата си гама.

Производителят се отличава с най-широка гама профилни цветове, висока издръжливост на продукта, функционалност и отговорност към продукта.

Неотдавна в асортимента бяха въведени дърво-алуминиеви прозорци, които са търсени на вътрешния пазар.


ProfilcoProfilco

Гръцката фирма „ Профико“ работи от 2001 г., но през това време успя да се докаже като надеждна и професионална фирма за производство на алуминиева дограма.

Бързо отговаря на изискванията на пазара и са готови постоянно да представят нови решения.

Компанията включва голям изследователски и развоен център, всички продукти отговарят на най-строгите международни изисквания за качество и безопасност.

Мрежата от офиси за продажби е широко развита, така че местните купувачи могат да поръчват продукти от водещ европейски производител.

Всяка година търсенето на алуминиева дограма нараства, защото в целия свят хората осъзнават, че това са най-трайните, надеждни, безопасни и функционални конструкции, които осигуряват комфортен микроклимат и лекота на използване.

Основното нещо е да се направи правилния избор на алуминиева дограма и ще забравите проблемът с инсталирането и ремонта на дограмата в продължение на десетилетия.


Alumilдограма алумил

ALUMIL е друга Гръцка компания и е едно от най-големите имена във производството на дограма за прозорци и врати. Над 30 години проектиране на висококачествени алуминиеви изделия тествани и сертифицирани от международно акредитирани сертификационни институти и лаборатории.

ALUMIL има 12 фабрики в 6 страни. В които произвеждат дограма с висока енергийна ефективност чрез усъвършенствани топлоизолирани алуминиеви системи и системи за засенчване. Високо ниво на сигурност срещу кражби, вандализъм, пожар, дим и земетресения.


Дървена дограма


дървена дограма


Топлината и комфортът на естественото дърво в съчетание с отлични технологични качества (ниска топлопроводимост, добра звукоизолация, екологичност, поддръжка)
са основните причини за нарастващото търсене на модерни дървени прозорци.

Дограмата от алуминий и поливинилхлоридът имат структура, която не позволява обмен на въздух, за разлика от дървената дограма, където се осъществява постоянен, но бавен въздушен обмен поради структурата на дървото.

Това има положителен ефект върху вътрешния микроклимат, предпазва го от мухъл и допринася за естественото отстраняване на въглеродния диоксид.

Също така когато изберете дървена дограма, която е екологична, не отделя токсични вещества в атмосферата.

Боядисването също е нетоксично, въпреки че може да бъде неразбираемо за човек, който не е запознат с технологията на производство на бои и лакове.

ВАЖНО!

Използвайте само качествени бои и лакове доказли се във времето, така ще удължите експлоатацията на вашата дървена дограма.

Изработка на дървена дограма

Изработването на дървена дограма е сложен и труден процес.

Тайната на високото качеството на дървената дограма е във високите стандарти за обработка и сушене на използваната дървесина.

Производството на дървена дограма в днешно време няма нощо общо със добре познатата ни стара дървена дограма.

Днешната дървена дограма издържа на значителни температурни промени. 

ВАЖНО!

За най-добра защита на дървената дограма от естествени условия се използва и алуминиева облицовка.

Тя се поставя от външната страна на дограмата, като в същото време всички природни свойства на дървесината са запазени, а животът на самите прозорци се удвоява.

Алуминиевата облицовка може да бъде от всякакъв цвят, просто изберете този, който ви харесва в каталога на RAL.

Профил от дърво


дървена дограма


Профилът, залепени три или четири пласта от различни разфасовки (видове дърво), става по-здрав и по-твърд от масивния дървен материал.

За да не се напукат прозорците, дървесината, използвана за производството на дървената дограма, се обработва с отстраняване на всички възли и смолни джобове и внимателно се изсушава до съдържание на влага 12 ±%.

Също така е необходимо да се гарантира, че влажността в помещението, в което се монтират дървените прозорци, е не повече от 55-60%.

Ако сте закупили висококачествена дървена дограма, тогава можете да сте сигурни в запазването на декоративното покритие за период от 5 до 8 години, в зависимост от условията и мястото на инсталация.

Следва да се отбележи, че след този период може да се наложи да се извършат незначителни възстановителни ремонти на място, като те могат да се извършват локално от клиента или от специалист.

Но като цяло, срокът на експлоатация на дървена дограма с правилното инсталиране и спазването на правилата за грижи и поддръжка е най-малко 50 години.

 Стъклопакети


стъклопакет


Еднокамерни стъклопакети

Прозорците с двоен стъклопакет са запечатани в рамка. Еднокамерният двоен стъклопакет се състои от два стъклени листа с въздушна камера между тях. Еднокамерният стъклопакет е най-подходящ за лоджии и балкони, както и за кухни (особено с южно изложение).

Двукамерни стъклопакети

Те се състоят от три стъкла и две въздушни камери между тях. Те осигуряват много по-добра топло- и шумоизолация в сравнение с еднокамерните.

Следователно тези прозорци се препоръчват за жилищни райони, стаии с изложение към булеварди с интензивно движение.

Трикамерни стъклопакети (четири стъкла и три въздушни камери)

най-добрият избор за студен климат. Тези прозорци осигуряват много добра звукоизолация, те се монтират в помещения, гледащи на север или на шумни пътища, а също така са подходящи и за много високи етажи. Трикамерни стъклопакети за дограма – най-добрият вариант за спалнята.

Ролята на стъклото


стъкло 4 сезона стъкло четири сезона стъклопакет


За да може конструкцията на прозорците да бъде още по-надеждна защита срещу външни негативни фактори, може да се използва специално стъкло в стъклопакет:

 • Triplex . Триплексътсе състои от няколко пласта стъкло, ламинирани с филм. Triplex е трудно да се счупи, има добри звукоизолационни свойства;
 • К-стъкло. Флоатно или нискоемисионно стъкло, на практика това е съвсем обикновено стъкло върху което има тънък слий метален оксид. Предотвъртява закубата на топлина с около 30%.
 • Стъкло „4 сезона”. Селективното стъкло серазличава от К – стъклото с наличието на слой чрез който е възможно да се поддържа топло през зимата и хладно през лятото. Нискоенергийното стъкло има свойството да отблъскват до 57% от слънчевите лъчи идващи отвън;
 • закалено стъкло получава допълнителни якостни характеристики поради термична или химическа обработка. Дори и да се счупи такова стъкло, няма да има остри фрагменти;
 • цветно стъкло е оцветено в насипно състояние и ви позволява да създадете уютна атмосфера във вашият дом или офис. Препоръчва се такива стъкла да се монтират, когато прозорецът е обърнат на юг, тъй като намаляват пропускането на светлина.

Обков / механизъм / на дограмата


обков за дограма


Механизмът за отваряне, плъзгане и накланяне на дограмата е необходимо условие за нормалното използване на прозорците.

Въпреки това, този механизъм изисква своевременна поддръжка или ремонт, в противен случай няма да може да изпълнява правилно своята функция.

Обковът се състои от сложен комплект аксесоари: всички елементи трябва да бъдат свързани помежду си, образувайки единна работеща система.

Производителите предлагат различни механизми. Така че, моделите обков са доста, както и частите от аксесоарите.

Те включват пръти, свързващи елементи, панти, скоби и други малки части, които играят важна роля.

Най-често използваната система е ротационно-сгъваем механизъм. Механизмът се грижи да отваря крилото на дограмата, може също да се настрои в режим за проветряване, тогава крилото се отваря в горната си част.

Почти всички производители на обков за дограма предлагат и допълнителни екстри като – ръкохватки са снабдени с ключалки или механизми които блокират отваряемото крило.

Многообразието от фирми предлагащи дограма на нашия пазар, работят с различни производители на обков.

Затова е важно да разчитате на фирмата която сте избрали да инсталира новата ви дограма.

Ако след време се наложи, а това е почти сигурно, настройка или смяна на износен елемент от обкова, друга фирма няма да може да ви помогне ако не работи със същия обков.

Кога е необходима корекция на / обкова / механизмите и как се прави това?


корекция на обков


Най-важното е да се обърне внимание на използването във времето и да не се забравя, че има разлика в настройките за летния и зимния период.

Спешно се нуждаете от корекция когато – прозореца се отваря сам, трудно затваряне, механизма докосва профила, крилото е затворено но се чува външният шум.

ВАЖНО!

Ако прозорецът се държи неправилно веднага след монтажа , регулирането на механизма не може да помогне. Причината е неправилна инсталация. Необходимо е да се свържете с фирмата, която е извършила монтажа на дограмата, или да я ремонтирате сами. 

В други случаи корекцията е в състояние да коригира дограмата. За неговото изпълнение не се изискват сложни инструменти.

Трябват ви отвертка, шестограм, ключовете и клещите. Този комплект е достатъчен за регулиране и отстраняване на хлабините, ако е необходимо.

Уплътнения


уплътнение за дограма


Уплътнението осигурява пълна херметичност на цялата конструкция на прозореца, предпазва от течения и топлинни загуби.

Това са основните предимства на добрите уплътнителни системи, макар че в същото време те предпазват от прах, миризми и шум да не проникват вътре в помещението, когато прозорците са плътно затворени.


уплътнения


За уплътнение на различните видове дограма се използват следните уплътнения:

 • EPDM уплътнението от естествен каучук е най-популярната опция, използвана от повечето производители.

Той е устойчив на отрицателни фактори на околната среда, нормално се държи при понижаване на температурата, при студ и топлина, не губи еластичност и е сравнително евтин.

Формата не е толкова важна, по-добре е да се обърне внимание не само на вътрешния и средния контур на изолацията, но и на външния;

 • гумено уплътнение, макар и евтино, но при ниски температури, неговата еластичност се губи, а оттам и основните свойства.

При условия на сурова зима тази опция не е много подходяща;

 • Силиконовото уплътнение е лидер в тази област – издръжливо е, не подлежи на замръзване и други температурни промени като ярка слънчева светлина, но е много скъпо, затова се използва изключително рядко;
 • Термопластичният еластомер има свойства, подобни на каучука, но омеква при високи температури.

Използва се рядко, тъй като свойствата му са далеч от идеалните, а цената е по-висока от тази на гумения уплътнител.

В зависимост от размера, дебелината и дизайна, уплътненията до голяма степен могат да допринесат за подобряване на експлоатационните параметри на целия прозорец: хидро, топло и шумоизолация.

Цени на дограма

Цените са взети от онлайн пространството и са примерни с цел да придобиете обща представа за ценообразуването.

ПВЦ дограма цени:


дограма-за-тераса

ПВЦ дограма Rehau 70мм

 • Балконски прозорец (пистолет) с врата
 • Размери: 220/150мм
 • Двоен стъклопакет
 • Цена: 580лв.

 

 


дограма за троен прозорец

ПВЦ дограма Salamander 92мм

 • Кухненски троен прозорец
 • Размери: 205/135мм
 • Двоен стъклопакет 24mm.
 • Цена: 1050лв.

 


дограма за двоен прозорец

PVC дограма с профил на марката KBE  70 мм

 • Двоен прозорец с едно крило
 • Троен стъклопакет
 • Размери: 150/140 см
 • Цена: 350лв.

 


 Алуминиева дограма цени:


прозорец пистолет

Алуминиева дограма профил на марката Alumil

 • Балконски прозорец и врата с крило тип пистолет
 • Профил с прекъснат термомост
 • Размер: 205/135 см
 • Цена: 995лв.

 

 


Цената на дървена дограма може да се изчисли само след задълбочено проучване на техническите спецификации за тяхното производство. Необходимо е да се знае от какъв вид дървени прозорци ще бъдат направени, какъв размер ще бъдат, каква ще бъде тяхната конфигурация, какъв цвят ще бъдат боядисани и редица други индикатори. Следователно, този въпрос е доста труден за отговор …