fbpx НАЧАЛО » Blog » Избор на щори за PVC дограма
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

Избор на щори за PVC дограма

След приключване на ремонта и инсталиране на нова дограма идва момента за избор на щори или завеси.

Някои хора предпочитат да използват традиционни завеси, вътрешни щори от плат или уникалната комбинация от двете – „перде щори„. Тази опция за защита за прозорци ви позволява самостоятелно да регулирате нивото на осветеност на помещението и неговия температурен режим в горещия сезон.

Щори за PVC: видове и характеристики

Под думата „щори“ е обичайна да се мисли за структура от отделни ламели, които могат да се въртят или преместват с помощта на специален механизъм, но не всички модели изглеждат така. В зависимост от местоположението на ламелите те могат да бъдат вертикални или хоризонтални. Те се различават и по материала за производство.

Хоризонтални щори

Известни като вътрешни венециански щори, те са най-класическата версия на щори за PVC прозорци. Те са съставени от хоризонтални ивици, наречени ламели. Изработени са от алуминий и с различни цветове или да бъдат изцяло дървени.

Вариант на класически алуминиеви щори се използва най-често в офиси и магазини. Дървените конструкции са подходящи за домашен интериор и помагат за стилизиране на еко интериора.

Управляват се с помощта на пръчка, която променя ъгъла на наклона на ламелите, а въжето ви позволява да повдигнете ламелите в горната част на прозореца.

Вертикални щори

Вертикалните щори са подходящи за всеки интериор и стаи. Те се състоят от импрегнирани ленти от плат, които са свързани чрез специален механизъм. Те могат лесно да бъдат премествани на една или две страни с помощта на въжето, а управлението градуса на завъртане се извършва с верижката.

В допълнение към естетическия вид, слънцезащитните завеси на прозорците са лесни за инсталиране, а самите те могат да бъдат едноцветни или с шарки. Ниската цена и дългият експлоатационен живот, които се дължат на простотата на механизма, говорят в полза на такъв модел щори.

Роло щори

Роло щорите могат да се срещат все по-често в съвременния интериор. За тяхното производство се използват плат, PVC елементи и алуминиева кутия и водачи. Потребителите най-често избират опцията с кутия и плоски водачи, което прави щората и дограмата като едно цяло.

Правилно избраният цвят на материала ще украси интериора и хармонично ще се впише в домашната среда. Те също са подходящи за прозорците на офиси, образователни и лечебни заведения, ресторанти, кафенета и други обществени пространства.

Римски завеси

Друг интересен модел щори са римските щори. За първи път те се появиха по средиземноморското крайбрежие и бързо станаха популярни. За производството им се използват различни платове, греда и въжен механизъм.

Те са идеални за широки прозорци, предпазват добре от ярка слънчева светлина, а в сгънато състояние украсяват прозорци под формата на гладки вълни от плат.

Външни ролетни щори

Ако искате да запазите вашата нова PVC дограма за по-голям период от време, най-добрият вариант е монтирането на външно ролетни щори. Те има перфектна слънцезащитна функция и много други предимства.