fbpx НАЧАЛО » Blog » Как да изберем цвета на роло щорите?
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

Как да изберем цвета на роло щорите?

Правилният избор на цвят е едно от важните решения, които трябва да се вземат при избора на роло щори. Именно цветът има най-голямо влияние върху интериора на стаята и превръща щорите в модерна декорация. За да определим кои цветове са подходящи за вашето пространство, подготвихме няколко съвета от дизайнери, които ще опростят избора и ще ви помогнат да не сгрешите.

Първо, решете как щорите ще участват в интериора. Искате ли да има общо с другото интериорно обзавеждане или да се откроява, като контраст? В зависимост от взетото решение можете да запазите стаята в същия стил или да я промените радикално само с няколко роло щори.

Разчитайте на светли и бежови щори, ако интериорът трябва да остане непроменен

Ако поръчате модел щори от плат за завършено обзаведено помещение и не искате да променяте вече създадения интериор, трябва да обърнете внимание на платове в бежови, бели или пастелни цветове. Такива щори се считат за неутрални и няма да се открояват от другите интериорни предмети. Светлите тъкани създават мека светлина, която не привлича вниманието върху себе си.

Какво да изберем за класически интериор

Ако в апартамент или офис има много дървени предмети, трябва да се има предвид, че дървото има свой характер и не е неутрално. В този случай си струва да изберете щори които ще бъдат в хармония с красиви дървени мебели. За такъв интериор са подходящи тъкани от жълто, червено или зелено.

Заложете на щори, които се различават от цвета на стените

Когато се опитват да създадат неутрално осветление, някои хора решават да съобразят щорите с цвета на тапета или стените. Дизайнерите често съветват да не се прави това, за да не се получи твърде монотонен интериор. Често тъканите за роло щорите се избират или в контраст, или с няколко нюанса по-светли или по-тъмни, за да се получи леко визуално разделяне между стените и прозорците.

Колкото по-големи, толкова по-тъмни

Когато избирате роло щори с един и същ цвят със стаята, обърнете внимание на размера на щората спрямо останалите интериорни предмети. По-големите елементи трябва да са с по-наситен цвят.

За пренаситен с цветове интериор изберете щори в светло

Ако в стаята преобладават ярки изразителни цветове, тогава с помощта на леки меки нюанси на щори можете да изгладите общото пренасищане на цветовете. Ярките цветове в една стая са страхотни, те зареждат с енергия и създават позитивно настроение, но твърде много цветове също могат да бъдат уморителни.

За неутрален на цвят интериор е за предпочитане да изберете ярки щори

Подобна ситуация с предишната точка, ако стаята е твърде монотонна с помощта на ярки цветни роло щори, можете да разнообразите интериора и да придадете по-оживен динамичен вид.

Как цветът влияе на пропускането на светлината?

Асортиментът от платове има много видове, които се различават не само по цвят, но и по плътност. Например има опции за почти прозрачни тъкани или средна плътност, които често се показват в повечето магазини. Има и плътни тъкани, които пропускат много малко светлина и дори със 100% затъмнение, през които светлината отвън не влиза в стаята. Ето защо, когато избирате цвят, трябва да обърнете внимание на плътността. Някои тъкани, когато се инсталират на прозорец, променят малко цвета си, например светло бежово може да стане почти бяло на ярка слънчева страна.

Не добавяйте твърде много цветове

В декора на стаята често се определят две или три цветови опции, които са добре комбинирани помежду си. Добавянето на разнообразие от цветове не е лоша идея, но няма да работи във всеки интериор. Многоцветните щори могат както да придадат жар, така и да се превърнат в основната декорация за дома, или да развалят съществуващия строг мек стил на целия интериор.