fbpx НАЧАЛО » Blog » КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МУХЪЛА В НАШИЯТ ДОМ
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МУХЪЛА В НАШИЯТ ДОМ

Животът в стая, засегната от плесен, не е безопасен за здравето. В процеса на развитие мухълът произвежда отровни вещества, които засягат белите дробове, червата, кожата и сексуалната система на човека. Плесенните гъбички предизвикват заболявания на горните дихателни пътища и причиняват алергии. Ето защо е необходимо да се бори с небезопасният мухъл!

Как да се борим с мухъла?

Най-добрият начин да се борите с гъбичките е да регулирате микроклимата във вашият дом. Всеки знае, че в един топъл, влажен микроклимат, плесента се разраства особено бързо. Ето защо, за да се отървем от този бич, е необходимо, преди всичко, да проветрим стаята и да се отървем от прекомерната влажност.

Методи за борба с мухъла и плесените:

– Провтрявайте стаята за 5-15 минути 2-3 пъти на ден;

– Не изсушавайте батерията. В този случай голямо количество влага влиза във въздуха;

– Не покривайте студените и влажни стени с килими или други платове и плоскости. Поради спада на температурата може да се появи мухъл;

– Не съхранявайте в килера мокри или влажни неща;

– Не затваряйте вратите на баните, оставете отворено за изравняване на температурата и влажността.

Превантивни мерки свързани с реконструкция на жилището

Огромният проблем с мухъла идва от прекалената херметизация и недостатъчно вентилация на нашият дом.

На дневен ред седи въпросът, каква дограма да избера? PVC или алуминиева? Коя фирма за изолация да избера? Какъв вид изолация да използвам? Всичко тези въпроси с една единствена цел, топлоизолация и шумоизолация на нашето жилище.

Но, от друга страна седи проблемът с мухъла и появата му, именно след смяна на дограмата или поставяне на изолация.

Какво можем да направим по въпроса?

  • Клапи за приток на въздух. Тези клапи имат вградени датчици които засичат покачената влажност в помещението и пропускат свеж въздух. Така сухият зимен въздух отвън се смесва с влажния въздух в помещението и влажността намалява.
  • Нискоемисионни стъклопакети. Този вид стъклопакети имат ниско ниво на топлопреминаване, така стъклото отвътре остава по-топло с няколко градуса. По този начин се спира конденза по стклото.
  • Външни ролетни щори. С монтаж на външни ролетни щори се получава въздушен джоб между стъклото и щората, който допълнително топлоизолира и регулира температурата вън/вътре.

Какво да правим при вече наличен мухъл

Антисептичен грунд

Най-добре доказаното средство за премахване на мухъл е специален антисептичен грунд, който се продава в магазините за строителни материали. Грундът помага да се отървете от мухъл и да предпазва от появата му в бъдеще.

белина 

Не толкова ефективен, колкото горния пример, но в същото време по-малко токсичен. С използването на белина можете да се отървете от почти всички видове мухъл в къщата. Активното вещество в него е натриев хипохлорит. Той убива и двата вида плесени. С белина можете да почисти плочките в банята, стъклото, пода, но имайте предвид, че се обезцветят под влиянието на избелващото и свойство.

В допълнение, белина излъчва сурови и токсични пари и корозира кожата на ръцете. Ето защо, преди да започнете работа, добре проветрете стаята и използвайте гумени ръкавици. Обработва със смес от 1 част белина и 10 части вода.

оцет 

Обикновеният оцет от кухнята е слаба киселина и може да унищожи почти всяка плесен. Той, за разлика от белината, нма опасни изпарения. Оцетът се нанася върху плесенясали повърхности с пистолет или се избърсва с влажна кърпа. След един час изплакнете с вода и проветрете стаята. За да се предотврати появата на мухъл, оцет трябва да се пръска на проблемната област всяка седмица.

Амониев алкохол

Амоняк лесно убива гъбички върху твърди повърхности, като плочки или стъкло, но това не е ефективен за отстраняване на мухъл от порести материали.

За да се отървете от плесента с помощта на амоняк, той се смесва наполовина с вода и  получената смес се пръска върху заразената област. Оставете няколко часа, след което изплакнете.

Сода за хляб 

Содата за хляб премахва гъбичките и е известен като естествен и безопасен домакински почистващ препарат. За разлика от други продукти, които съдържат агресивни химикали. Чаена лъжичка сода се разтваря в чаша вода и се разпръсква върху мухъла. По-добре е да не се измива содата от повърхността напълно, така тя ефективно я предпазва от повторната поява.