ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

  • -
почистване на щори

ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

Как да почистим нашите щори?

Ще намерите много съвети как точно да почистите прозорците и да се справите с други проблеми, свързани с почистването на различни уреди и мебели в нашият домНо щом става въпрос за щорите, информацията е ограничена. И все пак, за да бъде почистен всеки ъгъл в нашият дом, то ще трябва да почистим и щорите. По-долу са дадени няколко съвета как да се справите с почистването външните ролетни щори, външните ламелни щори и някои модели вътрешни щори.

Почти във всеки дом или офис, щорите са предпочитаният начин за засенчване на прозорците. За да изглеждат добре на нашите прозорци, те трябва да бъдат чисти. Как да се грижим за добрия им вид?

Какво и как ще почистим зависи до голяма степен от степента на замърсяване. Трябва да обърнем внимание на материала, от който са направени. За да премахнем само прахта от щорите, е достатъчно да ги забършем с кърпа. Най-добре е това да стане със суха кърпа, защото ако изтрием праха с мокра кърпа  можем само да я размажем ненужно и да замърсим щората повече. В случай на петна, трябва да използваме допълнително и препарат, за да изчистим щората.

Необходими неща за почистване на външни щори и някои модели вътрешни щори

Преди да започнете почистването на щорите, набавете си следните материали:

  • – памучна кърпа
  • – обикновена гъба
  • – прахосмукачка с накрайник четка
  • – препарат за измиване на съдове (неабразивен)
  • Чорап
  • оцет

На пазара има и специални инструменти за почистване на щори, но можем лесно да ги почистим и с горе описаните материали.

Видове щори и методи за тяхното почистване


Почистване на Външни Ролетни Щори

почистване на външни ролетни щори

Почистване на външни ролетни щори


В техния случай, обикновена течност за миене на съдове, смесена с хладка вода, ще свърши идеална работа. Както при алуминиевите щори, е добра идея първо да се справите с прахта, за да не надраскате повърхността тъй като прахта ще действа като абразив. За премахването на прахта може да използвате мека четка, памучна кърпа или прахосмукачка с накрайник четка. За повече информация посетете статията: 

ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ В 6 СТЪПКИ〉


Почистване на Външни Ламелни Щори

почистване на външни щори

Почистване на външни щори


Замърсените щори могат да се почистят бързо и лесно, с помощта на един стар чорап, оцет и вода. Всичко, което трябва да направите е да смесите половин литър оцет и половин литър вода в купа, след което потапяте старият чорап в сместа. След като намокрите чорапа, поставяте го на ръката като ръкавица, и така можете да почистите щорите и до най- недостъпните места.


Почистване на Вътрешни Хоризонтални Щори

почистване на вътрешни хоризонтални щори

Почистване на вътрешни хоризонтални щори


Вътрешните хоризонтални щори са доста неприятни за почистване, поради  многото тесни ламели и въженца минаващи през тях. Въпреки това, прахосмукачка с накрайник четка ще ви свърши добра работа. Сложете накрайника и минете всеки ламел по отделно. В случай на упорити петна, щорите трябва да бъдат свалени и измити във вана/леген с течност и гъба.


Почистване на Дървени Щори

Почистване на дървени щори

Почистване на дървени щори


На този вид щори често се отлагат много прах, което е видимо, така че сухото избърсване може да не е достатъчно. Затова можем да използваме хладка вода и течност за почистване на дървени повърхности. След почистването с мокра кърпа или гъба, задължително подсушете със сух памучен парцал.


Почистване на Плисе Щори

почистване на плисе щори

Почистване на плисе щори


За да почистите плисе щорите, трябва да ги свалите от прозореца. След това се накисват в предварително подготвена вода с разтворен прах за пране или течен препарат. Накисвате ги в продължение на 15 минути като ги разтривате леко с ръка. Изплакнете плисето с душ, сгънете щората и  оставете да изсъхне. По време на съхнене, отворете и сгънете плисето няколко пъти за да не се залепят гънките.


По-горе описаните начини за почистване на щори  със сигурност ще помогнат да се справите с мръсотията им. Заслужава си обаче да се обърне специално внимание на материала, от който са направени, така че да не се повредят щорите.

почистване на външни ролетни щори
Почистване на външни ролетни щори, Почистване на щори
By sunnyblind / януари 25, 2018

ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ В 6 СТЪПКИ

Ролетните щори могат да бъдат почистени много лесно...

Научи Повече

Коментари


Търсене

Facebook