fbpx НАЧАЛО » Blog » Прахово боядисване – Електростатично пръскане

Прахово боядисване – Електростатично пръскане

Прахово боядисване е слой покритие от полимерни прахове, които първо се напръскват върху повърхността на продукта и след това се подлагат на полимеризация при определена температура в специална полимеризационна пещ.

Основната технология на прахово боядисване

 1. Подготовка на повърхността за боядисване – включва отстраняване на замърсявания и оксиди, обезмасляване и фосфатиране, за да се увеличи адхезията и да се предпази продукта от корозия.
 2. Поставяне на слой прахова боя върху боядисаната повърхност в камерата за отлагане.
 3. Топене и полимеризация на прахово покритие в полимеризационната пещ. Образуване на покриващия филм. Охлаждане и втвърдяване на боята.

За големи обеми на производство или преработка на големи части се използва транспортна система (конвейер). С негова помощ, боядисаните продукти лесно се преместват от станция на станция. Принципът на неговата работа е, че боядисаните части се поставят на колички, които се движат по релсите. Транспортната система ви позволява да извършвате процеса на прахово боядисване без прекъсване, поради което значително се повишава производителността.

В началото на процеса на прахово боядисване частите се поставят върху транспортната лента. Преди боядисване, частите се третират с почистващ препарат, след това се изплакват с чиста вода. Преминават още и процедури на  фосфатиране и антикорозионно третиране.

След това частите се изсушават. За да стане това, те преминават през специална фурна, за да изсъхнат, за да се предотврати проникването на влага, след което се охлаждат.

В следващата стъпка на процеса на прахово боядисване, частите се поставят в камера за боядисване или пръскане, където праховата боя се разпръсква върху частта с електростатичен пистолет под действие на сгъстен въздух. При разпръскването частиците на боята придобиват положителен електрически заряд.

Под въздействието на електростатични сили, частиците на праха са с положителен заряд и се привличат с повърхността която е с отрицателен заряд.

След това частите подложени на прахово боядисване се поставят в пещта или в камерата за втвърдяване за около 10 минути. Температурата в пещта достига 150-220 градуса. Тук праховите частици се топят и фиксират върху боядисаната повърхност. След образуването на покриващия филм, частите се охлаждат и отстраняват от конвейера.

Електростатичното пръскане днес е най-популярният метод за прахово боядисване.

Безопасност

 • Праховите бои използвани при прахово боядисване могат лесно да се възпламенят в близост до открити източници на огън. Концентрацията на прах във въздуха трябва да се следи надеждно, за да се осигури безопасно работно пространство.
 • Въпреки липсата на запалими разтворители, всеки органичен материал като прах може да образува взривоопасно вещество във въздуха.
 • При боядисване трябва да се избягва вдишването на праховата боя, тъй като това може да увреди белите дробове и защитните мембрани на тялото.

Основни области на приложение на прахово боядисване

 • на всякакви метални компоненти за продукти;
 • оцветяване на готови метални изделия, които могат да издържат на нагряване до 200 градуса по Целзий;
 • оцветяване на керамични и стенни камъни;
 • МДФ оцветяване, стъкло.
 • Особено популярно е при боядисването на различните видове метални щори.

боядисване на щори

Списъкът на продуктите, които могат да бъдат боядисани с прахови бои, е доста широк. Има индустрии, в които процентът на консумация на прахови бои нараства особено бързо.

Пример за това е покритието на вътрешната повърхност на тръбите за сондажни нефтени кладенци и изпомпване на нефт, работещи в условия, при които фактори като повишено налягане, високи температури и присъствие на корозивни среди, могат да имат разрушителен ефект върху почти всички, с рядко изключение, покрития.