fbpx НАЧАЛО » Blog » СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСА И ВЕРАНДА: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСА И ВЕРАНДА: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

Какви сенници/тенти бихте избрали за тераса или веранда

Днес думата „сенници“ или добре познатите ни тенти за тераси, има много по-широка концепция, отколкото преди няколко години. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални или хоризонтални рамки и чупещи рамена, предназначени да защитават от слънчева светлина и горещина, сега се наричат сенници или тенти.

Благодарение на своя широк функционален спектър, както и възможността за значително декориране на прилежащите територии, тези навеси с възможност за сгъване и разпъване са спечелили широка популярност.

Предпочитано място за прекарване на време, където може да се насладите на открито вкъщи, е терасата или верандата. За да се предпазите от горещото слънце през лятото, ще ви е необходим някакъв метод на засенчване, а най-удобния вариант са различните модели тенти за тераса. Разбира се, слънчевите лъчи са и полезни, те ни дават така необходимия за човешкия организъм витамин Д, но пък прекаленото излагане носи и рискове.

Размерите на различните модели тенти и сенници за тераси могат да бъдат точно съобразени с вашите нужди, а огромните естетически варианти ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия вкус. Тентите за балкони придобиват все по-голяма популярност и предлаганите модели са се усъвършенствали като начин на монтаж и управление.

тенти за тераса

Тенти и сенници за тераси и веранди са възможност да се даде на сградата благороден облик и в същото време рационално използване на прилежащата територия. В зависимост от желанията и финансовите възможности на собствениците на къщи има много различни варианти за избор на тенти за тераси и веранди.

Обмислете всички възможни варианти за поставяне на тенти и сенници, техните предимства, недостатъци и характеристики. Каква е разликата между обичайния навес и тентата?

Докато обикновеният навес има твърда, неподвижна фиксирана рамка, нивото на отваряне на тентата може да се регулира по желание.

Сенници и тенти за тераса или веранда – избор на материал

Най-често срещаният материал, използван за производството на сенници и тенти е акрилният плат. Притежавайки отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятъра и  слънцезащитни характеристики, тази тъкан има естетически и елегантен вид. Освен това температурите, позволяващи употребата на акрил, са много широки.

PVC материалът – друг начин за проектиране на различните модели тенти. Гладката, гланцова повърхност ще украси идеално вашата домашна територия и е много лесна за почистване. Освен това е възможно най-ниско бюджетния вариант.

PVC винила има висока якост, така че и в случай на натрупване на сняк навесът няма да  увисне. Диапазонът на допустимите температури на употреба е много широк – от -30 до 50 ° С.

За конструкцията се използва обикновен или екструдиран алуминий за почти всички модели. Защото алуминият е лек, има дълъг експлоатационен живот, устойчив е на променливи атмосферни и е корозоустойчив.

тента


Моделите сенници и тенти за тераси и веранди

Моделите сенници и тенти за тераси и веранди са различни  в зависимост от механизма на проектиране, начинът на управление.

Балконски сенник

тенти за балкон
Тенти за балкон

Ще започнем с Балконският сенник, както подсказва и името му тези сенници / тенти са предназначени именно за тераса/балкон. Той е така проектиран, че се оказва най-бюджетния вариант за вашият балкон. Но ако става въпрос за веранда, то приложението на балконските тенти не е много подходящо.

Състои се от алуминиева конструкция с водачи по които се вдига и спуска платното, минималният наклон на водачите трябва да е 15 градуса. Точно поради тази причина не е възможен монтаж на всяка веранда.


Конзолен сенник / тента чупещо рамо

тенти
Тенти за балкони с конзоли

Друг често избиран модел е конзолен сенник чупещо рамо. Този вариант тенти за тераси, е изключително удобен и практичен. Предлага възможност да се регулира наклона, като максималното е 85 ° а възможноста за издаденост е над 3м.

Особеното при тези тенти, че ако искате да обхващат пълната ширина на терасата или верандата, ще трябва да се съобразите с някои технологични изисквания, тъй като захващането на сенника за стената или тавана става с конзолите намиращи се в двата края на тентата. Което подсказва, че нама как да монтирате конзолите на тентата в самия край на стената.


Сенник / тенти чупещо рамо моноблок

тенти за тераси
Тента с допълнителен профил „квадрат“

 

Третият вариант който ще Ви предложим, може би най-използвания, е тента / сенник чупещо рамо – моноблок. Като цяло разликата му от конзолния сенник за начинаещи притежатели на тенти за тераса, е почти незабележима!

А всъщност доста се различават, този вариант тенти позволява по голям размер и повече рамена.

Основната разлика е, че има допълнителен профил наречен „квадрат“ на който се захващат чупещите рамена които опъват/сгъват платнището. При тези тенти нямаме ограничение при монтажа както при конзолния сенник, тъй като се монтират първо монтажните планки в които се поставя въпросният квадратен профил.

Тук обаче, идва и минуса!

При този вариант тенти, настройката на наклона на рамената може да е до 45°.

Както при конзолния така и при сенник моноблок, има вариант за автоматизация с монтирането на ел. мотор и допълнителни сензори за слънце и вятър.Сенник / тенти тип „Кошница“

тенти
Тента „кошница“

Още един вариант използван за балкона е сенника тип „кошница“. Този вариант на тенти за тераса е доста различен и специфичен спрямо останалите предложения. Представлява алуминиево скеле задвижвано чрез ролкова система, управлявана с въже. Тук ограничението е, че е възможен само стенен монтаж и височината на сеника е равна на издадеността. Подходящ е за издадени тераси без навес. Не е подходящ за тераса „лоджия“.


Без значение кой от различните модели тенти за тераси ще изберете, Вие ще получите уютна сянка на вашата тераса или веранда. След като сте защитили мястото от горещина, можете много удобно и красиво да подредите мебелите от ратан за да се насладите на сутрешното кафе, вкусен обяд или успокояваща вечеря на открито.

И всеки балкон или тераса ще изглежда невероятно впечатляващо и ще бъде посещаван по-често, ако го предпазите от слънцето с красива тента. Под сянката, която тентата ще Ви даде, не само хората ще се чувстват добре, но и растенията които не харесват твърде горещите лъчи на слънцето.


Вижте още допълнителна информация за различните модели – тенти и сенници.

Щори Съни Блинд София

ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА РОЛО ЩОРИТЕ ЗА КУХНЯ?

By sunnyblind  /  юни 14, 2021
Роло щорите са добър вариант за кухнята. Те...
Научи Повече

Електрически щори за външна и вътрешна инсталация – умните щори!

By rzamen  /  март 23, 2019
Електрически щори Електрически щори за дома или офиса,...
Научи Повече

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

By sunnyblind  /  октомври 26, 2018
Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната...
Научи Повече

ЩОРИ ОТ ПЛАТ – ПРЕДИМСТВА НА ПЛАТ Blackout

By sunnyblind  /  юни 11, 2018
Платът “Блекаут“ (Blackout) набира все повече популярност с всеки...
Научи Повече

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

By sunnyblind  /  март 23, 2018
Интересни факти за външни венециански щори познати ни...
Научи Повече

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

By rzamen  /  февруари 26, 2018
За стопаните на дома кухнята заема важно място....
Научи Повече