fbpx

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

 • -
щори

ЩОРИ – 10 СЪВЕТА КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Всички ние, по един или друг начин, се изправяме пред необходимостта да украсим нашите прозорци. Било то, за защита от пряка слънчева светлина, любопитни погледи, за създаване на уютна атмосфера или хармоничен завършен вид на нашия дом. Един от най-удобните и популярни варианти за декорация на прозорци, без съмнение, са разнообразието от щори.
Тук идва въпроса, какви да бъдат те и познаваме ли добре този продукт?

 

В тази статия сме се постарали да ви дадем повече информация за продукта, различните модели, материали и характеристики.

Щори, които някога са били атрибут на скучните и сиви офиси (история на щорите), сега се използват активно за интериорен и екстериорен дизайн на апартаменти и къщи. Те заемат малко място, отлично изпълняват функцията за защита от слънце и любопитните очи, и най-важното е, че може да придадът уникален дизайн на сградата отвън, с избора на ефектните външни ламелни щори или невероятна атмосфера и романтично усещане с избора на  фото-щори.

На купувача днес се предлагат щори с различни дизайни, материали и цветове, а широката гама се превръща в истинско изтезание за неподготвен човек.
По-добре е да се информирате и да бъдете готов за покупка, така ще имате по-голяма увереност и познания как да  изберете щори за вашия дом, какви са предимствата и недостатъците на различните видове, и коя опция за модел е най-добра във всеки отделен случай.

 щори инфо№1. ПРЕДИМСТВА И ВИДОВЕ ЩОРИ ЗА ПРОЗОРЦИ

Съвременните щори, независимо от дизайнерските особености, имат следните предимства:

 • икономично пространство и лек дизайн;
 • практичност и лекота на използване;
 • функционалност;
 • широки възможности за регулиране на потока слънчева светлина;
 • лесна поддръжка;
щори

Вертикални щори в зелен цвят


Щорите уверено се конкурират с обичайните завеси и пердета и често печелят в това състезание. Освен това, за запазването на пространство на балкона, това е почти единственият подходящ вариант.

Свикнали сме, че щорите се състоят от тънки ламели, свързани помежду си но, в зависимост от вида и начина на монтаж, щорите са разделени на вертикални и хоризонтални . В допълнение, голяма част от тях често включва текстил, в които вместо ламели се използва парче плат, като роло щори и плисираните щори.

щори

Вертикални щори


щори инфо

№2. МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ И МОДЕЛИ

За производството на щори могат да се използват следните материали:

 • пластмаса;
 • метал;
 • плат;
 • дърво;

Възможна е и мултифункционална опция , когато два или повече материала се комбинират едновременно. Дизайнът и видът на използвания материал значително влияят върху характеристиките и обхвата на щорите.

щори

щори във всекидневна


 

Пластмасови щорищори инфо

Този вариант щори за прозорци е широко използван в кухни , на балкони , бани и доста често в всекидневни . Пластмасата се използва за създаване, основно, на хоризонтални щори и сред основните й предимства са :

 • ниска цена;
 • хигиенични и лесни за подръжка;
щори

Вътрешни хоризонтални щори с PVC ламели


Обаче, доста хора признават, че пластмасата не е естетически приятна за домашна употреба, но това е въпрос на вкус. Останалите недостатъци са свързани със самия материал, който може да стане жълт, да се деформира от силното слънце и да се счупи.

 

Щори от платщори инфо

По популярност,  платнените щори се нареждат далеч пред тези изработени от пласмаса. Тъканта се използва за създаване на роло или Ден и Нощ щори, вертикални, римски, плисе и дует щори, щори тип „японска стена“.

Предимства:

Плата за производството е предимно полиестер, който е плътен, устойчив на изгаряне и лесен за почистване.

щори

Вертикални текстилни лентиПроизводителите обикновено покриват тъканта със специални импрегнации, които предпазват щорите от изгаряне, прах и миризми, така че, грижата за щората спада до минимум. Ламелите на вертикалните текстилни щори могат да бъдат с различни височини и форми, така че да могат да оформят всеки отвор на прозореца и да го направят оригинален. Те могат да бъдат всякакви цветове или шарки, а на обратната страна  те могат да имат специално покритие, което да не позволява преминаването на светлината (плат – blackout) – щори подходящи за спалнята.

 

Дървени щорищори инфо

Ако трябва да изберете щори за интериора но искате да запазите естетиката в дома си, може да се ориентирате към класическите венециански щори изработени от дърво. Основните им предимства са :

 • красив външен вид, благодарение на естествения материал – дърво;
 • екологична съвместимост;
 • способността да ги поддържате в отлична форма;
 • издръжливост;
щори

Дървени щориДървото е подходящо за хоризонтални щори за прозорци. Може да се използва повече или по-малко скъпите дървени материали (корк, канадски Basswood, боядисан бор) или ценните (венге, розово и червено дърво). Цената във всеки случай е няколко пъти по-висока от тази за аналозите от пластмаса и плат. Евтините дървени щори са крехки и скоро ще започнат да избледняват на слънце и ще настъпи промяна на цвета. Живота на качествените дървени щори ще продължи дълго и няма да се поддава на влиянието на температурата. Мокро почистване на дървесината е противопоказно – подходящо е само забърсване със сух парцал или четка. От дърво не се препоръчва изработката на големи размери – те ще изглеждат масивни/тежки и трудни за ръчно управление – вдигане/спускане.

 

Метални (алуминиеви) щорищори инфо

Металните щори са обикновено изработени от леки метали като алуминия . Това е евтиният вариант които обикновено се използват в производствени сгради, но също така са приложими в кухни и всекидневни, таванско помещение или сгради с високотехнологичен стил. Ламелите могат да бъдат перфорирани, за да създадат необичаен светлинен ефект.

Предимствата включват лесна поддръжка, устойчивост на UV, влага, огън. Основният недостатък е ,че подлежат на лесна деформация, но пък цената им – е ниска.

щори

Вътрешни хоризонтални алуминиеви щори


щори инфо

№3. ХОРИЗОНТАЛНИ ЩОРИ

Кои щори за прозорци да изберете за отваряне на малък прозорец?

Определено хоризонталните са за предпочитане. Тяхната универсалност се крие във факта, че те могат да се използват за прозорци с почти всякакви размери и дори за наклонени тавански прозорци или нестандартни форми.

Предимства :

 • заемат минимално пространство;
 • възможности за регулиране на слънчевата светлина, тъй като хоризонталните лайстни се въртят до желания ъгъл. Могат да бъдат отворени до желаното от вас ниво или до пълното откриване на прозореца;
 • проста инсталация и разнообразие от възможности за монтаж: върху крилото на прозореца, в отвора на прозореца, над прозореца;
 • голям избор от цветове;
 • Лекота при управление;

щори

Венециански вътрешни щори


Основен минус е лесната деформация на тънките ламели изработени от пластмаса или алуминий, високата цена на варианта произведен от дърво.

щори инфо

№4. ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

Вертикалните щори най-много приличат на добре познатите ни завеси, могат да бъдат направени  от плат или с вертикални алуминиеви ламели. Дизайнът е система от вертикални ламели, които са фиксирани в горната част на корниз/греда , а по-долу са свързани с пластмасова или метална верижка. Широчината на ламелата обикновено е 89 или 127 мм: при по-големи помещения се използват широките ламели, при малки – тесните ламели ще изглеждат по-хармонични. Дължината може да бъде до перваза на прозореца или до пода.

Предимства :

 • отличен външен вид;
 • разнообразие от дизайн;
 • практичност и дълготрайност;
 • Простота в управлението;

 щори

Щори с вертикални ламели и в тон с дизайна на помещението


Недостатъци в тези щори на практика почти няма, но може да се намери такъв с факта, че те не са съвсем компактни.

щори инфо

№5. ЩОРИ С КУТИЯ И ВОДАЧИ

Такъв модел имат обикновените роло щори и щорите Ден и Нощ . В основата на дизайна е кутия, която е здраво закрепена към крилото на прозореца и в която се крие навитият плат. Системата е специално проектирана за да бъде максимално компактна. Материалите за изработка са алуминий, пластмаса и плат.

Тъй като монтирането се извършва близо до стъклото, покриват напълно светлия отвор. Щорите не влияят на свободното отваряне на отваряемите крила на прозорците и вратите, тъй като те са здраво закрепени към тях.

щори

Монтаж върху ПВЦ дограма


щори инфо

№6. РОЛО И ПЛИСЕ ЩОРИ

Щорите с пояснителното име – роло, могат да се категоризират към хоризонталните щори. Тук, вместо ламели, се използва непрекъснато парче плат : при навиване се навива върху тръбна ос и напълно се освобождава отвора на прозореца, а в разгънато състояние напълно се покрива. Чрез управление на височината на платното можете да постигнете желаната степен на осветеност. Тъканта може да бъде всеки цвят, бродиран с мъниста, камъни, има оригинален дизайн, а с такива възможности щорите ще бъдат истинска декорация. От предимствата отбелязваме компактността, отличния външен вид и лекотата на контрола, но е по-добре да не се допуска продължително излагане на опушване/сажди и силни миризми.

щори

Роло щори


 

Плисе щорите също са изработени от плат, а понякога от хартия, които специални машини  обработват с образуването на хоризонтални гънки придавайки плисираната му форма, от където идва и името. Този вид щори за прозорци са компактни и се инсталират предимно в светлия отвор на прозореца и основното предимство е възможността за изпълнение на сложна конфигурация с нестандартни размери и вид прозорци.

щори

Разчупените плисе щори


щори инфо

№7. РАЗМЕР НА ЩОРИТЕ И НАЧИН НА МОНТАЖ

Размерът на щорите зависи не само от параметрите на отварянето на прозореца, но и от избрания тип конструкция и от характеристиките на инсталацията. За да бъде всичко  наред.

Хоризонталните щори могат да бъдат фиксирани :

 • на крилото. Ширината на щорите трябва да бъде 30 мм по-голяма от ширината на стъклото. Дължината съответства на дължината на самия прозорец, но е по-добре да се отдели от него 1,5-2 см, така че щорите да не лежат на прозореца;
 • в отвора. Измерванията се извършват в няколко точки, като отворът на прозореца може да бъде малко по-различен от идеала;
 • на стената. Ширината трябва да е поне 10-15 см по-широка от отвора на прозореца, дължината се избира по свое усмотрение;
 • на тавана. Ширината и височината са по желание на клиента, важното е да покрива прозорец от всички страни.
щори

Монтаж на хоризонтални щори


Вертикалните щори се монтират както следва:

 • в отвора. Ширината на щорите в този случай ще бъде равна на ширината на отвора минус 2 см, от дължината на отвора се спада 1 см;
 • на стената. Широчината трябва да бъде по-широка от отвора на прозореца с 10 см или повече. Дължината зависи от това дали ще са до перваза или до пода, но между подовата настилка и щорите е по-добре да оставите около 5 см;
 • на тавана . Широчината задължително надвишава ширината на прозореца с 10-15 см, а дължината се определя като при монтажа на стена.. Когато перваза на прозореца е равен на стената, дължината трябва да бъде поне 5 см повече от разстоянието от тавана до перваза на прозореца или може да е равна на височината на помещението минус 5 см;

щори

Монтаж на вертикални щори


*Когато конструкцията е монтирана на стена, таван или в прозоречен отвор, използвайте самонарезни винтове.

щори инфо

№8. УПРАВЛЕНИЕ

Управлението може да бъде:

 • ръчно най-простият, най-евтиният и най-често срещаният вариант. За този тип управление се използват манивели, верижки и въжета. Важно е само достъпът до системата за управление да е колкото е възможно по-удобен;
 • дистанционното управление осигурява наличието на електрическо задвижване с мотор инсталиран в щората, бутони и пулчета за дистанционно управление. Тази опция е за обемисти тежки системи, когато грдата/корниза е твърде високо или когато достъпът до прозореца е труден;

система умна къща“ ще позволи отваряне и затваряне на вашите щори с предварително зададено време, без човешка намеса.

щори

Щори с автоматика


щори инфо

№9. ЩОРИ ЦВЕТОВЕ

Дизайнерите използват няколко основни принципа за избор на цвят:

 • в тона на стените, по-точно няколко нюанса по-тъмни или по-леки – това е изгоден вариант;
 • в тон на мебели или текстил– това решение ви позволява да създавате много интересен и стилен интериор;
 • контрастиращ оттенък е подходящ само ако интериорът е украсен в неутрални цветове и в един цветен диапазон, тогава щорите ще станат акцент;
 • Универсален вариант , който е подходящ в 90% от случаите, е бял;
щори

Щори цветове


Не е необходимо да се спрете на едноцветните щори за прозорци – можете да изберете опцията с няколко цвята или дори да се отпечата снимка/картина . Основното е, че те трябва да се се вписват хармонично в интериора.

*Колкото повече, текстури и цветове се използват в стаята, толкова по-здържан трябва да е цвета на щорите.

За кухнята е по-добре да изберем практически пластмасови или алуминиеви щори, за спалните подходящи са щори от плат, без значение вертикални или хоризонтални, за дневната увеличете уюта с естетическите дървени щори, в детската стая можете да използвате по-компактните и практични ролетни щори, които ви дават възможност да изберете плат с рисувани анимационни герои. Ако все пак желаете, можете да комбинирате щори с пердета и завеси, като разбира се всичко трябва да е преценено откъм дизайн, монтаж и специфика на продуктите.

щори инфо

№10. ДЕТАЙЛИ – КРАЙНОТО ДОКОСВАНЕ

Компетентният избор на щори изисква внимание към детайлите. От своето качество и изпълнение ще зависи лекотата на работа и външния вид на конструкцията на щората. Обикновено щорите са оборудвани с такива аксесоари:

 • Корниз/греда– елементът, към който са прикрепени щорите. Изработени от алуминий или дърво, пластмасовите аналози са с кратък живот. При роло щори гредата се заменя с метална тръбна ос, върху която се навива тъканта;
 • Куки/колички– елементи за закрепване на ламелите на вертикални щори към корниз/греда, обикновено са изработени от пластмаса;
 • Верижка за управление използва се за управление на роло щори, щори Ден и Нощ, вертикални щори;
 • Тежестите се използват във вертикални щори, роло щори и щори Ден и Нощ, за да държат плата опънат;
щори

Компоненти


Може да се използват допълнителни елементи , например ергономична дръжка или декоративна лента. Всички метални части трябва да са хромирани или поцинковани. Елементите на аксесоарите са закрепени така, че ако е необходимо, те лесно могат да бъдат заменени, цветът им е възможно най-близък до цвета на щорите.

 

И накрая, след инсталация задължително тествайте новите ви щори, отварянето и затварянето им 10-15 пъти подред ще ви покаже крайния резултат на продукта и инсталацията. Качественият продукт ще работи гладко, без да ви затруднява или скърца.

щори

Вътрешни щори


Начало↑
 

Както забелязахте тези 10 съвета се отнасят за вътрешни щори. Ако вие желаете нещо повече от слънцезащитната функция на вътрешните щори и искате да разберете повече за видовете и различни модели външни щори, прочетете нашите статии:


 〉 ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ


 〉 УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ


КАК И ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЛИСЕ ЩОРИ?

By sunnyblind  /  май 23, 2018
Пазарът на стоки за обзавеждане на жилището непрекъснато...
Научи Повече

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЩОРИ ДЕН И НОЩ НАРИЧАНИ ОЩЕ ЗЕБРА ЩОРИ?

By sunnyblind  /  февруари 19, 2018
През последните години богатият избор на роло щори...
Научи Повече

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩОРИ

By sunnyblind  /  февруари 4, 2018
Вертикалните щори могат да се видят не само...
Научи Повече

Коментари