fbpx НАЧАЛО » Blog » 9 НАЧИНА ДА НАМАЛИТЕ КОЛИЧЕСТВОТО ПРАХ В АПАРТАМЕНТА

9 НАЧИНА ДА НАМАЛИТЕ КОЛИЧЕСТВОТО ПРАХ В АПАРТАМЕНТА

Около 18 кг прах може да нахлуе в тристаен градски апартамент за период от една година. Напълно е невъзможно да се отървем от него, но да намалим количеството, е напълно възможно.

Запознайте се с няколко прости правила

Правило номер 1. Правете редовно мокро почистване

Намирайте време да измиете с мокър парцал пода в коридора всеки ден! Така, мръсотията и прахта от обувките няма да се втурнат към останалите помещения. Почистете хубаво около нощни шкафчета, чекмеджета, рафтове, домакински и електрически уреди. Особено много прах се събира върху телевизионния екран и монитора на компютъра.

Правило номер 2. Не използвайте метла

Ако използвате метла се издига много прах във въздуха, затова използвайте прахосмукачка. По-добре с воден филтър. И след това с влажна кърпа или много по-ефективно, с почистващ препарат и пара.

Правило номер 3. „Изтупайте“ праха

Изтупвайте завивките и покривалата на леглата и мека мебел поне веднъж седмично. По-добре на улицата или от балкона. Това важи и за облеклото, особено вълнените. Между другото, през зимата понякога си струва да го замразите – поставяйки го на балкона, така че акарите и другите микроорганизми да бъдат унищожени.

Правило номер 4. Помислете за външни ролетни щори

Много от вас са запознати с огромните предимства на външно ролетните щори, а едно от тях е именно спирането на прахта на границата на прозореца. При напълно спуснато положение, през прозореца няма да влезе почти никаква прах.

Правило номер 5. Гребен, стил и косата ви в банята

След като сте сресали и оформили косата си, веднага премахнете „прекрасните остатъци“. Редовно се грижете и събирайте козината и на домашните любимци (котки, кучета).

Правило номер 6. Не изтривайте праха с четка

Този много сладък аксесоар на всички киноманиаци в ежедневието е безполезен, защото не събира прахта, а го разпръсква в стаята.

Правило номер 7. Премахнете „праховите колектори“

Разпръснати списания, неглижирани библиотеки, дрехи висящи на столове, разхвърляни обувки, възглавници, килими … Прахът ги обожава! Ако има възможност да ги премахнете или подредите – не се колебайте. Също така в кухнята, изхвърляте кошчето всеки ден, дори и да не се е напълнило.

Правило номер 8. Вземете си няколко вътрешни растения

Например, хлорофитум. Той е много популярен, защото е лесен за отглеждане, а не капризен – вирее на топлина, студ, сянка и слънце добре. Колкото по-мръсен е въздуха, толкова му е по-добре: в кухните с газови печки, в стаите за пушачи, листата му стават сочни и зелени. Четири такива саксии ще изчистят въздуха от малка стая, и в края на пролетта започва да цъфти.

Правило номер 9. Пране на мека мебел

Всяка домашна мека мебел: диван, матрак, килим или мокет събира и задържа прах и алергени от въздуха, който дишаме. Казано по-просто, това, което пада на килима (прах, косми от домашни любимци и много други частици, които дишате) остава във всяка мека мебел, докато бъде отстранено чрез почистване с професионална екстракторна машина. Разбира се, че вие също можете да почистите и изперете вашия диван, но е препоръчително веднъж годишно пране на диван, пране на матрак да бъде извършено от професионална фирма, която използва професионални машини и препарати.

За съжаление, правила как да се сложи край на прахта веднъж завинаги, няма. Прахът го има, и ще продължава да го има. Но ако се уморите да се борите с него, можете да го измамите!

Намалете осветлението в дома си и така няма да се вижда 🙂