fbpx НАЧАЛО » ПРАХОВО БОЯДИСВАНЕ

ПРАХОВО БОЯДИСВАНЕ

Прахово боядисване София, фирма Съни Блинд предлага прахово боядисване на метални профили с дължина до 6,50 м. Пещта, един от най-важните елементи в процеса, е специално конструирана за да побира цели профили – размери на пещ: 220/120/700см.

Нашата линия за прахово боядисване осигурява плътно покритие и защита от корозия за метални профили. Методът включва подготовка, пръскане, етап на термообработка, като се използват вани, пистолет, „спрей кабина“ (камера) и пещ.

Процесът на прахово боядисване предлага няколко предимства пред конвенционалните методи за течно покритие с боя, включително повишена издръжливост, възможности за по-специализирани покрития, по-малко въздействие върху околната среда, по-бързо време за изпълнение и по-ниски материални разходи.

Това включва по-висока устойчивост на удар, влага, химикали, износване и предлагат по-голяма защита от надрасквания, абразия, корозия, избледняване и общо износване.

Какво е прахово боядисване?

Праховото боядисване е процес, който стана изключително популярен от въвеждането му в Северна Америка през 60-те години. Все повече компании определят процеса прахово боядисване за висококачествено, трайно покритие, което позволява максимално производство, подобрена ефективност и опростено екологично съответствие. (източник)

Използвано като функционални (защитни) и декоративни покрития, праховото боядисване предлага почти неограничена гама от цветове и текстури, а технологичният напредък е довел до отлични експлоатационни свойства.

Праховите покрития се основават на полимерни смоли, пигменти, нивелиращи агенти, модификатори на потока и други добавки. Тези съставки се разтопяват, охлаждат и се смилат на еднороден прах, подобен на брашното за печене.

Прахово боядисване е процес  наречен електростатично нанасяне чрез пулверизиране (ESD), обикновено се използва за нанасяне на праховото покритие върху метална основа.

Този метод на нанасяне използва пистолет за пръскане, който прилага електростатичен положителен заряд към праховите частици, които след това се привличат към материала, който е с отрицателен заряд.

След нанасяне на праховото покритие материала влиза в пещ за втвърдяване, където покритието химически реагира, за да образува дълги молекулярни вериги, което води до висока плътност. Тези молекулярни вериги са много устойчиви на надраскване, други механични повреди и различните атмосферни условия.

Устойчивост на праховото покритие

Праховото покритие е висококачествено покритие, което се намира на хиляди продукти, с които влизате в контакт всеки ден. То осигурява много по-траен слой, отколкото течните бои могат да предложат, като същевременно осигурява атрактивен завършек.

Продуктите подложени на прахово боядисване са по-устойчиви на удар, влага, химикали, ултравиолетова светлина и други екстремни метеорологични условия. На свой ред това намалява риска от надраскване, ожулвания, корозия, избледняване и други проблеми с износването.

Изглежда страхотно. И трае дълго, дълго време. Освен че е трайно, праховото покритие е привлекателен избор поради екологичните предимства. Използва се при метални конструкции и навеси, външни ролетни щори, ролетни врати, охранителни ролетки и др.

Преглед на процеса прахово боядисване

За разлика от процеса на течно покритие, който използва течна суспензия за покритие, праховото покритие е процес на довършване, който използва прахообразен покривен материал. По време на процеса на прахово боядисване прахът се нанася върху предварително обработената повърхност, разтопява се и след това се изсушава и втвърдява. Този процес има три етапа: подготовка на повърхността, нанасяне на покритие и топлинно втвърдяване.

Подготвителен етап

Преди нанасянето на какъвто и да е материал за прахово покритие, повърхността на основата трябва да се почисти и обработи, за да се гарантира, че детайлът е без прах, мръсотия и отломки.  Цялостната подготвителна обработка зависи главно от материала, който ще се покрива. Въпреки това, някои от стъпките, които обикновено се използват по време на този етап, включват почистване, изплакване и сушене.

Етап на нанасяне

Видът на покривния материал, който се използва при нанасяне на покритие, отчасти определя метода на нанасяне. Тук ще обсъдим прахово боядисване на метал. За повечето метални части, при прахово боядисване, покривният материал се нанася чрез електростатично нанасяне (Електростатично отлагане (ESD)) чрез пулверизиране.

Този метод на нанасяне използва кабина за прахообразно пулверизиране, подаващо устройство за прах и електростатичен пистолет за пръскане. Прахообразният материал се разпределя от захранващия блок към пистолета за пръскане, който се използва както за придаване на електрически заряд върху праха, така и за нанасянето му върху основата.

Етап на втвърдяване

Особеностите и характеристиките на етапа на втвърдяване в процеса на прахово боядисване се определят главно от метода, при който се полага праховото покритие, както и от вида на използвания материал за прахово покритие. Заготовките, които са прахово боядисани чрез ESD (посочения горе начин), трябва да се втвърдят в пещ.

Температурата и времето, през които прахово боядисаният елемент трябва да престои в пещта за втвърдяване, за да се постигне пълно втвърдяване, зависи най-вече от неговия размер, форма и дебелина. Обикновено втвърдяващата пещ работи между 162 до 232 градуса по Целзий, което варира между десет минути и повече от час.

Съответно, по-малките части с прахово покритие изискват по-малко време на втвърдяване и по-малки обеми нагрят въздух, за да се втвърдят напълно, а по-големите части се нуждаят от повече.


външни ролетни щори • външни ламелни щори • перголи • комарници за врати и прозорци • охранителни ролетки