fbpx НАЧАЛО » Blog » Автоматично или ръчно управление? Външни ролетни щори и начина на управление

Автоматично или ръчно управление? Външни ролетни щори и начина на управление

Външните ролетни щори имат най-различни функции: топлоизолационни, шумоизолационни, противовзломни, регулиращи осветлението, защита от силен вятър и са естетическо допълнение към архитектурата на сградата. За да можете да използвате всички предлагани удобства по удобен начин, е необходимо да изберете подходящия тип управление измежду електрически и ръчни решения. По-долу представяме видовете и предимствата на всеки от тях.

Външните ролетни щори предлагат различни видове управление: от ръчно, през автоматично, до напълно интелигентно. Степента на автоматизация, която избираме, зависи от нашите предпочитания. можем да изберем управление с дистанционно или бутон на стената или да ги управляваме през смартфона.

Кога си струва да използвате ръчно управление?

Традиционното ръчно управление е чрез ширит или въже, табакера и ролник, а в случай на по-големи размери, манивела. Както подсказва името, ако искаме да управляваме щората, трябва да го направим сами. Ролетните щори, оборудвани с това решение, със сигурност ще се окажат по-добре при по-малки прозорци, отколкото при големи остъкления, намиращи се в еднофамилни къщи или офис сгради. Освен това, в случай на внезапна промяна на времето, например порив на вятър или буря, ще трябва да действаме изключително бързо, за да защитим къщата от неблагоприятни метеорологични условия.

Електрически задвижвани ролетни щори

Електрическото управление е по-модерно и осигурява много по-голямо удобство при използване, не само защото не изисква използване на сила, но и защото някои от неговите видове ви позволяват да не мислите за необходимостта от регулиране на щорите изобщо, а управлението се извършва без човешка намеса.

Външните ролетни щори могат да се управляват от стенни предаватели, дистанционно управление, мобилни устройства или сензори. Централното управление прави възможно едновременното управление на няколко, дори труднодостъпни ролетни щори. При силна слънчева светлина си струва да използвате опцията за автоматично затваряне на ролетната щора в зависимост от времето, с използване на външни и вътрешни сензори. Това ще предпази от неблагоприятни метеорологични условия, дори и при отсъствие на членове на домакинството.

Щори, свързани към системата Smart Home, ви позволяват допълнително да управлявате всички електрически устройства в къщата. Те могат да се управляват напълно автоматично и да се затварят или отварят според настройките и различните сценарии в определеното време. Можете също да управлявате ролетната щора с помощта на приложението на мобилни устройства: телефони с Android и iOS. Допълнителна опция е свързването на гласово управление.

Независимо какъв тип сграда, прозорци или остъкляване избираме вида на управление за външни ролетни щори, е възможно да приложим желаната от нас степен на автоматизация. Това не само ще регулира температурата и осветлението в помещението, но и ще предпази от неблагоприятни атмосферни условия и ще осигури допълнителна защита срещу взлом.