fbpx НАЧАЛО » Blog » Възможни причини за неработещи външни ролетни щори

Възможни причини за неработещи външни ролетни щори

Външните ролетни щори ефективно защитават имота ви, а също така създават комфортно затъмняване на стаята и предпазват къщата от загуба на топлина през студените сезони. Ролетните щори са надежден слънцезащитен продукт, който може да издържи дълго време с подходящи грижи, но може да възникнат незначителни повреди, които трябва да бъдат поправени.

Ако възникне неизправност, но системата остане работеща, не пренебрегвайте повредата, за да не влошите ситуацията, ще бъде много по-ефективно да ремонтирате ролетните щори веднага за да избегнете допълнителни усложнения.

Не забравяйте, че повредата на ролетните щори може да намали защитата от взлом, тъй като нарушителите могат лесно да се възползват от това.

Защо възникват неизправности?

Механизмите при външните щори, изискват подходящи грижи, освен това има естествено износване на различни части, което се получава в резултат на триене и други явления.

Препоръчваме ви редовно да обслужвате подвижните части на ролетните щори, за да избегнете преждевременна повреда на продукта. Предотвратяването е необходимо за всички видове конструкции, независимо от разходите.

За да определите неизправността, слушайте щорите по време на работа, ако се появи страничен шум, използването на щората трябва временно да бъде преустановено и необходимите части да бъдат заменени.

Кои са най-честите причина за неработещи ролетни щори?

За отстраняване на неизправности често се изисква посещение от специалист.

Табакера

При проблем с табакерата, много често се налага подмяната и, за което ще е нужно посещение от специалист или да я за закупите и сами да я подмените. Важено е да знает, че при подмяна на табакерата, щората трябва да е спусната и въжето / ширита се навива в новата табакера, като не трябва да се пренатяга.

Ролник

Това е малката ролка от вътрешната страна през която преминава въжето и е подложена на постоянно триене. След години използване или неправилно използване (въжето трябва да се тегли / отпуска право вертикално, а не да се държи под ъгъл в страни), ролника се износва и много често спира да работи. Подмяната ми е задължителна и се извършва, като се изважда въжето от табакерата и се прекарва през новия ролник.

Въже

При силно издърпване на въжето или ако платното е замръзнало при ниски температури и се опитвате да вдигате/спускате щората, то може да се извади от оста в кутията. При такъв случай щората остава неизползваема до намесата на специалист. Поправката на щората е сложна ако сте на висок етаж и прозореца е неотваряем. Трябва да се демонтира кутията от външната страна и да се закачи въжето.

Замръзване

При ниски температури е възможно щората да замръзне и да се появят някои проблеми, като по-горе посочения. Ако усетите, че е трудно вдигането на щората (това е валидно и за автоматизираните) преустановете използването. Освен проблема с въжето, може да се повредят и ламелите, след което ще е необходимо подмяна.

При повреда на електрически щори е необходимо намеса на специалист. След оглед и установяване на проблема, е възможно подмяна на ел. мотор, проблем в захранването (изисква посещение на ел. техник), проблем в дистанционно или бутон и  др.

За повече информация и връзка със специалист свържете се с нас