fbpx НАЧАЛО » Blog » ПОЦИНКОВАНЕ – Какво представлява, Методи

ПОЦИНКОВАНЕ – Какво представлява, Методи

Поцинковане е един от най-широко използваните методи за защита на метала от корозия.

То включва нанасяне на тънко покритие от цинк върху основата на метала, което го предпазва от ръжда.

Просто казано, поцинковането на метал (желязо, стомана), му придава антикорозионни свойства.

Без защитното цинково покритие, металът потенциално би се окислил и корозирал много по-бързо.

Поцинкованата стомана е рентабилна алтернатива на използването на материали като, аустенитна неръждаема стомана или алуминий, с цел предотвратяване появата на корозия.

Например, при изработката на метални навеси и охранителни ролетки, се използва стомана. Ако металните профили и ламели не преминат през процеса поцинковане, ще корозират в много кратки срокове.

Първо, процеса на поцинковане създава защитно покритие, което предпазва метала от заобикалящата го среда.

Слоят цинк не позволява на водата и влагата и други елементи във въздуха да оксидират стоманата.

Но, ако цинковото покритие бъде надраскано достатъчно дълбоко, металът ще бъде изложен и податлив на корозия.

Различни методи за поцинковане

Има няколко различни процеса за поцинковане на желязо/стомана:

Горещо поцинковане

поцинковане
Фигура 1

Както подсказва името, този метод включва потапяне на основния метал във вана с разтопен цинк при температура около 450 ° C (842 ° F). Първо, основният метал трябва да бъде почистен механично, химически или и двете, за да се осигури качествена връзка между основния метал и цинковото покритие. Процесът на горещо поцинковане ( Фигура 1 ) се използва от 1742 г.

След като бъде почистен, основният метал след това се изплаква, за да се освободи от остатъчните оксиди, които могат да останат след процеса на почистване. След това, желязото/стоманата преминава през байцване > отново изплакване > флюсиране > сушене и тогава желязото/стоманата се потапя в течна баня с нагрят цинк и се образува металургична връзка. Остава да се извади и охлади, след което минава инспектиране на продукта.

Предимствата на този метод са, че е икономичен; може да се изпълнява бързо и за всякакви форми метал. Обаче крайното покритие може да бъде неравномерно по отношение на други процеси на поцинковане.

Предварително поцинковане

Този метод е много подобен на горещото поцинковане, но се извършва в стоманодобивната промишленост, обикновено върху материали, които вече имат специфична форма (например: листове ламарина).

Предварителното поцинковане включва валцуване на метален лист чрез подобен процес на почистване като този на горещото поцинковане. След това металът преминава през басейн с горещ, течен цинк и след това се връща отново, тип „мелница“.

Предимство на този метод са, че големите намотки от стоманен лист могат да бъдат бързо поцинковани с по-равномерно покритие в сравнение с горещото поцинковане. Както и по-добрия външен вид.

Недостатък е, че след като предварително поцинкования метал бъде нарязан, ще се появят открити, непокрити участъци.

Това означава, че когато дълга намотка от лист се нарязва на по-малки размери, краищата, където металът е нарязан, няма да име покритие от цинк и ще е изложен на влиянието на околната среда.

Например, за изработката на разтеглена мрежа/просечена ламарина, ако се използва лист ламарина с предварителното поцинковане, прорезите ( отворите ) в мрежата ще останат без цинково покритие.

Електрогалванизиране

За разлика от предишните процеси, електрогалванизирането не използва разтопена вана с цинк.

Вместо това този процес използва електрически ток в електролитен разтвор за прехвърляне на цинкови йони върху желязото/стоманата.

Това включва електрическо намаляване на положително заредените цинкови йони до метален цинк, които след това се отлагат върху положително заредения материал.

Подобно на процеса на предварително поцинковане, електрогалванизацията обикновено се прилага непрекъснато върху ролка от ламарина.

Някои предимства на този процес са равномерно покритие и прецизна дебелина на покритието.

Въпреки това, покритието обикновено е по-тънко от покритието с разтопен цинк, постигнато чрез метода на горещо поцинковане, което може да доведе до намалена защита от корозия.

студено поцинковане

Терминът студено поцинковане е по-скоро маркетингов термин, отколкото действителен процес. Студеното поцинковане е просто боядисване на парче стомана с богата на цинк боя.

Тъй като покритието е просто богата на цинк боя, то няма да има трайността на горещо поцинковане по отношение на устойчивост на износване, катодна защита и експлоатационен живот (или време до първата поддръжка).

Катодната защита, предлагана от богата на цинк боя, е по-малка отколкото при горещо поцинковане, тъй като в боята има вещества и други елементи, които ограничават свързаността на цинковите частици.

Евентуална корозия 

Въпреки че поцинковането ще попречи на корозията на желязото/стоманата, ръждата ще е неизбежна след излагане на няколко десетилетия на атмосферни влияния, особено ако са изложени на киселинни условия.

Морската и солената среда също намаляват живота на поцинкованото желязо, тъй като високата електрическа проводимост на морската вода увеличава скоростта на корозия, главно чрез превръщането на твърдия цинк в разтворим цинков хлорид, който просто се измива.

Поцинкованата стомана може да издържи много десетилетия, ако се вземат допълнителни мерки, като боя ( най-добре прахово боядисване ) и допълнителни галванични аноди.

Скоростта на корозия в несолени среди се причинява главно от нивата на серен диоксид във въздуха.

В най-доброкачествените природни среди, като например вътрешни райони с ниско население, поцинкованата стомана може да издържи без ръжда над 100 годин.

Различни варианти на навес с барбекю

By sunnyblind  /  януари 15, 2021
Времето прекарано...
Научи Повече

РАЗТЕГЛЕНА МРЕЖА /ПРОСЕЧЕНА ЛАМАРИНА/ – ПРЕДИМСТВА

By sunnyblind  /  август 28, 2018
Просечената ламарина...
Научи Повече

ПОЛИКАРБОНАТНИ ПЛОСКОСТИ ЗА НАВЕСИ И КОЗИРКИ

By sunnyblind  /  август 27, 2018
Различните производители...
Научи Повече