fbpx НАЧАЛО » Blog » Щори за баня – как да избера?

Щори за баня – как да избера?

Щори за баня?!

Разбира се, прозорецът в банята не може да бъде оставен без щори. И, тъй като тази стая във всеки случай остава съвсем лична, непокрития прозорец прави незавършен интериора на помещението.

Банята има свои характеристики и не всеки тип щори ще може едновременно да я украси и да изпълнява функциите си. И, така, какви щори за баня да изберем, за да поддържаме баланс между практичност, издръжливост и естетика?

Удобства, които не трябва да се пропускат

Несъмнено е важно да се вземе под внимание естетическият компонент и да се изберат щори в зависимост от тенденцията в помещението. Но, има и няколко други важни фактора, които влияят върху удобството, издръжливостта и външния вид на декора:

– размера и формата на прозореца. От това зависи вида на щорите, които ще трябва да изберете за вашата баня. Ако прозорецът е кръгъл или триъгълен, ролото и ролетните няма да свършат работа, ако е доста широк, може да изберете вертикални алуминиеви щори. За стандартен прозорец всеки тип щори ще свърши работа;

– въпрос на неприкосновеност на личния живот. Банята е едно от тези места, където самата атмосфера е лична, така че трябва да помислите за това. Може да изберете щори, което само леко затъмняват или опцията, която ще скрие дори силуета;

– вентилация. Наличието на прозорци, които се отварят, значително ще увеличи дълголетието на щорите, няма да позволи развитието на плесен и гъбички:

– степента на осветеност. Тя зависи от цвета и плътността на материала. Традиционно, лек плътен материал ще подхожда на голям прозорец от слънчевата страна. А за слабо осветена стая с малък прозорец, можете да изберете алуминиеви хоризонтални щори;

– достъп. Доколко е възможно да се достигне до щорите и удобно ли е да се грижим за тях – е не по-малко важни критерии от всички останали. В крайна сметка, щори, монтирани в банята също, изискват почистване и често проветряване;

– влажност в помещението. Този индикатор засяга избора на материал за щори за баня: някои се вписват перфектно, н о други трябва да бъдат изключени.

Оптимални материали

Практиката показва: неочаквано, но повечето материали са подходящи за среди с висока влажност. Така в банята можете да инсталирате следните щори.

PVC.

Освен факта, че такива щори са трайни, те са неподходяща среда за развитието на мухъл и плесен, те са удобни за измиване и почистване.

Алуминий.

Този метал не поддава на корозия, перфектно понася влага. И тъй като ламелите са допълнително покрити със защитен слой боя, избора на такъв вид щори за баня е идеален.

От синтетичен плат.

Особено красива версия на щори за баня е плисето. Допълнително покрити с импрегнация, те понасят добре влагата. При избора на такъв модел за банята, основното и задължително изискване е да се проветрява често помещението.

Какъв материал не пасва

Има няколко материала, щорите на които не се препоръчват да се монтират в банята.

В този списък на първо място е дърво, независимо колко естетично изглежда. Дървените ламели изглеждат първоначално естетически, но остават във влажна среда, с течение на времето започват да поглъщат влагата и да се деформират и тези промени няма да могат да бъдат коригирани. Ако наистина харесвате дървената ламела, можете да изберете пластмасови или алуминиеви с имитация на дървена повърхност.

На второ място – щори от плат без импрегнация. Без специално импрегниране във влажна среда, те бързо се превръщат в огнище на мухъл, а миризмата на мухъл е неизбежна.

И още. Не избирайте щори за баня с кутия! Щорите трябва да бъдат избрани с отворена кутия: по този начин влагата се изпарява по-бързо и механизмът няма да корозира.

Възможности за използване на щори в банята

Предимно, щори за баня се използват за,декор, защита от слънцето и любопитни погледи – но това не всичките техни възможности за употреба. В банята те имат допълнителни функции.

  1. Скриване на техническия блок (тръби, измервателни уреди, филтри, клапани).

Не е нужно да зашивате комуникации с пластмасови панели (в края на краищата, как тогава ще вземете показанията на измервателните уреди и наблюдавате състоянието на тръбите?).

  1. Отделете място за мини-килер. Добре е да се поддържат инструменти за почистване в банята: кърпи, кофи, препарати за измиване и почистване.

При всеки един от случаите е достатъчно да се инсталират щори в избрания ъгъл и това може да се направи както в етапа на монтаж на водопровода, така и на етапа на ремонт.