fbpx НАЧАЛО » Blog » КОИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДОМА?
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

КОИ ЩОРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДОМА?

Изборът на щори за дома, трябва да бъде съобразен с интериора и декорацията на помещението в което ще се монтират. Но кой е най-правилният избор и как да се ориентираме за вид, модел и цвят?  

Важно е, стаята да не заприлича на скучен офис или учебно заведение. Защото това все пак е вашият дом и трябва да бъде уютен, комфортен и красив. Когато отидете на гости или наблюдавайки съседските прозорци, ще забележите, че обикновено хората избират едноцветните и не много светли тонове. Едноцветните щори в наше време често имат утилитарен характер и рядко подобряват външния вид на стаята.

Докато правилно избраните щори могат да обновят вида на прозореца и стаята като цяло, придавайки ви добро настроение. Днес изборът на щори е разнообразен, като основно се делят на външни и вътрешни. Разнообразието от цветове може да задоволи всеки вкус.На пазара се предлагат както изчистени, така и разноцветни платове с различна текстура, с ярки и плътни тонове, а дори с изображение по ваш избор (фотощори).

Нека ви припомня защо са необходими щори за вашият дом: в светъл пролетен или летен ден, слънцето е не само много силно, а по някога дори изгарящо. Ето защо, наличието на слънцезащитен продукт на вашият прозорец, ще ви позволи да контролирате проникването на слънчевите лъчи в помещението, а щорите са продукт подходящ за това.

Какво представляват щорите?

Щори – заместител на конвенционалните завеси, който осигурява удобна възможност за гладко регулиране на осветеността и видимостта през прозорците в или от помещението. Различните модели се справят с тази задача по различен начин. Ако се спрем на външни щори, те почти не играят роля в декорацията на интериора а по скоро разкрасяват домът ни отвън. Вътрешни щори – тук разнообразието е наистина впечатляващо! Тук ги разделяме на хоризонтални и вертикални, класически и нестандартини, а материалът за тяхното производство е алуминий, плат, PVC, дърво, бамбук.

Кои от тях да изберем?

Ако говорим за популярност, то най-използваните са хоризонтални алуминиеви щори, което отчасти се дължи на факта, че това е исторически първият вид/модел (в началото ламелите са изработвани от дърво).

Днес обаче хората все повече предпочитат щори от плат с импрегнирана тъкан, което ги прави прахоотблъскващи, антистатични и антибактериални, а това улеснява грижите за този тип продукти. Единственото помещение за което не са особено подходящи е, кухнята. Силно предпочитани са за декориране на детска стая, защото те са лесни за управление, безопасни и можете да поръчате фото печат с любимите си детски герои върху тях.

Обикновените хоризонтални щори са подходящи за почти всяко помещение, в къщата се използват в спалнята, кухнята, килера. Освен това, те са единственият модел, който може да бъде монтиран между рамките на прозореца, като по този начин ги предпазва от прах и мръсотия. Най-бюджетния вариант е пластмасовата версия на изпълнение, но те могат да бъдат направени от нискокачествена пластмаса, което ще доведе до деформиране след известно време. Много красиви са дървените щори, те са на принципа на венецианските щори, изработени от тънки дървени ламели.

Вертикалните щори обикновено имат ламели от плат със ширина 89мм или 127мм. На вертикалните ламели е лесно да се приложи фотопечат, което позволява да се увеличи тяхната декоративна стойност. С тяхна помощ можете да подобрите вида на помещения с ниски тавани, защото вертикалните редове визуално повдигат тавана. Голямо тяхно предимство е, че успешно скриват геометричните неравности на прозорците. Съществува и модел с алуминиеви вертикални ламели, но те са по груби и не подходящи за дома. Друг различаващ се вид са плисе щори. Плисто е успешна алтернатива на традиционните видове, които се вписват добре в интериора.

Начини на монтиране

Всички видове щори могат да бъдат монтирани по различни начини:

На стената. С този метод ще се покрие целият прозорец. Може да се използва както за хоризонтални така и за вертикални.

На тавана. Основните разлики от първия метод са малко. С този метод на закрепване щорите ще покрият и стената над прозореца. Инсталирането на вертикални щори се извършва най-често по един от тези два начина.

На рамката. Монтажа на рамката или в светлия отвор е подходящ предимно за моделите роло и плисе. Той придава прибран и чист вид на помещението.

Не забравяйте, че щорите са модерни, красиви и практични. Ето защо, играйте с цветове и съживете домашната атмосфера.

Успех с вашия избор!

Съни Блинд – Щори София