fbpx НАЧАЛО » Blog » ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ! ФИРМА СЪНИ БЛИНД ЩЕ БЪДЕ В ЛЕТЕН ОТПУСК ОТ 27.07. ДО 11.08.2024 Г ВКЛЮЧИТЕЛНО. ОЧАКВАМЕ ВИ ОТНОВО НА 12.08.2024 Г ВЕСЕЛО ЛЯТО!

ПОЧИСТВАНЕ НА ЩОРИ

Преди да предприемете каквито и да е действия се уверете, че вашите щори могат да бъдат подложени на описаните процеси. За да сте сигурни се свържете с тази фирма за щори, която ви е предоставила продукта.

Как да почистим нашите щори?

Ще намерите много съвети как точно да почистите прозорците и да се справите с други проблеми, свързани с почистването на различни уреди и мебели в нашият домНо щом става въпрос за щорите, информацията е ограничена. И все пак, за да бъде почистен всеки ъгъл в нашият дом, то ще трябва да почистим и щорите. По-долу са дадени няколко съвета как да се справите с почистването на външните ролетни щори, външните ламелни щори и някои модели вътрешни щори. Почти във всеки дом или офис, щорите са предпочитаният начин за засенчване на прозорците. За да изглеждат добре на нашите прозорци, те трябва да бъдат чисти. Как да се грижим за добрия им вид? Какво и как ще почистим зависи до голяма степен от степента на замърсяване. Трябва да обърнем внимание на материала, от който са направени. За да премахнем само прахта от щорите, е достатъчно да ги забършем с кърпа. Най-добре е това да стане със суха кърпа, защото ако изтрием прахта с мокра кърпа  можем само да я размажем ненужно и да замърсим щората повече. В случай на петна, трябва да използваме допълнително и препарат, за да изчистим щората.

Необходими неща за почистване на външни щори и някои модели вътрешни щори

Преди да започнете почистването на щорите, набавете си следните материали:
  • – памучна кърпа
  • – обикновена гъба
  • – прахосмукачка с накрайник четка
  • – препарат за измиване на съдове (неабразивен)
  • – чорап
  • – оцет
На пазара има и специални инструменти за почистване на щори, но можем лесно да ги почистим и с горе описаните материали.

Видове щори и методи за тяхното почистване


Почистване на Външни Ролетни Щори

външни ролетни щори
Почистване на външни ролетни щори

В техния случай, обикновена течност за миене на съдове, смесена с хладка вода, ще свърши идеална работа. Както при алуминиевите щори, е добра идея първо да се справите с прахта, за да не надраскате повърхността тъй като прахта ще действа като абразив. За премахването на прахта може да използвате мека четка, памучна кърпа или прахосмукачка с накрайник четка. За повече информация посетете статията: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ В 6 СТЪПКИ〉

Почистване на Външни Ламелни Щори

Почистване на външни хоризонтални щори и щори
Почистване на външни хоризонтални щори

Замърсените щори могат да се почистят бързо и лесно, с помощта на един стар чорап, оцет и вода. Всичко, което трябва да направите е да смесите половин литър оцет и половин литър вода в купа, след което потапяте старият чорап в сместа. След като намокрите чорапа, поставяте го на ръката като ръкавица, и така можете да почистите щорите и до най- недостъпните места.

Почистване на Вътрешни Хоризонтални Щори

Почистване на венециански щори
Почистване на хоризонтални щори

Вътрешните хоризонтални щори са доста неприятни за почистване, поради  многото тесни ламели и въженца минаващи през тях. Въпреки това, прахосмукачка с накрайник четка ще ви свърши добра работа. Сложете накрайника и минете всеки ламел по отделно. В случай на упорити петна, щорите трябва да бъдат свалени и измити във вана/леген с течност и гъба.

Почистване на Дървени Щори

почистване на венециански щори от дърво
Почистване на дървени щори

На този вид щори често се отлагат много прах и избърсването със суха кърпа може да не е достатъчно. Затова можем да използваме хладка вода и течност за почистване на дървени повърхности. След почистването с мокра кърпа или гъба, задължително подсушете със сух памучен парцал.

Почистване на Плисе Щори

плисе щори
Почистване на плисе щори

За да почистите плисе щорите, трябва да ги свалите от прозореца. След това се накисват в предварително подготвена вода с разтворен прах за пране или течен препарат. Накисвате ги в продължение на 15 минути като ги разтривате леко с ръка. Изплакнете плисето с душ, сгънете щората и  оставете да изсъхне. По време на съхнене, отворете и сгънете плисето няколко пъти за да не се залепят гънките.

Почистване на щори Ден и Нощ

щори ден и нощ
Почистване на щори Ден и Нощ

Плата на щорите Ден и Дощ не позволява обилното измиване с вода и препарат както при плисе щорите поради структурата на щората. Също така не използвайте различни химически препарати, защото може да повредите щората. Почистването на щори Ден и Нощ става с прахосмукачка при използване на върха на четката.  Ако искате да ги освежите, те могат да бъдат леко навлажнени с кърпа (водата не трябва да е гореща), но без използването на почистващи препарати, тъй като те може да причини обезцветяване на плата. Разбира се, използването на лек сапунен разтвор при бели и по светли цветове щори, не би довело до някакъв проблем, оставяме на вас преценката.  Ако замърсяването не може да бъде отстранено по този начин, е необходимо да смените тъканта с нова. Спазвайте същите инструкции и при почистване на роло щори и вертикални щори.
римски щори поддръжка
Почистване на римски щори

Римски щори

Тяхната конструкция позволява бързо разглобяване и измиване на плата дори в пералната машина (програма за деликатни тъкани). Използвайте подходящ прах за пране, препоръчан от производителя, в зависимост от типа плат. Изсушете в сгъната форма.
По-горе описаните начини за почистване на щори със сигурност ще помогнат да отстраните мръсотията от тях. Обърнете специално внимание на материала, от който са направени, за да не се повредят щорите! *Посочените препоръки са общи. Фирма Съни Блинд не носи отговорност ако вие сами сте повредили щорите или друг ваш продукт при почистване.

6 основни правила за избор на перфектните щори

By sunnyblind  /  октомври 10, 2020
1). Стил За да изглеждат щорите перфектно, трябва...
Научи Повече

Щори за баня – как да избера?

By rzamen  /  юли 2, 2019
Щори за баня?! Разбира се, прозорецът в банята...
Научи Повече

ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПОТОК С ЩОРИ – ФЪН ШУЙ

By sunnyblind  /  октомври 14, 2018
Прозорците и щорите са от съществено значение за...
Научи Повече

УВЕЛИЧЕТЕ УЮТА И ТОПЛИНАТА НА ДОМА СИ С ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

By sunnyblind  /  януари 22, 2018
Предимствата на външните щори, и в случая ролетните, е...
Научи Повече

Дограма – ПВЦ, Алуминиева или Дървена?

By rzamen  /  май 15, 2019
PVC дограма | Ал. дограма | Дървена дограма...
Научи Повече

КАК ДА РЕМОНТИРАМЕ СТАРА ДЪРВЕНА ДОГРАМА

By sunnyblind  /  октомври 21, 2018
Ремонтът на дървени прозорци понастоящем е желание на...
Научи Повече