fbpx НАЧАЛО » Blog » ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната / хола може да бъде много разнообразна. От индивидуалните вкусови предпочитания на собствениците, на които им е писнало от завесите и пердетата (с изключение на иновативните пердета щори), до това да създадете специфичен интериорен стил.
Много хора са убедени, че щорите са обикновена алтернатива на завесите. Но днесе все повече дизайнери използват именно щорите, когато проектират декорацията на хола. В нашата статия ще се опитаме да разгледаме различни варианти за декориране на прозореца на дневната с помощта на различните модели щори. И също така ще проучим характеристиките и проблемите, свързани с такъв дизайн.

Какви видове щори са подходящи за хола?

Има най-различни видове и модели щори, но кои от тях са подходящи за декориране на прозорците във всекидневната? За да си отговорим на този въпрос, можем да разгледаме основните типове щори. Нека да го направим:

Вертикални щори. Този вид щори получи името си от вертикалните ленти които са в основата на дизайна им. В момента такива щори са доста често срещани. Въпреки това, тяхната популярност отслабва поради основни структурни недостатъци.

Хоризонтални щори. Тези щори се различават от вертикалната конструкция, тъй като нейните ламели са фиксирани хоризонтално. Това е най-популярният тип щори. Тъй като е най-практичен и лесен за почистване.

Роло щори. Това са вид щори, които се навиват в горната си част върху метална ос, с помощта на въже/верижка или мотор. Недостатъкът на роло щорите може да бъде фактът, че поради спецификата на конструкцията те не са в състояние да регулират процента на естественото осветление по такъв начин като хоризонталните и вертикалните модели. Но това не ги прави непрактични. Все пак да не забравяме, че те имат разновидност наречена роло щори Ден и Нощ, която е така проектирана за да се елиминира този минус.

Римски щори. Изработени от текстил, римските щори се различават със своята уникална система на управление. Те се напластяват при вдигане, като долния пласт се прибира под горния.

Щори Яонска стена. Този модел е вдъхновен от Японската култура. Превърнат в щори, той представлява вертикални пана които се застъпват с няколко сантиметра.

Външни щори. Предназначени за цялостна външна защита на прозореца. Този тип щори по същество изпълняват ролята на слънцезащитен продукт, предпазвайки жилището от силните слънчеви лъчи. Обаче, те имат и редица други предимства свързани с подготовката на дома за зимата.

Изборът на определен вид щори за хола зависи от индивидуалните характеристики на помещението, от стила на интериора и от вашите вкусови предпочитания.

Защо избираме щори?

Въпросът, дали да изберем щори или завеси си задава почти всеки решил да декорира прозорците. Но защо все повече хора се спират на щори за всекидневната или другите стаи? Нека разгледаме някои от техните предимства.

1. Щори, за разлика от завесите, се справят доста по-добре с настройването на интензивността на естественото осветление в хола. Те могат да бъдат леко повдигнати или напълно отворени. Някои варианти имат възможност да регулират осветеността чрез регулиране на вертикалните или хоризонталните ламели или чрез два различни по структура плат – при щорите от плат.
2. Щорите от плат наречен „блекаут“ се справят много по-добре с функцията да не пропускат светлина в стаята. Някои видове щори спират външната светлина с до 99%, а само завеси, изработени от много плътна и тежка тъкан, могат да се похвалят със сходни показатели. Такива завеси са подходящи за малък кръг интериорни стилове, така че възможността за използването им е силно намалена.
3. Тежките, плътни завеси, които могат да засенчат една стая, променят визуално помещението, като намаляват обема на хола, докато щорите изглеждат компактни и „не крадат“ от пространството.
4. Щори не изискват специални грижи, не е необходимо периодично да се отстраняват за пране. При някои видове щори, обикновено е достатъчно да се избършат от прах понякога и така грижите са изчерпани.
5. Щори имат лесен и интуитивен механизъм за управление, въпреки че и при завесите няма нищо трудно при управлението, винаги съществува риск от откъсване на куката или пръстена, когато преместваме завесите по продължение на релсата/корниза. При управлението на щори такива рискове са изключени.

Избор на материал за щори

Избирайки щори за всекидневната, не забравяйте да обърнете специално внимание на материала, от който са направени. В зависимост от материала има щори от:

• Плат;
• Алуминий;
• Хартия;
• Дърво;

Всеки от тези материали има свои предимства и недостатъци, така че преди да направите избор, помислете за останалата декорация на хола си и я съчетайте с декорацията на прозорците, за да избегнете лошия дизайн.
Обобщавайки, ние отбелязваме, че щорите за хола са съвсем приемлив вариант, особено предвид предимствата им в сравнение с пердетата. Важно е обаче да запомните, че завесите също имат много предимства, така че някои дизайнери предлагат комбиниране на щори и завеси. Такава странна симбиоза понякога образува великолепна декорация не само на прозореца на дневната, но и на целия интериор на стаята.