fbpx

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

  • -
сенник за тераса

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

Какви сенници/тенти бихте избрали за терасата или верандата


Балконски сенник | Тенти с конзоли | Тенти чупещо рамо моноблок | Тенти кабрио / кошница


Днес думата „сенници“ или позната още като тенти има много по-широка концепция, отколкото преди няколко години. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални или хоризонтални рамки и чупещи рамена, предназначени да защитават от слънчева светлина и горещина, сега се наричат сенници или тенти.

Благодарение на своя широк функционален спектър, както и възможността за значително декориране на прилежащите територии, тези навеси с възможност за сгъване и разпъване са спечелили широка популярност.

Предпочитано място за прекарване на време, където може да се насладите на открито вкъщи, е терасата или верандата. За да се предпазите от горещото слънце през лятото, ще ви е необходим някакъв метод на засенчване, а най-удобния вариант са различните модели тенти.

Модели и цени

Размерите на различните модели сенници и тенти за тераси могат да бъдат точно съобразени с вашите нужди, а огромните естетически варианти ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия вкус. Тентите за балкони придобиват все по-голяма популярност и предлаганите модели са се усъвършенствали като начин на монтаж и управление.

тенти за тераса

Тенти и сенници за тераси и веранди са възможност да се даде на сградата благороден облик и в същото време рационално използване на прилежащата територия. В зависимост от желанията и финансовите възможности на собствениците на къщи има много различни варианти за избор на тенти за тераси и веранди.

Обмислете всички възможни варианти за поставяне на тенти и сенници, техните предимства, недостатъци и характеристики. Каква е разликата между обичайния навес и тентата? Докато обикновеният навес има твърда, неподвижна фиксирана рамка, нивото на отваряне на тентата може да се регулира по желание.

Тенти и сенници за веранда или балкон – избор на материал

Най-често срещаният материал, използван за производството на сенници и тенти е акрилният плат. Притежавайки отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятъра и  слънцезащитни характеристики, тази тъкан има естетически и елегантен вид. Освен това температурите, позволяващи употребата на акрил, са много широки.

PVC материалът – друг начин за проектиране на различните модели тенти. Гладката, гланцова повърхност ще украси идеално вашата домашна територия и е много лесна за почистване. Освен това е възможно най-ниско бюджетния вариант.

PVC винила има висока якост, така че и в случай на натрупване на сняк навесът няма да  увисне. Диапазонът на допустимите температури на употреба е много широк – от -30 до 50 ° С

тента


Моделите сенници и тенти за тераси и веранди

Моделите сенници и тенти за тераси и веранди са различни  в зависимост от механизма на проектиране, начинът на управление.

Балконски сенник

тенти за балкон

Тента за балкон

Ще започнем с Балконският сенник, както подсказва и името му тези сенници / тенти са предназначени именно за тераса. Той е така проектиран, че се оказва най-бюджетния вариант за вашият балкон. Но ако става въпрос за веранда, то приложението на балконските тенти не е много подходящо.

Състои се от алуминиева конструкция с водачи по които се вдига и спуска платното, минималният наклон на водачите трябва да е 15 градуса. Точно поради тази причина не е възможен монтаж на всяка веранда.

Научи Повече

Конзолен сенник / тента чупещо рамо

тенти

Сенник с конзоли

Друг често избиран модел е конзолен сенник чупещо рамо. Този вариант тенти, е изключително удобен и практичен. Предлага възможност да се регулира наклона, като максималното е 85 ° а възможноста за издаденост е над 3м.

Особеното при тези тенти, че ако искате да обхващат пълната ширина на терасата или верандата, ще трябва да се съобразите с някои технологични изисквания, тъй като захващането на сенника за стената или тавана става с конзолите намиращи се в двата края на тентата.

Научи Повече

Сенник / тенти чупещо рамо моноблок

тенти за тераси

Тента с допълнителен профил „квадрат“

 

Третият вариант който ще Ви предложим е сенник чупещо рамо – моноблок. Като цяло разликата му от конзолния сенник за начинаещи притежатели на тенти за тераса, е почти незабележима! А всъщност доста се различават, този вариант тенти позволява по голям размер и повече рамена.

Основната разлика е, че има допълнителен профил наречен „квадрат“ на който се захващат чупещите рамена които опъват/сгъват платнището. При тези тенти нямаме ограничение при монтажа както при конзолния сенник, тъй като се монтират първо монтажните планки в които се поставя въпросният квадратен профил.

Тук обаче, идва и минуса! При този вариант тенти, настройката на наклона на рамената може да е до 45° . Както при конзолния така и при сенник моноблок, има вариант за автоматизация с монтирането на ел. мотор и допълнителни сензори за слънце и вятър.

Научи Повече


Сенник / тенти тип „Кошница“

тенти

Тента „кошница“

Още един вариант използван за балкона е сенника тип „кошница“. Този вариант на тенти за тераси е доста различен и специфичен спрямо останалите предложения. Представлява алуминиево скеле задвижвано чрез ролкова система, управлявана с въже. Тук ограничението е, че е възможен само стенен монтаж и височината на сеника е равна на издадеността. Подходящ е за издадени тераси без навес.

Научи Повече

Вижте още допълнителна информация за различните модели – тенти и сенници.

Електрически щори за външна и вътрешна инсталация – умните щори!

By sunnyblind  /  март 23, 2019
Електрически щори Електрически щори за дома или офиса,...
Научи Повече

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

By sunnyblind  /  октомври 26, 2018
Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната...
Научи Повече

ПРЕДИМСТВА НА Blackout – ПЛАТ ЗА ЩОРИ

By sunnyblind  /  юни 11, 2018
Платът “Блекаут“ (Blackout) набира все повече популярност с всеки...
Научи Повече

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

By sunnyblind  /  март 23, 2018
Интересни факти за външни венециански щори познати ни...
Научи Повече

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

By sunnyblind  /  февруари 26, 2018
За стопаните на дома кухнята заема важно място....
Научи Повече