fbpx

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

  • -
сенник за тераса

СЕННИЦИ И ТЕНТИ ЗА ТЕРАСИ И ВЕРАНДИ: ЕЛЕГАНТНАТА ДЕКОРАЦИЯ НА ДОМА

Какъв сенник/тента бихте избрали за терасата или верандата

Днес думата „сенник“ има много по-широка концепция, отколкото преди няколко години. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални или хоризонтални рамки и чупещи рамена, предназначени да защитават от слънчева светлина и горещина, сега също се наричат сенници или тенти. Благодарение на своя широк функционален спектър, както и възможността за значително декориране на прилежащите територии, тези навеси с възможност за сгъване и разпъване са спечелили широка популярност.

Предпочитано място за прекарване на време, където може да се насладите на открито вкъщи, е терасата или верандата.

Модели и цени

Размерите на тентите могат да бъдат точно съобразени с вашите нужди, а огромните естетически варианти ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия вкус. Тентите за балкони придобиват все по-голяма популярност и предлаганите модели са се усъвършенствали като начин на монтаж и управление.

сенник за тераса

Сенници и тенти за тераси и веранди са възможност да се даде на сградата благороден облик и в същото време рационално използване на прилежащата територия. В зависимост от желанията и финансовите възможности на собствениците на къщата има много различни варианти за избор на тента за терасата и верандата. Обмислете всички възможни варианти за поставяне на сенници, техните предимства, недостатъци и характеристики.

Каква е разликата между обичайния навес и тентата? Докато обикновеният навес има твърда, неподвижна фиксирана рамка, нивото на отваряне на тентата може да се регулира по желание.

Тенти и сенници за веранда или балкон – избор на материал

Най-често срещаният материал, използван за производството на сенници и тенти е акрилният плат. Притежавайки отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятъра и  слънцезащитни характеристики, тази тъкан има естетически и елегантен вид. Освен това температурите, позволяващи употребата на акрил, са много широки.

PVC материалът – друг начин за проектиране на тента. Гладката, гланцова повърхност ще украси идеално вашата домашна територия и е много лесна за почистване. Освен това е възможно най-ниско бюджетния вариант.

PVC-то има висока якост, така че и в случай на натрупване на сняк навесът няма да  увисне. Диапазонът на допустимите температури на употреба е много широк – от -30 до 50 ° С

тента


Моделите сенници и тенти за тераси и веранди

Сенниците и тентите за тераси и веранди са различни  в зависимост от механизма на проектиране, начинът на управление.

Балконски сенник

балконски сенник

Тента за балкон

Ще започнем с Балконският сенник, както подсказва и името му този сенник/тента е предназначен именно за тераса. Той е така проектиран, че се оказва най-бюджетния вариант за вашият балкон. Но ако става въпрос за веранда, то приложението му не е много подходящо. Състои се от алуминиева конструкция с водачи по които се вдига и спуска платното, минималният наклон на водачите трябва да е 15 градуса. Точно поради тази причина не е възможен монтаж на всяка веранда.


Конзолен сенник чупещо рамо

тенти

Сенник с конзоли

Друг често избиран модел е конзолен сенник чупещо рамо. Този вариант на тента, е изключително удобен и практичен. Предлага възможност да се регулира наклона, като максималното е 85 ° а възможноста за издаденост е над 3м. Особеното при него е, че ако искате да обхваща пълната ширина на терасата или верандата, ще трябва да се съобразите с някои технологични изисквания, тъй като захващането на сенника за стената или тавана става с конзолите намиращи се в двата края на тентата.


Сенник чупещо рамо моноблок

тенти за тераси

Тента с допълнителен профил „квадрат“

 

Третият вариант който ще Ви предложим е сенник чупещо рамо – моноблок. Като цяло разликата му от конзолния сенник за начинаещ притежател на тента, е почти незабележима! А всъщност доста се различават, този вариант на тента позволява по голям размер и повече рамена. Основната разлика е, че има допълнителен профил наречен „квадрат“ на който се захващат чупещите рамена които опъват/сгъват платнището. При него нямаме ограничение при монтажа както при конзолния сенник, тъй като се монтират първо монтажните планки в които се поставя въпросният квадратен профил. Тук обаче, идва и минуса! При този вариант на тентата, настройката на наклона на рамената може да е до 45° . Както при конзолния така и при сенник моноблок, има вариант за автоматизация с монтирането на ел. мотор и допълнителни сензори за слънце и вятър.


Сенник тип „Кошница“

сенници

Тента „кошница“

Още един вариант използван за балкона е сенника тип „кошница“. Този вариант на тента е доста различен и специфичен спрямо останалите предложения. Представлява алуминиево скеле задвижвано чрез ролкова система, управлявана с въже. Тук ограничението е, че е възможен само стенен монтаж и височината на сеника е равна на издадеността. Подходящ е за издадени тераси без навес.


Вижте още допълнителна информация за различните модели – тенти и сенници.

ЩОРИ ЗА ВСЕКИДНЕВНА – НАПРАВЕТЕ ИЗБОРА САМИ!

By sunnyblind  /  октомври 26, 2018
Мотивацията да изберете монтаж на щори във всекидневната...
Научи Повече

ПРЕДИМСТВА НА Blackout – ПЛАТ ЗА ЩОРИ

By sunnyblind  /  юни 11, 2018
Платът “Блекаут“ (Blackout) набира все повече популярност с всеки...
Научи Повече

ВЪНШНИ ВЕНЕЦИАНСКИ ЩОРИ – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

By sunnyblind  /  март 23, 2018
Интересни факти за външни венециански щори познати ни...
Научи Повече

КОЙ МОДЕЛ ЩОРИ ДА ИЗБЕРА ЗА КУХНЯТА?

By sunnyblind  /  февруари 26, 2018
За стопаните на дома кухнята заема важно място....
Научи Повече

Коментари